Πρόκληση για το εμπόριο


Η χώρα έχει ξοδέψει πολλές...



 δυνάμεις, χρόνο και χρήμα δίνοντας τα τελευταία χρόνια μάχες για το αυτονόητο. Και δυστυχώς η κοινή λογική είναι το πρώτο θύμα μιας τυφλής αντίδρασης σε κάθε αλλαγή, σε κάθε μεταρρύθμιση.

Η χθεσινή απόφαση για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της απελευθέρωσης της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων σε εννέα τουριστικές περιοχές της χώρας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά, τη διευκόλυνση των καταναλωτών, τη σταδιακή αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο και τη βελτίωση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.

Η επιβίωση δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, η είσπραξη εκατομμυρίων ευρώ ΦΠΑ και η απασχόληση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων εξαρτώνται από την προσφορά ενός πλήρους τουριστικού προϊόντος. Και αυτό περιλαμβάνει φυσικά και τη δυνατότητα του κάθε επισκέπτη να μπορεί να απολαύσει τις διακοπές του και τα ψώνια του, ακόμη και τις Κυριακές.

Φυσικά η ρύθμιση για την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές δεν σημαίνει ασυδοσία στις εργασιακές σχέσεις. Αλλά εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι μάλλον είναι πρόθυμοι να ανταλλάξουν την κυριακάτικη εργασία τους με το μεσοβδόμαδο ρεπό, εφόσον αυτό συμβάλλει στην επιβίωση της επιχείρησης που τους προσφέρει απασχόληση.

Τελικώς είναι η ίδια η αγορά που θα δείξει τον δρόμο. Γιατί είναι προφανές ότι στις 20 Δεκεμβρίου τα μαγαζιά μπορεί να ανοίξουν την Κυριακή στο Πικέρμι και στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά όχι στην Ερμούπολη.

Η οικονομία της αγοράς εξάλλου έχει ένα σπουδαίο αξίωμα: δεν κερδίζει μόνο ο μεγάλος, κερδίζει κυρίως ο καλός. Και αυτή είναι η πραγματική πρόκληση για το ελληνικό εμπόριο. Οχι η σκιαμαχία των Κυριακών και των αργιών.