Όλη η συνέντευξη της Μάχης Ηλιάδου στο Ρ/Σ Ενημέρωση και στον Ηλία Χρυσικό


Σήμερα, στο Ράδιο Ενημέρωση και το πολιτικό βαρόμετρο φιλοξενούμε μια ακόμη ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Μια γυναίκα της πολιτικής με...



 ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα κοινωνικής διάστασης και με έντονες πολιτιστικές ανησυχίες. Η πρώην αντιδήμαρχος Κατερίνης και σημερινή υποψήφια με το συνδυασμό του Σάββα Χιονίδη, ”ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ’, κυρία Μάχη Ηλιάδου, θα απαντήσει στις ερωτήσεις του ΡΑΔΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Κυρία Ηλιάδου σας καλωσορίζουμε στο στούντιο και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Καλημέρα σας κύριε Χρυσικέ. Σε εσάς και τους ακρατές σας. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εγώ για την πρόσκληση που μου κάνατε. Να ευχαριστήσω τους συνεργάτες σας κα ιδιαιτέρως την αρχισυντάκτρια της εκπομπής σας, Ευτυχία Χρυσικού. Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ και θα κάνουμε μια συζήτηση εφ’όλης της ύλης με σκοπό να ενημερωθούν οι πολίτες της Κατερίνης και των δημοτικών διαμερισμάτων στα οποία πολιτεύομαι.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Κυρία Ηλιάδου, θυμάμαι την τελευταία μας συνέντευξη. Στην ερώτηση μου «Και η επόμενη ημέρα κυρία Ηλιάδου?»,μου απαντήσατε: «Δηλώνω παρούσα». Σήμερα?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Κύριε Χρυσικέ, δηλώνω και πάλι παρούσα στις εκλογές της 18ης Μαΐου, με τον συνδυασμό “ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ” του νύν Δημάρχου Σάββα Χιονίδη, τον οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω δημοσίως για την τιμή που μου έκανε να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του, και ζητώ τη στήριξη των συνδημοτών μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Κυρία Ηλιάδου ,συμμετείχατε για 8 χρόνια στα δρώμενα της δημοτικής αρχής από μια σημαντική θέση, αυτή της αντιδημάρχου, με πολλαπλές αρμοδιότητες και αν δεν απατώμαι, τότε ήσασταν η μοναδική εκλεγμένη γυναίκα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Όντως κύριε Χρυσικέ, όταν ήμουν αντιδήμαρχος Κατερίνης, η αντιδημαρχία Πολιτισμού είχε πολλές αρμοδιότητες. Ο πολιτισμός, η ισότητα, η προστασία του Καταναλωτή ,η αδελφοποίηση των πόλεων και φυσικά η στήριξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων, ήταν θέματα καθημερινά στην ατζέντα μας.
Θα μου επιτρέψετε, επί τη ευκαιρία να αναφερθώ στον πολιτισμό και ειδικότερα στη Δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου. Ο βασικός μας άξονας είναι η αξιοποίηση και η ανάδειξη των πολιτιστικών ανησυχιών των δημοτών μας. Πιστεύω στη συμμετοχή. Πιστεύω στη συνεργασία των τοπικών φορέων. Πιστεύω στην προβολή και την προώθηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή ώστε η Κατερίνη να παρουσιάσει τη δική της ταυτότητα στον πολιτισμό με τη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου.Κάτι το οποίο ο Δήμαρχος μας γνωρίζει πολύ καλά και αποτελεί για αυτόν ένα προσωπικό στοίχημα.
Ηλία μου, σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνουμε μια παρένθεση. Πέραν όλων είμαστε άνθρωποι. Η στήριξη και η υποστήριξη των αδύναμων συνανθρώπων μας ήταν και είναι άμεση προτεραιότητα μου. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Με λύπη μου, σας ενημερώνω πως δεχόμουν συχνά στο γραφείο μου γυναίκες που είχαν κακοποιηθεί, ζούσαν κάτω υπό αυτές τις συνθήκες και δεν ήξεραν που να απευθυνθούν. Η στήριξη αυτών των γυναικών, με εχεμύθεια, διακριτικότητα και με τη συνεργασία εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού ήταν και είναι θέμα υψίστης σημασίας. Όπως επίσης και ότι έχει να κάνει με την αρωγή των συνανθρώπων μας στους δύσκολους καιρούς στους οποίους ζούμε. Είμαστε εδώ για όλους. Είμαστε δίπλα τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Κυρία Ηλιάδου, τι γίνεται με τις αδελφοποιημένες πόλεις της Κατερίνης? Ήσασταν υπεύθυνη και σε αυτό τον τομέα. Κερδίσαμε τίποτα από όλη αυτή την ιστορία?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Κύριε Χρυσικέ, χαίρομαι που αναφέρεστε σε αυτό το θέμα. Θεωρώ πως τα πήγαμε θαυμάσια  και κερδίσαμε αρκετά. Η αδελφοποίηση των πόλεων αποτελεί παράδειγμα ανταλλαγής πρωτοβουλιών.
Γινόμαστε πλουσιότεροι σε γνώσεις και εμπειρίες. Κερδίζουμε από αυτούς και κερδίζουν από εμάς. Η λογική των αδελφοποιήσεων δεν περιλαμβάνει μόνο αλληλοεπισκέψεις, ταξίδια και εκδηλώσεις. Οι αδελφοποιημένες πόλεις αποτελούν τους πρεσβευτές μας στον κόσμο. Αυξάνεται η επισκεψιμότητα της πόλης, αναδεικνύεται ο πολιτισμός και τονώνονται οι επαφές μας στο εξωτερικό. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να συγχαρώ τον πρώην Δήμαρχο Κατερίνης κύριο Μενέλαο Τερζόπουλο που επί των ημερών του πρωτοξεκίνησε ο θεσμός.
 

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Κυρία Ηλιάδου, πως βλέπετε τις γυναικείες παρουσίες στα δημοτικά δρώμενα? Απ’ό,τι θυμάμαι στη θητεία σας εκείνη ήσασταν η μοναδική εκλεγμένη γυναίκα. Ποιες ήταν οι σχέσεις σας με τους άνδρες συναδέλφους?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Κύριε Χρυσικέ, ήταν αισθητή και λυπηρή η απουσία των γυναικών στο τότε ΔΣ.Η αυτοδιοίκηση ανδροκρατούνταν. Ευτυχώς, με την πάροδο των χρόνων, οι γυναίκες μπήκαν δυναμικά και απέδειξαν περίτρανα το πόσο απαραίτητη ήταν η συμμετοχή τους στα κοινά. Σήμερα, με χαρά διαπιστώνω πως στην τρέχουσα εκλογική αναμέτρηση συμμετέχουν γυναίκες, ενδιαφέρουσες και ικανές να προσφέρουν και να εργασθούν για το καλό της πόλης.
Στην ερώτηση σας  σχετικά με  τις σχέσεις μου με τους άνδρες συναδέλφους, τονίζω πως ήταν εξαιρετικές. Μας ένωνε ο αλληλοσεβασμός, το κοινό ενδιαφέρον για το καλό της πόλης και τους ευχαριστώ που με αντιμετώπισαν ως ίση παρά το γεγονός ότι ήμουν η μόνη γυναίκα.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Κυρία Ηλιάδου, συμμετείχατε στο θεσμό της αντιδημαρχίας Πολιτισμού αλλά και σε πολλές ακόμη επιτροπές. Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο. Έχετε και οικογένεια. Πως τα αντιμετωπίζατε? Δεν ήταν επίπονο?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Κύριε Χρυσικέ, με την ευκαιρία της ερώτησης, θα ήθελα να υπενθυμίσω στους ακροατές σας, πως διετέλεσα αντιδήμαρχος Πολιτισμού και υπήρξα υπεύθυνη στον τομέα Διεθνών Σχέσεων και αδελφοποιήσεων, στην ενημέρωση και προστασία του Καταναλωτή, στα θέματα ισότητας των δυο φύλων, στα θέματα κοινωνικού αποκλεισμού και εθελοντισμού.
Επίσης, διετέλεσα μέλος της Δημαρχιακής επιτροπής και αντιπρόεδρος βρεφονηπιακής μέριμνας. Ήμουν μέλος στο ΔΣ του ΑΟΔΗΚ ,στο ΔΣ του αθλητικού κέντρου, μέλος του κέντρου πληροφόρησης Νέων ,του κέντρου Πρόνοιας και του Δημοτικού Ωδείου. Επιπρόσθετα, συμμετέχω ενεργά ως μέλος του φιλόπτωχου Συλλόγου «Η ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ», ως μέλος της ένωσης Ποντίων Πιερίας, του Λυκείου Ελληνίδων Κατερίνης ,του συλλόγου Θρακών Πιερίας καθώς και του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης(Ν.Ο.ΚΑΤ.).
Βλέπετε κύριε Χρυσικέ, ήταν αρκετά αλλά πάντα συμμετείχα με μεράκι και διάθεση. Να προσθέσω πως δε θα μπορούσα να τα κάνω όλα αυτά χωρίς την αμέριστη βοήθεια των συνεργατών μου. Να τονίσω σε αυτό το σημείο, πως οι υπάλληλοι του Δήμου Κατερίνης εργάζονται σκληρά ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δημοτών και να επιτυγχάνεται η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών.
Όσον αφορά το άτομο μου, να σας πω, ότι ο χρόνος που αφιερώνω και η ενασχόληση μου με τα κοινά είναι κάτι το οποίο με γεμίζει και το κάνω με κέφι και όρεξη. Η οικογένεια μου το γνωρίζει αυτό και με στηρίζουν σε όλη αυτή την προσπάθεια.
Πιστεύω πως από τη στιγμή που οι δημότες σε εμπιστεύονται με την ψήφο τους, το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να τους τιμήσεις για την επιλογή τους και να τους υπηρετήσεις χωρίς να υπολογίζεις τον δικό σου προσωπικό χρόνο.Δεσμεύομαι να σταθώ αντάξια των προσδοκιών τους, να εργασθώ σκληρά και να τους δικαιώσω για την επιλογή τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Θα ήθελα κυρία Ηλιάδου να αναφερθούμε στο έργο της δημοτικής αρχής και κατά πόσο είναι δημιουργικό.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Κύριε Χρυσικέ, χαίρομαι ιδιαιτέρως με αυτή σας την ερώτηση. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να αναφερθώ στους πρώην δημάρχους της πόλης μας. Τον κύριο Σίμο Χαραλαμπίδη, τον κύριο Θεόφιλο Καμπερίδη,τον κύριο Μενέλαο Τερζόπουλο και τον κύριο Γιάννη Αμοιρίδη. Όλοι προσέφεραν σε αυτήν την πόλη. Πρόσφεραν πολλά, ο καθένας είχε το σχέδιο του για την Κατερίνη και αυτό είναι κάτι το οποίο γνωρίζουν οι δημότες. Δε μπορούμε να μηδενίσουμε το παρελθόν και να παραβλέψουμε την εξέλιξη της πόλης μας.
Οφείλω όμως να τονίσω και να αναγνωρίσω την αποτελεσματικότητα και το έργο του νύν δημάρχου Σάββα Χιονίδη, χάρη στον οποίο η πόλη μεταβάλλεται, αλλάζει. Πιστεύω στον Σάββα. Τα έργα είναι αποτέλεσμα προσπάθειας, δουλειάς και έχουν στηριχθεί πάνω σε ιδέες, σχέδια, τόλμη, μεθοδικότητα, επιμονή και κυρίως αγάπης για τον τόπο μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Κυρία Ηλιάδου, θα ήθελα να αναφερθούμε και στο δικό σας όραμα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Κύριε Χρυσικέ το όραμα μου είναι να συνεχίσω να προσφέρω και να υπηρετώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετοχή μου σε αυτό το θεσμό με γοητεύει και με συνεπαίρνει. Πιστέψτε με, είναι άκρως γοητευτικό να βρίσκεσαι κοντά στον συμπολίτη σου και να μάχεσαι για το καλό της πόλης σου. Να φροντίζεις να λειτουργούν όλα ως πρέπει και να αντιμετωπίζεις το οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη γέννηση του. Η μέγιστη ικανοποίηση είναι να βλέπεις τους συνδημότες σου ευχαριστημένους.

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Φτάνοντας στο τέλος αυτής της ενδιαφέρουσας συνέντευξης, θα ήθελα κυρία Ηλιάδου να σας κάνω μια ερώτηση και αν θέλετε απαντάτε. Πολιτικό πρόσωπο και πρότυπο?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Κύριε Χρυσικέ, θα μπορούσα να σας απαντήσω “no comment” και να περάσουμε στην επόμενη ερώτηση. Όμως έχω μάθει να είμαι ειλικρινής στη ζωή μου και να λέω αυτό που σκέφτομαι .Πολλές φορές έχω στενοχωρήσει φίλους μου αλλά δε μπορώ να κρύψω την αλήθεια.
Δε μπορώ να παραβλέψω και να ξεχάσω το γεγονός πως μέντορας μου στην πολιτική υπήρξε ο Γιάννης Αμοιρίδης. Τον θεωρώ έναν ικανό και δημιουργικό πολιτικό άντρα, με ευρεία σκέψη και χωρίς στενότητα αντιλήψεων ο οποίος προσέφερε αρκετά σε αυτή την πόλη.
Όμως, όπως προανέφερα ,ο νυν δήμαρχος μας Σάββας Χιονίδης έχει σχέδιο για την Κατερίνη. Με μεθοδικότητα, επιμονή και σκληρή εργασία είναι σε θέση να την αναδείξει και να αποδείξει στους δημότες πως είναι ο μόνος ικανός να την διοικήσει. .
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Τελευταία ερώτηση για σήμερα κυρία Ηλιάδου. Θα ήθελα την άποψη και τη θέση σα σχετικά με τους πολιτικούς της Πιερίας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Θεωρώ πως οι εκπρόσωποι της Πιερίας στην κεντρική πολιτική σκηνή, τόσο οι προηγούμενοι όσο και οι σημερινοί έχουν επιδείξει αξιόλογη προσπάθεια ανάδειξης του νομού μας. Σαν Μάχη, θα ήθελα να είναι πιο διεκδικητικοί σε ότι αφορά τον τόπο μας .Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε  μια από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδος και επιβάλλεται η ανάπτυξη και προβολή του.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Κυρία Ηλιάδου, εδώ κλείνουμε τη συνέντευξη μας εκτός και αν θέλετε να συμπληρώσετε κάτι.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Κύριε Χρυσικέ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας φιλοξενία. Μου δώσατε την ευκαιρία να καταθέσω τις απόψεις, τις σκέψεις και τις θέσεις μου για τα δρώμενα στο Δήμο μας.
Και κάτι τελευταίο! Θα ήθελα να τονίσω στους δημότες και ακροατές σας πως η ψήφος είναι απαραίτητη. Οι εκλογές είναι η γιορτή της Δημοκρατίας. Εύχομαι και ελπίζω να επικρατήσει ο πολιτικός πολιτισμός. Επίσης, να ευχηθώ καλή δύναμη και καλή επιτυχία στους υποψηφίους όλων των συνδυασμών.
Και κύριε Χρυσικέ, κλείνοντας, να σας υπενθυμίσω πως εκτός από την αγάπη των συνδημοτών μου χρειάζομαι και την ψήφο τους. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή σας ημέρα .Καλή συνέχεια….