Μοιράζουν λεφτά σε «διαλεκτούς»


Λεφτά υπάρχουν. Και όπως προκύπτει από τις...



 δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα στη Βουλή, θα δοθούν προσεχώς μετά τους δικαστικούς και στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και τους στρατιωτικούς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τους μισθούς των ενστόλων. Διευκρίνισε ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές πιστώσεις και κυρίως να βρεθούν τρόποι για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

 Την ίδια πρακτική, είπε, ακολούθησε η κυβέρνηση και για τους δικαστικούς λειτουργούς, καθώς οι σχετικές πιστώσεις είχαν προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2018, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει υπέρβαση των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας.

Σημειώνεται ότι η σχετική τροπολογία για την αποκατάσταση των μισθών των δικαστικών είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. Πέντε βουλευτές του κόμματος με επικεφαλής τον Ιορδάνη Τζαμτζή απειλούσαν με καταψήφισή της σε περίπτωση που δεν υπήρχε πρόβλεψη και για τα Σώματα Ασφαλείας.

Οι διαβεβαιώσεις του κ. Σταϊκούρα από το βήμα της Βουλής, αλλά και η συνάντηση που είχε με τους «πέντε» πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, έκαμψαν τις αντιρρήσεις τους και τελικά η τροπολογία ψηφίστηκε από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Ο Ιορδάνης Τζαμτζής ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι δεν ήταν αντίθετος, όπως άλλωστε και οι συνάδελφοί του, με την «τακτοποίηση» των εκκρεμοτήτων των δικαστικών. Τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει ανάλογη κίνηση και για την ταυτόχρονη αποκατάσταση των ενστόλων, αφού υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ για το ζήτημα.

 Προκάλεσε μάλιστα αίσθηση όταν δήλωσε ότι αντισυνταγματικές δεν ήταν μόνο οι περικοπές σ' αυτές τις κατηγορίες των δημοσίων λειτουργών, αλλά και οι περικοπές στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις των αγροτών.

 Εξέφρασε επιπλέον την άποψη ότι η κυβέρνηση εκπέμπει λάθος μήνυμα όταν, αντί να ξεκινά από χαμηλά την αποκατάσταση των αδικιών, ξεκινά από ψηλά.

«Παρών» στην τροπολογία ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε «αλισβερίσι» την τακτική της Ν.Δ., διότι η απόφαση είχε εκδοθεί πριν από ένα χρόνο. Αξίωσε την ικανοποίηση ανάλογων αιτημάτων και για άλλες επαγγελματικές τάξεις. Στο ίδια γραμμή ήταν και ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). Υποστήριξε ότι με την τροπολογία η κυβέρνηση κάνει «επιλεκτικές διορθωτικές κινήσεις», ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει την πολιτική λεηλασίας σε βάρος των εργαζομένων.

Κατά ψήφισε η ΔΗΜΑΡ, αλλά και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Η βουλευτής του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη εξέφρασε την άποψη ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν θα έπρεπε να πάρουν τα χρήματα αυτή την ώρα που ο πληθυσμός μαστίζεται από την κρίση.