Αποκλείουν συγκυβέρνηση


«Φταίει ο καύσωνας», ήταν το ...



σχόλιο του Δ. Στρατούλη

Σε αυτό το πνεύμα ήταν η εισήγηση του γραμματέα Δημήτρη Βίτσα προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, που συνήλθε και χθες και συνεχίζει τη συνεδρίαση σήμερα, αλλά και δηλώσεις κεντρικών στελεχών που ρωτήθηκαν σχετικά με τις δηλώσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ως στρατηγική αμηχανία που επικρατεί στη Ν.Δ. ερμηνεύει ο Δημήτρης Παπαδημούλης την αποστροφή του υπουργού Εθνικής Αμυνας, που χαρακτήρισε θεμιτή τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι διαφορές μας είναι τόσο μεγάλες, που μία συγκυβέρνηση θα οδηγούσε σε πολιτικές τερατογενέσεις. Αυτό που χρειάζεται, ωστόσο, είναι ουσιαστική και έντονη αντιπαράθεση εξουσίας για το παρόν και το μέλλον.

 Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι να μπει οριστικά στο "ντουλάπι" η εμφυλιοπολεμικού τύπου αντιπαράθεση που συχνά τροφοδοτείται και θυμίζει δεκαετία του '50» είπε ο κ. Παπαδημούλης (real fm).

Θερινά όνειρα

Στο θέρος και στον καύσωνα απέδωσε χαριτολογώντας τα λεγόμενα του υπουργού ο Δημήτρης Στρατούλης. «Είναι σαν να παντρεύει κανείς το νερό με τη φωτιά.

 Και αυτό, διότι η Ν.Δ. μαζί με το ΠΑΣΟΚ φτωχοποίησαν και ταπείνωσαν τον ελληνικό λαό, κατέστρεψαν τη χώρα, μετατρέποντάς την σε αποικία χρέους και σε ιδιότυπο προτεκτοράτο της τρόικας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη πλευρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανατρέψει τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, λόγω αυτού του κακού που επέφεραν στο λαό και τη χώρα μας.

Και βεβαίως θέλει να την ανατρέψει με τους αγώνες και την ψήφο του λαού, προκειμένου να δοθεί τέλος σε αυτήν τη μνημονιακή καταστροφή και, μαζί με το λαό, να ξαναστήσει τη χώρα στα πόδια της με αξιοπρέπεια, εργασία, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία» (real fm).

Ωστόσο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί προβληματισμός για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο των δηλώσεων του Νίκου Παππά, που είπε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτύχει αυτοδυναμία, θα οδηγηθεί σε αναγκαστικές κεντροαριστερές συμμαχίες και οδυνηρές δεξιές στροφές.

Ερωτηθείς σχετικά ο Δημήτρης Στρατούλης πήρε διακριτικά αποστάσεις από το διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες προς τις δυνάμεις της Αριστεράς και τις προοδευτικές δυνάμεις που έχουν σταθερή, αντιμνημονιακή πολιτική στάση και συμμετοχή σε αγώνες μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ για την παρεμπόδιση και ανατροπή των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών.

 «Από την άλλη πλευρά, για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μια νέα δυναμική, που θα μπορεί να τον οδηγήσει στην αυτοδυναμία, θα πρέπει να κάνει ένα ποιοτικό άλμα. Και ποιο είναι αυτό; Το άλμα αυτό είναι ότι πρέπει να "σπάσει το φράγμα" του 30%. Εάν "σπάσει το φράγμα" του 30% σε ψήφους, αυτό θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα».

Αντιθέτως, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ξεκινώντας από διαφορετική προσέγγιση, σημείωσε ότι «αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κυβέρνηση, είτε με συμμετοχή είτε με στήριξη είτε με ανοχή».

«Χρωστούμε να κυβερνήσουμε τον τόπο, αν ο λαός μας δώσει την εντολή, με τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες, είτε είμαστε αυτοδύναμοι είτε όχι, πάντα με βάση το πρόγραμμά μας. Αν μας δώσει την εντολή ο λαός να πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία για νέα κυβέρνηση, ασφαλώς δεν θα τη γυρίσουμε πίσω, θα την αξιοποιήσουμε.

Αυτό που προέχει, είναι μια τέτοια κυβέρνηση να στηριχθεί σε πρόγραμμα και να χτιστεί σε στέρεες βάσεις με "υλικά" αξιοπιστίας, δηλαδή πολιτικές συγκλίσεις και πρόσωπα που θα προσθέτουν και δεν θα αφαιρούν» είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ίδιο θέμα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης πρόσθεσε ότι η Κεντροαριστερά «έχει ηττηθεί πολιτικά και κοινωνικά», επισημαίνοντας ότι οι όποιες πολιτικές συμμαχίες πρέπει να γίνουν με βάση το πρόγραμμα και τις αξίες της Αριστεράς («Εφημερίδα των Συντακτών»).

Υπογραμμίζοντας ότι «οι πολιτικές δυνάμεις που την εκπροσώπησαν αποτέλεσαν την πρωτοπορία του πιο συντηρητικού και αντιδραστικού σχεδίου μεταρρύθμισης που έχει ζήσει η χώρα μας».