Σε τροχιά διάσπασης η ΔΗΜΑΡ


Σε τροχιά διάσπασης εισήλθε η ΔΗΜΑΡ ύστερα από τη...



 διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία ολοκληρώθηκε σε βαρύ κλίμα αμοιβαίας δυσπιστίας μεταξύ των μελών της πλειοψηφίας και στελεχών της μεταρρυθμιστικής τάσης του Σπύρου Λυκούδη, που αποχώρησαν καταγγέλλοντας ως παρακμιακές τις διαδικασίες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός είναι ένα βήμα πριν από την ανεξαρτητοποίησή του.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής είχε το μεσημέρι της Δευτέρας μια ιδιαίτερη σκληρή ανάρτηση στο facebook στην οποία αναφέρει: «Η βλακεία είναι ανίατη», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Γρηγόρης Ψαριανός, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ε, στην οποία δεν έλαβε μέρος. «Ο πιο πονηρός βλάκας είναι ο σοβαρός! Το υστερικά τυπικό και λιγόλογο ανθρωπάκι που οχυρώνεται πίσω από ένα προσωπείο σοβαρότητας και σπουδαιότητας», προσθέτει ο κ. Ψαριανός.

Η συμβιβαστική λύση προκειμένου να μην ενταθεί περαιτέρω το σκηνικό ρήξης, βρέθηκε στην πρόταση για διοργάνωση συνεδρίου για τον Ιούλιο που κατόπιν μετατοπίστηκε για τις 12 Σεπτεμβρίου.

Σκληρή ήταν η ανακοίνωση της μεταρρυθμιστικής τάσης (αριθμεί 26 από τα 111 μέλη της ΚΕ): «Εν μέσω ενός κλίματος που το μόνο που δεν το χαρακτήριζε ήταν η σοβαρότητα και η ευθύνη για το τραγικό εκλογικό αποτέλεσμα, η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ αφού ταλαντεύθηκε αν θα κάνει έκτακτο συνέδριο στις ... 10 Ιουλίου, τελικά αποφάσισε συνέδριο στις ... 12 Σεπτέμβριου. Είναι φανερό ότι το τελευταίο που ενδιέφερε όσους πήραν αυτές τις αδιέξοδες αποφάσεις είναι εάν τα μέλη του κόμματος στο σύνολό τους θα μπορέσουν να προβληματιστούν για τις αιτίες και τις συνέπειες της συντριβής. Η Μεταρρυθμιστική Τάση απείχε από αυτές τις παρακμιακές διαδικασίες».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου αναφέρουν ότι σε τέτοιες ώρες το κόμμα δεν έχει ανάγκη πολεμικά ανακοινωθέντα που δείχνουν έλλειψη σεβασμού στις κομματικές διαδικασίες και στην ανάγκη ανάκαμψης του κόμματος.

Διχάζει η πυξίδα προς ΣΥΡΙΖΑ
Κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης κατά την διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ήταν η πρόταση της ηγετικής ομάδας για διάλογος και στροφή της ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων.

Τον προσανατολισμό αυτό υπεστήριξαν με έμφαση τόσο ο Δημήτρης Χατζησωκράτης όσο και ο Θόδωρος Μαργαρίτης αναφέροντας ότι δεδομένου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδειχτεί πρώτο κόμμα, δεν μπορεί να αποκλειστεί από τον διάλογο για την Κεντροαριστερά.

Ανάλογη ήταν η στάση της κυρίας Μαρίας Ρεπούση, ενώ εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση της κυρίας Μ. Γιαννακάκη, η οποία, απευθυνόμενη στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ του ζήτησε να επιμείνει στην παραίτησή του προκειμένου να διαφυλάξει το κύρος του και χρησιμοποιώντας την έκφραση «τα στερνά τιμούν τα πρώτα».

Αντιθέτως, ο Σπύρος Λυκούδης χαρακτήρισε ευθέως «αστεία» την πολιτική προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ στελέχη της μειοψηφίας όπως η Μυρσίνη Λιοναράκη και ο Γεράσιμος Γεωργάτος καταλόγισαν στην πλειοψηφία την στόχευση να οδηγήσουν το κόμμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αιτία έντασης και αντιπαράθεσης στάθηκε και η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου. Από την πλειοψηφία προτάθηκε αρχικά η διοργάνωσή του εντός του Ιουλίου, αλλά μετά από αντιδράσεις και παρέμβαση των στελεχών του Αριστερού Δικτύου αποφασίστηκε το έκτακτο συνέδριο να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Μεταξύ σοβαρού και αστείου και για να αποφορτίσει το κλίμα, ο Ν. Τσούκαλης επιχειρηματολογώντας κατά του Ιουλίου επικαλέστηκε και το...Μουντιάλ αλλά δεν έλειψαν και σκληρότερες παρεμβάσεις όπως αυτή του μέλους της ΚΕ Γ. Μιχαηλίδη, ο οποίος στην ομιλία του εισηγήθηκε ένα βελούδινο διαζύγιο μεταξύ ηγεσίας του κόμματος και της μεταρρυθμιστικής τάσης για να μην συνεχιστούν οι αντιπαραθέσεις.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Αγίου Κωνσταντίνου μετά την συνεδρίαση αναφέρει: «Η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ κρίνει ότι η πορεία του κόμματος προς το συνέδριο συνιστά κρίσιμη και αναγκαία διαδικασία αναδιάταξης και διαμόρφωσης της πολιτικής γραμμής μας. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίζει τη διεξαγωγή έκτατου συνεδρίου 12-14 Σεπτεμβρίου.

•Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη.
•Δρομολογούνται όλες οι αναγκαίες δημοκρατικές διαδικασίες με διαφάνεια και αξιοπιστία.
•Η Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε, επίσης, το ζήτημα των παραιτήσεων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής να αντιμετωπιστεί σε νέα συνεδρίαση στις 21 Ιουνίου. Οι αναπληρώσεις- αντικαταστάσεις θα γίνουν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση».

Στα δύο
Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η ΔΗΜΑΡ είναι ένα βήμα πριν από την διάσπαση. Η απόφαση της πλειοψηφίας της ΚΕ για την διοργάνωση συνεδρίου αξιολογείται από την μειοψηφία ως επιλογή για μετωπική σύγκρουση με την μεταρρυθμιστική τάση και ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Από την πλευρά της μεταρρυθμιστικής τάσης ο Σπύρος Λυκούδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον 9,84 εξέφρασε την απογοήτευσή του για την διαδικασία και ερωτώμενος εάν θα συμμετέχει στο συνέδριο απάντησε «ό,τι και να κάνω εγώ το θέμα είναι ότι στο Συνέδριο δεν θα πάει η ΔΗΜΑΡ».

Ο Σπύρος Λυκούδης και η μεταρρυθμιστική τάση που έχουν ταχθεί υπερ της προσέγγισης με την ΕΛΙΑ και το Ποτάμι θα αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες της κινήσεις τους αφού έχουν αποφασίσει να δράσουν από κοινού. Σύμφωνα δε με πληροφορίες αυξάνονται οι φωνές που πιέζουν τον Σπύρο Λυκούδη να αποχωρήσει από το κόμμα άμεσα και να μην συμμετάσχει με την μεταρρυθμιστική τάση στο «στημένο» συνέδριο, όπως το χαρακτηρίζουν. Πάντως, ο ίδιος σε σημερινές του δηλώσεις, είπε δεν αποχωρεί τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.