Ηχηρό μήνυμα χωρίς ανατροπή και αστάθεια


Η κυβέρνηση πήρε ηχηρό μήνυμα από τις...



 ευρωκάλπες χάνοντας δυνάμεις σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, αλλά... δεν πήρε εντολή προκήρυξης εκλογών, καθώς και τα δύο κόμματα που την αποτελούν μετρούν συνολικά μεγαλύτερο ποσοστό από του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατήρησε τις δυνάμεις του 2012 (με πολύ μικρές απώλειες), είδε το μισό χάρτη της χώρας “ροζ”, κέρδισε την περιφέρεια Αττικής και του Ιονίου αλλά... δεν σήμανε την ανατροπή.

Το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρείται ισορροπημένο, με την έννοια ότι δεν δρομολογεί άμεσα εξελίξεις και δίνει στα στρατόπεδα το χρονικό περιθώριο να ανασυνταχθούν.

Για το κυβερνητικό επιτελείο η διαφορά 3,5 μονάδων από τον αριστερό αντίπαλο θεωρείται “απολύτως διαχειρίσιμη”, ενώ στο παιχνίδι των εντυπώσεων έδωσε σημαντικούς πόντους η επικράτηση σε 11 περιφέρειες (επί συνόλου 13) και η διατήρηση του δήμου Αθηναών.

Κατά τα στελέχη των δύο κυβερνητικών εταίρων, το γεγονός ότι η ΝΔ έχασε περίπου έξι μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2012 και η Ελιά  "φρέναρε" στο 8% (από το 12,2% του ΠΑΣΟΚ το 2012) εξηγείται από τα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν μέσα στη διετία – “και πάλι καλά”, λένε.

Ανασχηματισμός και… μεσαία τάξη

Ο Αντώνης Σαμαράς, αφού μίλησε ευθέως για “μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στην κυβέρνηση” δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση “θα κινηθεί γρήγορα” για να αλλάξει ό,τι πρέπει.

Στην κορυφή των  αλλαγών θα είναι το ίδιο το κυβερνητικό σχήμα: όχι με μία προσθαφαίρεση στελεχών των δύο κομμάτων, αλλά με «διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας», καθώς θα κληθούν να ενταχθούν πρόσωπα και παράγοντες «από τη Δεξιά μέχρι την κεντροαριστερά» αρχής γενομένης από ανεξάρτητους βουλευτές (πχ τον Ανδρέα Λοβέρδο).

Επ΄ αυτού, πάντως, ο Ευ. Βενιζέλος άφησε να διαφανεί χθες η πρόθεσή του να ενισχύσει τον «προοδευτικό πόλο» της κυβέρνησης.

Σε επίπεδο πολιτικής, οι δύο εταίροι έχουν αντιληφθεί ότι στα «επείγοντα» ανήκει η στήριξη της «γονατισμένης» μεσαίας τάξης, η χαλάρωση της φορολογικής θηλιάς και η άμεση ανακούφιση των πιο ευπαθών ομάδων.

Χωρίς αυτό το τρίπτυχο, λένε, η μεν ανάπτυξη θα μείνει γράμμα κενό, ενώ θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση προς μία ήττα σε εθνικές εκλογές.

Δεν ξεχνούν, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έχασε από το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου με τέσσερις μονάδες στις ευρωεκλογές του 2009 και άντεξε μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οπότε προκήρυξε πρόωρες εκλογές με αφορμή την διαφαινόμενη αδυναμία ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μένει να φανεί εάν η Ιστορία επαναληφθεί, καθώς η παρούσα Βουλή θα κληθεί να εκλέξει τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια στις αρχές του 2015...

Η εξαφάνιση των «μικρών», το Ποτάμι και η ΧΑ

 Στα συμπεράσματα των ευρωεκλογών εντάσσονται και τα εξής στοιχεία:

* Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ/Ελιά είδαν τους “όμορους” σχηματισμούς που προέκυψαν από δικά τους πρώην στελέχη να μειώνουν αισθητά τη δύναμή τους ή και να καταποντίζονται, αδυνατώντας να εισπράξουν τη δυσαρέσκεια και να γίνουν ρυθμιστές των μετεκλογικών εξελίξεων.

Στην πρώτη περίπτωση οι ΑΝΕΛ (3,3%) και το κόμμα του Β. Πολύδωρα (1%), στην δεύτερη η ΔΗΜΑΡ που “εξαφανίσθηκε” (1,2%), ενώ και από “τα αριστερά” του ΣΥΡΙΖΑ συνέβη το ίδιο, με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (0,7%), το ΕΠΑΜ του Γ. Καζάκη (0,8%) και το “Σχέδιο Β” του Αλ. Αλαβάνου (0,2%) να καταποντίζονται.

* Αντιθέτως, το Ποτάμι “κύλησε” στο 6,5% καταπίνοντας (κατά τις μετρήσεις) μεγάλο τμήμα της ΔΗΜΑΡ, μικρότερο του ΠΑΣΟΚ και… ακόμη μικρότερο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα δύσκολα ωστόσο για το σχήμα του Στ. Θεοδωράκη τώρα αρχίζουν αφού για να μην μετατραπεί σε ξεροπόταμο θα πρέπει να παρουσιάσει τις σοβαρές-πειστικές θέσεις που δεν κατέθεσε το προηγούμενο διάστημα.

* Σε επίπεδο “μικρών” την έκπληξη έκανε το ΛΑΟΣ που άγγιξε το 2,7%: το ποσοστό δεν του επιτρέπει να εκλέξει ευρωβουλευτή, ωστόσο παίρνει θέση στην κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης και δημιουργεί προϋποθέσεις για… come back του Γιώργου Καρατζαφέρη.

*  Στα αρνητικά (και) της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης, η εκτίναξη της Χρυσής Αυγής στην τρίτη θέση με το 9,5%, που υποχρεώνει το «συνταγματικό τόξο» να ξαναδεί τον τρόπο με τον οποίο επιχείρησε να αντιμετωπίσει τον «σύνδεσμο»  και να επικεντρώσει στην «ιδεολογική» του ταυτότητα.


Πηγή:www.capital.gr