Τα νέα στοιχεία


Είναι πολλαπλά αποκαλυπτική η ...



αναφορά που κατατέθηκε χθες στον Aρειο Πάγο από τρεις δικηγόρους, μέλη της πρωτοβουλίας «JailGolden-Dawn». Και ιδιαίτερα σημαντική για τη διενεργούμενη δικαστική έρευνα για τη δράση της εγκληματικής συμμορίας του Μιχαλολιάκου και της παρέας του.

Αλλά πάνω απ' όλα ενδεικτική της ανεπίτρεπτης ασυλίας, την οποία απολάμβανε από τις διωκτικές αρχές η ναζιστική σπείρα, αν και επί τέσσερα 24ωρα σκορπούσε τον τρόμο σε όποιον μετανάστη έβρισκε μπροστά της.

Ο απολογισμός είναι εύγλωττος: ένας νεκρός και περισσότεροι από 120 τραυματίες, εκ των οποίων οι 20 βαριά. Κι όλα αυτά στο κέντρο της Αθήνας. Επί τέσσερις μέρες. Κατά τους συντάκτες της αναφοράς, «το μεγαλύτερο πογκρόμ που έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα». Μια «ελληνική Νύχτα των Κρυστάλλων», με πρωταγωνιστές τον Μιχαλολιάκο και τον Κασιδιάρη.

Το αποδεικτικό υλικό είναι πλούσιο και αδιαμφισβήτητο. Υπάρχουν φωτογραφίες, οπτικοακουστικά στοιχεία, μαρτυρίες θυμάτων και δημοσιεύματα που επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφισβήτησης την έκταση και τη σοβαρότητα της δράσης της εγκληματικής σπείρας.

 Αλλά ταυτόχρονα το υλικό αυτό αποδεικνύει και κάτι άλλο: την αδράνεια, τη συγκάλυψη ή ενδεχόμενα και τη συνενοχή του κρατικού μηχανισμού. Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός ότι από τους 40 Ελληνες και 8 αλλοδαπούς που είχαν προσαχθεί σε αστυνομικά τμήματα, τελικά συνελήφθη μόνο ένας; Και μάλιστα μετανάστης!

Τώρα το υλικό αυτό θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον και με δεδομένη την αποδεικτική βαρύτητά του θα συμβάλει στην ενίσχυση και την εδραίωση του κατηγορητηρίου. Δεν είναι, άλλωστε, πολλές οι ευκαιρίες τηλεοπτικής καταγραφής νεοναζιστικής πορείας στο κέντρο της Αθήνας και παράλληλης κακοποίησης μεταναστών και καταστροφής καταστημάτων τους. Υπό την ανοχή και τη συγκάλυψη των διωκτικών αρχών.