Πώς ο Σαμαράς τέλειωσε... σε 3 μέρες, 3 δελφίνους!


Χρειάστηκαν μόνον τρεις...


 ημέρες για να τεθεί σε εφαρμογή και να ολοκληρωθεί το σχέδιο του Μαξίμου για την εκκαθάριση του εσωκομματικού τοπίου από τους τρεις κορυφαίους δελφίνους και την αλλαγή των ισορροπιών στην ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ.

 Μέσα σε αυτές τις τρεις ημέρες, ο πρωθυπουργός κατάφερε να τελειώσει τρία βαριά ονόματα της ΝΔ επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί τον κυρίαρχο του παιχνιδιού στην εσωκομματική σκακιέρα εν όψει των πιθανότατων πολιτικών εξελίξεων του Φθινοπώρου. Αβραμόπουλος, Μπακογιάννη και Δένδιας, πέρασαν με αριστοτεχνικές κινήσεις σε δεύτερο πλάνο αν όχι στο περιθώριο των διεργασιών.

Η φαινομενικά άκρως τιμητική επιλογή του υπουργού Άμυνας και ταυτόχρονα ενός από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς στην κεντροδεξιά, αποτελεί ταυτόχρονα και μία κίνηση ματ του Αντώνη Σαμαρά έναντι του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Η θέση του Έλληνα Επιτρόπου στις Βρυξέλλες είναι πολύ μεγάλη με ιδιαίτερη πολιτική αίγλη αλλά… είναι και πολύ μακριά από τις εσωτερικές εξελίξεις.

Επίσης ο Αβραμόπουλος μετά την επιλογή Σαμαρά αυτομάτως δεσμεύεται και ως προς τη στάση του απέναντι στον πρωθυπουργό ακόμη και αν έρθουν δύσκολες ημέρες σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και ήττας της ΝΔ. Πώς να αμφισβητήσεις έναν πρόεδρο που σε έκανε Επίτροπο; Δύσκολα πράγματα σε επίπεδο και πολιτικής ηθικής έστω και αν αυτή είναι σπάνια…

Την ίδια ώρα η Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται στη δυσχερέστερη θέση που πιθανότατα βρέθηκε ποτέ. Η απόρριψή της για τη θέση του Επιτρόπου εκ των πραγμάτων είναι μία χαμένη μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να περάσει ξανά στο προσκήνιο και να ανανεώσει το πολιτικό προφίλ της, παίρνοντας θέση στην αφετηρία των εξελίξεων στο εσωτερικό του κόμματος στις αρχές του Φθινοπώρου.

 Και ταυτόχρονα βρίσκεται με δεμένα τα χέρια ως προς την περαιτέρω στάση της καθώς αν αντιδράσει τώρα στην κυβερνητική πολιτική, εύκολα θα μπορεί να κατηγορηθεί ότι το κάνει γιατί ο Σαμαράς δεν την έκανε Επίτροπο…

Ο τρίτος στη σειρά είναι ο Νίκος Δένδιας. Ουδέποτε εμφανίστηκε ως δελφίνος αλλά στους γαλάζιους διαδρόμους όλοι γνωρίζουν ότι δεν φείδεται φιλοδοξιών… Και ενώ μέχρι πολύ πρόσφατα ο Δένδιας εθεωρείτο επιτυχημένος από την πορεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ξαφνικά όλα αλλάζουν… Και αλλάζουν με την υπογραφή του νέου υπουργού ο οποίος «ανέλαβε» την αποδόμηση του προφίλ του Κερκυραίου πολιτικού που ετοιμάζει τις… βαλίτσες του για την Β Αθήνας.

 Μέσα σε μία νύχτα ο Βασίλης Κικίλιας άλλαξε δύο αποφάσεις του Δένδια ανοίγοντας ξανά το ΑΤ Ακροπόλεως και ανακοινώνοντας ότι αλλάζει όλη τη δομή λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ, καταργώντας τις αποφάσεις του προκατόχου του… Μα, αν ήταν επιτυχημένος γιατί αλλάζουν όλα; Εύλογο ερώτημα…

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος μιας παρτίδας που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό στη γαλάζια σκακιέρα υπό την πίεση των οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων που διαμορφώνουν το κάδρο των πολιτικών εξελίξεων.

 Και στην περίπτωση που ο Σαμαράς δεν έχει τους 180 και πάμε σε πρόωρες κάλπες, είναι προφανές ότι δεν έχει κανένα σκοπό να παραδώσει την ηγεσία του κόμματος στους δελφίνους που καραδοκούν…