Κάνουν Privé τις ελληνικές παραλίες


Χωρίς όρους υπέρ του περιβάλλοντος, της...



 προστασίας αρχαιοτήτων και κυρίως του δημόσιου χαρακτήρα τους, οι ακτές της χώρας μας παραδίδονται στα ξενοδοχεία, στα μπαρ και στις ξαπλώστρες...

«Αποχαιρέτα τη θάλασσα και τις παραλίες που χάνεις» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος στο σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό που φέρνει στη βουλή για ψήφιση η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών.

Τοπικές αρχές, περιβαλλοντικοί φορείς και πολίτες συμφωνούν ότι πίσω από αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα κρύβεται η άκριτη και συνολική ιδιωτικοποίηση των ελληνικών παραλιών, η «τσιμεντοποίηση» τους και η απαγόρευση προσβασιμότητας στη θάλασσα για τους πολίτες.

 Μια απλή ανάγνωση των άρθρων του υπό προώθηση νομοσχεδίου, όπως αυτό δόθηκε προς διαβούλευση πριν λίγες ημέρες, πείθει οποιονδήποτε ότι έχουν δίκιο. Πλέον είναι στο χέρι των εκπροσώπων του ελληνικού λαού να μην επιτρέψουν την άνευ όρων παράδοση των ελληνικών ακτών στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Μέσω του υπό προώθηση νομοσχεδίου αντικαθιστάται ο ν. 2971/2001 και ανοίγει νόμιμα και διάπλατα ο δρόμος για τις μεγάλες «επενδύσεις» του Αστέρα Βουλιαγμένης, του Ελληνικού και δεκάδων ακόμα επιχειρηματικών σχεδίων σε νησιά, παραλίες και μαρίνες.

 Κι αυτό γιατί υπάρχουν «αγκάθια» στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, των οικοσυστημάτων, των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, που «φρενάρουν» το ξεπούλημα των ελληνικών παραλιών σε ιδιώτες.

 Διάθεση, όμως, να υπάρχει και τα εμπόδια υπερπηδούνται…