Αναβάθμισε τέσσερις ελληνικές τράπεζες ο Standard & Poor΄s


Νέα αναβάθμιση για τις ελληνικές...



 τράπεζες καθώς, μία ημέρα μετά τον οίκο Fitch και ο Standard & Poor΄s αναθεώρησε προς τα πάνω την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς.

Συγκεκριμένα, η S&P τις αναβάθμισε σε «CCC+» από «CCC» με σταθερό outlook, ενώ διατήρησε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε «C».

Στην έκθεση του, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως η πιστοληπτική αξιοπιστία των εν λόγω τραπεζών έχει βελτιωθεί χάρη στη συνεχιζόμενη πρόσβαση στους μηχανισμούς ρευστότητας που έχουν συστήσει οι ευρωπαϊκές αρχές, στις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και στη μείωση των κινδύνων καθοδικής απόκλισης εν μέσω σταδιακής σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Standard & Poor΄s παραμένουν για τις ελληνικές τράπεζες οι υψηλοί κίνδυνοι του χρηματοπιστωτικού συστήματος ενώ όπως τονίζεται θα χρειαστεί να αυξήσουν περαιτέρω το μέγεθος των κεφαλαιακών τους «μαξιλαριών», γιατί θα αντιμετωπίσουν μεγάλες απώλειες λόγω των δανείων τα επόμενα χρόνια.