Εναν μήνα πίσω η πληρωμή του φόρου ακινήτων


Η πρώτη δόση θα...


πληρωθεί στις 31 Αυγούστου και όχιστις 31 Ιουλίου - Μικρότερεςοι επιβαρύνσεις για τα οικόπεδα

Έναν μήνα πίσω η πληρωμή του φόρου ακινήτων

 Έναν μήνα πίσω πηγαίνει η πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ενώ η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με βελτιώσεις στον υπολογισμό του φόρου των οικοπέδων ώστε να μην προκύψουν «τρελές επιβαρύνσεις» για τους ιδιοκτήτες γης που δεν έχουν κανένα έσοδο από μέρος της περιουσίας τους.

Μέσα στον Ιούλιο θα γίνει η εκκαθάριση του νέου φόρου ακινήτων, με την πρώτη δόση να πληρώνεται στις 31 Αυγούστου και όχι στις 31 Ιουλίου, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν τον φόρο σε πέντε μηνιαίες δόσεις και όχι σε έξι, όπως θα συνέβαινε αν είχε γίνει η εκκαθάριση στις 18 Ιουνίου 2014.

Ο νόμος προβλέπει ότι ο φόρος πληρώνεται σε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται τον επόμενο μήνα από την ημερομηνία εκκαθάρισης και η τελευταία δόση στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Αυτό θα οδηγήσει εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν τον ίδιο φόρο σε λιγότερες δόσεις, άρα να μην υπάρχει επιμερισμός της επιβάρυνσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τρόικα έχει θέσει βέτο να μην υπάρξει έκτη δόση για την πληρωμή του φόρου ακινήτων, ενώ αντίθετα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιδιώκει να υπάρχει μία επιπλέον δόση η οποία θα πληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Οι αλλαγές
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης φέρνει τροπολογία στη Βουλή ώστε να ξεπεράσει τον σκόπελο του υπολογισμού του φόρου ακινήτων, να αποτρέψει ακραίες επιβαρύνσεις και να προχωρήσει η εκκαθάριση.

Με την τροπολογία επέρχονται σημαντικές αλλαγές - μειώσεις στις επιβαρύνσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές όπου τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών είναι περιορισμένα και δεν επαρκούν για τον υπολογισμό του φόρου. Στην περίπτωση αυτή θα λαμβάνονται υπόψη οι χαμηλότεροι δυνατοί συντελεστές για να μην προκύψουν υπέρμετρες επιβαρύνσεις.

Παράδειγμα
Για παράδειγμα, σε οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές που εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων από το 2011 και μετά ο συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (ΣΑΟ) να υπολογίζεται με τιμή 0,6 και όχι με 0,8 ή 1 που ήταν η αρχική πρόβλεψη του νόμου.

Επίσης όπου δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες στην περιφερειακή ενότητα στην οποία βρίσκεται ένα ακίνητο το οποίο υπόκειται σε κύριο ή και σε συμπληρωματικό φόρο (αφορά περιπτώσεις αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ) να λαμβάνονται υπόψη οι κατώτερες αντικειμενικές αξίες της Περιφέρειας.

Διορθώσεις στο Ε9
Οσοι φορολογούμενοι εισέρχονται στην ηλεκτρονική σελίδα του Taxis και διαπιστώνουν λάθη ή παραλείψεις στα έντυπα Ε9 παλαιότερων ετών (2011-2014) μπορούν να τα διορθώσουν ως τις 30 Νοεμβρίου 2014 χωρίς να τους επιβληθεί κανένα πρόστιμο. Μάλιστα, ακόμη και αν εκδοθεί το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, μπορεί μόλις προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές στο Ε9 να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό, με τον φόρο να είναι σημαντικά μειωμένος. Αν όμως η μείωση του φόρου ξεπερνά τα 300 ευρώ, τότε θα προχωρεί η Εφορία σε αυτόματο έλεγχο των στοιχείων που άλλαξαν στο Ε9.

Κάθε μεταβολή στην ακίνητη περιουσία η οποία έγινε από 1ης Ιανουαρίου ως τις 31 Αυγούστου 2014 πρέπει να υποβληθεί ως και την 30ή Σεπτεμβρίου 2014.

Σημειώνεται ότι υποβολή για διορθωτικό Ε9 επιτρέπεται να γίνει από τα φυσικά πρόσωπα μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του νέου φόρου ακινήτων. Τελευταία προθεσμία για οποιαδήποτε διόρθωση παραμένει η 30ή Νοεμβρίου 2014, όπως προβλέπεται και για τις αλλαγές στα Ε9 παλαιότερων ετών.