Αιχμές Κουβέλη για ελλιπή στήριξη της ΔΗΜΑΡ από στελέχη της - την Κυριακή η αποδοχή ή μη της παραίτησής του


Αιχμές για τη στάση στελεχών της...



 ΔΗΜΑΡ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας άφησε ο Φώτης Κουβέλης ανοίγοντας ένα κρίσιμο διήμερο εξελίξεων στον χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς μετά το οδυνηρό αποτέλεσμα της 25ης Μαΐου.

«Να αναρωτηθεί ο καθένας μας αν έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του, αν ήμασταν σε αυτό το χώρο ενωμένοι, αν ήμασταν αλληλέγγυοι. Φανήκαμε φιλόξενοι σε πρόσωπα με άλλη πολιτική καταγωγή που ήθελαν να δώσουν μαζί μας την εκλογική μάχη; Ήμασταν όσο άξιζε σε αυτό το χώρο ενωμένοι; Ήμασταν αλληλέγγυοι; Δώσαμε τη μάχη όσο αποτελεσματικότερα μπορούσαμε πέρα από προσωπικές θέσεις;», διερωτήθηκε.

Το κλίμα ήταν βαρύ, αλλά χωρίς εντάσεις. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Γρηγόρη Ψαριανού, που δέχθηκε κριτική για τις προσωπικές επιθέσεις στον Φώτη Κουβέλη, και του Ανδρέα Παπαδόπουλου.

Η αποδοχή ή όχι της παραίτησης του Φώτη Κουβέλη θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση της Κυριακής όπου ή ίδιος θα συμμεριστεί την έκκληση της μεγάλης πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής να την αποσύρει ή θα ζητήσει τη σύγκληση συνεδρίου για να ληφθεί οριστική απόφαση.

Την ίδια ώρα η ηγετική ομάδα που καθοδήγησε το κόμμα δέχθηκε πυρά για την πολιτική γραμμή που χάραξε και αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές και ορισμένα μέλη της (Σάκης Παπαθανασίου, Μιχάλης Σαμπατακάκης κ.ά) προχώρησαν σε αυτοκριτική δηλώνοντας παραίτηση αναλαμβάνοντας έτσι τις ευθύνες τους. Αντιθέτως στελέχη της πλειοψηφίας της Κ.Ε κατηγόρησαν την μειοψηφία για τη στάση της που συνέβαλε στην εκλογική ήττα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά στελέχη ζήτησαν από τον Φώτη Κουβέλη να ξεκαθαρίσει οριστικά ότι δεν τον αφορά πιθανή υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας ενώ βουλευτές όπως η Μίνα Ξηροτύρη τόνισαν ότι δεν θα ψηφίσουν, αν δεν αλλάξουν οι συντηρητικές πολιτικές που εφαρμόζονται. Να σημειωθεί ότι, βάσει του καταστατικού της ΔΗΜΑΡ, τέτοιου είδους απόφαση μπορεί να λάβει μόνο το συνέδριο του κόμματος.

Αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Φ. Κουβέλης τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ «βρίσκεται στην καμπή μιας εξαιρετικά αρνητικής εκλογικής εμφάνισης που απογοητεύει τα μέλη μας και δείχνει να περιορίζει δραστικά την εμβέλειά μας».

Για τον Φώτη Κουβέλη κύρια αιτία των χαμηλών ποσοστών που έλαβε το κόμμα είναι ότι «δεν μπορέσαμε να καταδείξουμε το κυβερνητικό μοντέλο που προτείνουμε και πώς εμείς εννοούμε την πολιτική των συμμαχιών».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να υπάρξει και θα υπάρξει και επανέλαβε ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση των μελών της ΚΕ. «Προσωπικά από το βράδυ της Κυριακής των ευρωεκλογών, ένιωσα βαριά στους ώμους μου την ευθύνη της ήττας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουβέλης έθεσε, επίσης, τους άξονες της πολιτικής του κόμματός του το επόμενο διάστημα ως εξής:

«Επιμένουμε στο εγχείρημα της ΔΗΜΑΡ, στην οργανωτική και πολιτική αυτονομία μας
Χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό μπλοκ εξουσίας που να εκφράσει την εναλλακτική προοδευτική λύση.
Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
Η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα με τη ΝΔ».
Ο Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του πρότεινε την πραγματοποίηση συνεδρίου το φθινόπωρο «το χαρακτήρα του οποίου πρέπει να τον συναποφασίσουμε» όπως είπε, κάνοντας λόγο για συνέδριο συνθέσεων και ενότητας.

«Οι Κασσάνδρες προεξοφλούν ήδη το τέλος του εγχειρήματός μας. Το τέλος της ΔΗΜΑΡ, για μία ακόμη φορά θα διαψευσθούν. Η ΔΗΜΑΡ είναι παρούσα στις εξελίξεις. Θα επουλώσει τις πληγές. Θα κλείσει τα ρήγματα. Θα συμβάλλει στην αναγέννηση του τόπου, μέσα από προοδευτικές κυβερνητικές λύσεις» κατέληξε.

Ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Βασίλη Οικονόμου
Οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται ένα 24ωρο μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Βασίλη Οικονόμου και ενώ στο εσωτερικό του κόμματος διατυπώνονται διαφορετικές θέσεις για την πορεία του κόμματος.

Ο κ. Οικονόμου, ο οποίος έχει διαφωνήσει ανοιχτά με τις θέσεις της ηγεσίας του κόμματος, αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του:

«Η απροθυμία της Δημοκρατικής Αριστεράς να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες υπαρκτές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, η προφανής έλλειψη ενδιαφέροντος για τη γνώμη και τις θέσεις Βουλευτών που δεν συνάδουν με την κυρίαρχη άποψη καθώς και η διάθεση της πλειοψηφίας του κόμματος να αποκλείσει εκ προοιμίου την δυνατότητα διατύπωσης εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης από την ενωμένη Κεντροαριστερά καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή μου στο κόμμα».

Την περασμένη εβδομάδα, οι βουλευτές και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος ζήτησαν ομοφώνως από τον Φώτη Κουβέλη να μην επιμείνει στην παραίτησή του.

Ο Σπύρος Λυκούδης
Από την πλευρά του ο Σπύρος Λυκούδης πρότεινε την από κοινού συγκρότηση ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης με τη συμμετοχή της «Ελιάς», του «Ποταμιού» και της ΔΗΜΑΡ.

Η τοποθέτηση Λυκούδη έγινε σε εκδήλωση στο Γκάζι, παρουσία στελεχών της μειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ, του Γρ.Ψαριανού και του Βασίλη Οικονόμου, στελεχών από τους 58 και άλλες κινήσεις του κεντροαριστερού χώρου.
Εξέφρασε ταυτόχρονα τη διαφωνία του με την σχεδιαζόμενη στροφή που συζητείται στη ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη μεριά, πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ - Δ.Αναγνωστάκης, Γ.Κυρίτσης, Γ.Πανούσης, Νίκη Φούντα, Θ.Ψύρρας- σε ανοιχτή επιστολή τους αναφέρονται στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, στην ανάγκη ύπαρξης της ΔΗΜΑΡ, στην Κεντροαριστερά και στο μέλλον του κόμματός τους, το οποίο το βλέπουν σε μια συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, όχι μόνο της ασκούμενης πολιτικής, αλλά και της αριστερής προοπτικής.