Αλμανάκ 15 Ιουλίου


Γιορτάζουν :  Βλαδίμηρος, Ιουλίττα, Κήρυκος.

Γεγονότα : π. Χ.280 : Ο Βασιλιάς της...



 Ηπείρου, Πύρρος, με 27.000 πεζούς, 3.000 ιππείς και 20 ελέφαντες, νικά τους Ρωμαίους στην Ηράκλεια της Κάτω Ιταλίας, οι οποίοι παρέταξαν 36.000 πεζούς και 4.000 ιππείς. Οι Ρωμαίοι αφήνουν στο πεδίο της μάχης 7.000 νεκρούς και πολυάριθμους αιχμαλώτους, ενώ ο Πύρρος κυριεύει το στρατόπεδό τους.

μ. Χ.1799 : Ο γάλλος κυβερνήτης Πιερ Μπουσάρ ανακαλύπτει στην αιγυπτιακή πόλη Ροζέτα (Ρασίντ στα αραβικά) τη λεγόμενη Πέτρα της Ροζέτας, μία πέτρινη πλάκα με χαραγμένη επιγραφή σε ιερογλυφικά, δημώδη αιγυπτιακά και ελληνικά, με αποτέλεσμα να αρχίσει η αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών.

1892 : Φοιτητικές ταραχές ξεσπούν στην Αθήνα, λόγω της επιβολής διδάκτρων στο Πανεπιστήμιο από την κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη.

1913 : Αρχίζει η τριήμερη μάχη της Τζουμαγιάς. Ο Ελληνικός Στρατός συνεχίζει τη θριαμβευτική του επέλαση βαθιά μέσα στο βουλγαρικό έδαφος. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αγωνίζεται στο Βουκουρέστι για την επίτευξη συμφέρουσας διεθνούς συμφωνίας, επειδή όμως οι αξιώσεις της Ελλάδας δεν ικανοποιούνται, συνεχίζονται παράλληλα οι πολεμικές επιχειρήσεις. Από το μέτωπο, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος δηλώνει «ανακωχή με τους Βούλγαρους θα κάνω στη Σόφια!».

1974 : Ξεσπά στην Κύπρο το αιματηρό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών κατά του προέδρου Μακαρίου. Ο αρχιεπίσκοπος διαφεύγει, ενώ η χούντα διορίζει νέο «πρόεδρο» τον Νίκο Σαμψών.

2006 : Αρχίζει τη λειτουργία του o ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Twitter.