"Ξήλωσαν" την εγκύκλιο για τη φορολόγηση των ελληνικών ομολόγων


Του Σπύρου Δημητρέλη

Στην ανάκληση της επίμαχης εγκυκλίου που ...



σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα προκάλεσε σήμερα ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων προχώρησε τελικά το υπουργείο Οικονομικών, αργά σήμερα το βράδυ και αφού προηγουμένως είχε εκδώσει μια καθησυχαστική ανακοίνωση για τη φορολόγηση των ελληνικών ομολόγων η οποία αντί να διασκεδάζει τις ανησυχίες για την επιβάρυνση των ξένων επενδυτών ουσιαστικά τις επιβεβαίωνε.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι "η εγκύκλιος 1117 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αναφέρεται στη διαδικασία δήλωσης του φόρου υπεραξίας από μεταβιβάσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές, ανακαλείται".

Επί της ουσίας, με την ανάκληση της εγκυκλίου ακυρώνεται και η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσουν τα φυσικά πρόσωπα ξένοι επενδυτές προκειμένου να φορολογηθούν με συντελεστή 20% για κεφαλαιακά κέρδη που αποκόμισαν από αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων τη διετία 2012-2013.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η εγκύκλιος εκδόθηκε σε εφαρμογή νόμου που είχε ψηφιστεί το 2012 για τη φορολόγηση των κεφαλαιακών κερδών από ελληνικά ομόλογα.

Νωρίτερα το Capital μετέδωσε τα εξής:

«Άλμα» πάνω από 50 μονάδες βάσης καταγράφει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου που αναρριχάται σήμερα σε υψηλά 2μήνου δοκιμάζοντας το «ψυχολογικό όριο» του 7% (στο 6,84%).

Ξένα μέσα ενημέρωσης αποδίδουν το "άλμα" στην (προ 15θημέρου) εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει την αναδρομική φορολόγηση αλλοδαπών κατόχων ελληνικών ομολόγων και κάνει σήμερα τον γύρο των αγορών, πυροδοτώντας ξεπούλημα στους τίτλους.

Η εν λόγω εγκύκλιος, όπως είχε δημοσιεύσει στις 29 Απριλίου το Capital.gr, ζητά από όλους τους αλλοδαπούς που έπαιξαν ελληνικά ομόλογα την τελευταία διετία και αποκόμισαν κεφαλαιακά κέρδη να δηλώσουν "παρών" στην ελληνική εφορία προκειμένου είτε να καταβάλλουν φόρο είτε να απαλλαγούν νόμιμα από αυτόν.

Άλλοι traders ωστόσο, που μίλησαν σε ξένα πρακτορεία, αποδίδουν μέρος του «ξεπουλήματος» των ελληνικών τίτλων στις πολιτικές ανησυχίες.

«Τα νέα πως η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την επιβολή φόρου στα κεφαλαιακά κέρδη… και οι δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και ποσοστό μόλις 5,5% στο συγκυβερνών κόμμα του ΠΑΣΟΚ, πυροδοτούν το ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων», σχολίασε στο Dow Jones Newswires, ο Marc Ostwald, στρατηγικός αναλυτής στην Monument Securities.

Το sell-off στα ομόλογα και μετοχές της περιφέρειας οφείλεται εν μέρει στις ανησυχίες για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα, αναφέρει ο Gary Jenkins, credit strategist της LNG Capital, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στον κίνδυνο διάσπασης του συνασπισμού, αναφέρει, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο αναδιάρθρωσης του χρέους ή και αθέτησης.

"Φυσικά αυτό μπορεί να μην συμβεί, αλλά η αγορά υιοθετεί μια προσέγγιση ΄πρώτα πούλα και μετά άρχισε τις ερωτήσεις΄ όσον αφορά την Ελλάδα", προσθέτει.

Κύκλοι της αγοράς σχολιάζοντας την τάση των spread αποδίδουν την άνοδο στην εγγύτητα των πολιτικών εξελίξεων που αφορούν τις ευρωεκλογές και όχι στο φορολογικό καθεστώς το οποίο δεν είναι σημερινό αλλά είναι γνωστό στους ομολογιούχους από τότε που εκδόθηκε.

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών, εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνει την φορολόγηση στην υπεραξία από μεταβιβάσεις ομολόγων για ξένους επενδυτές σημειώνοντας ότι οι υπεραξίες που προέκυψαν "από 29/02/2012 μέχρι 31/12/2013, φορολογούνται με τις παλιές διατάξεις του νόμου 4051/2012, εκτός και εάν προβλέπεται ευμενέστερη μεταχείριση στις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας".

Τονίζεται ωστόσο σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι οι κεφαλαιακές υπεραξίες που αποκτώνται μετά την 1/1/2014 απαλλάσσονται πλέον από την φορολογία.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

"Ουδεμία φορολόγηση υφίσταται στην υπεραξία από μεταβιβάσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για ξένους επενδυτές που λαμβάνουν χώρα από 01/01/2014 και εφεξής.

Κατά συνέπεια, τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αναδρομική φορολόγηση ή πρόθεση αναδρομικής φορολόγησης είναι παντελώς αναληθή.

Οι υπεραξίες που προέκυψαν από 29/02/2012 μέχρι 31/12/2013, φορολογούνται με τις παλιές διατάξεις του νόμου 4051/2012, εκτός και εάν προβλέπεται ευμενέστερη μεταχείριση στις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας.

Αυτή η κυβέρνηση στόχο έχει τη μείωση της φορολογίας.

Αυτό αποδεικνύεται και από την κατάργηση του φόρου αυτού από 01/01/2014".

Πηγή:www.capital.gr