Μνημόνιο συνεργασίας Δήμου Αθηναίων με την ΕΛ.ΑΣ.


Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ...



Νίκος Δένδιας και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας που μεταβιβάζει στην ΕΛ.ΑΣ. πολλές αρμοδιότητες της κατηργημένης Δημοτικής Αστυνομίας, όπως ελέγχους για παραεμπόριο και παράνομη στάθμευση.«Η εικόνα για ένα χρόνο μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, είναι απογοητευτική και απορώ πώς βγήκα πάλι δήμαρχος με αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο κ. Καμίνης.

Στο μνημόνιο συνεργασίας, που θέτει άμεσο στόχο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, προβλέπεται διαρκής επικοινωνία μεταξύ του δήμου και της αστυνομίας και κοινός προγραμματισμός στόχων και δράσεων, μεταξύ των οποίων εντατικοί έλεγχοι με μικτά συνεργεία, που θα έχουν βασικό στόχο το παραεμπόριο, καθώς και άλλους τομείς.

Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι «η υποβάθμιση του χώρου φέρνει και αύξηση της εγκληματικότητας» ενώ αναφέρθηκε σε εκδοχές οργανωμένης εγκληματικότητας, ειδικά σε ό,τι αφορά στο παραεμπόριο, το οποίο - όπως είπε - είναι έργο της ΕΛ.ΑΣ, αφού πλέον δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τη Δημοτική Αστυνομία.

Ο Γιώργος Καμίνης ζήτησε από το Νίκο Δένδια να προχωρήσει γρήγορα στην κατάρτιση εγκυκλίων για τους τομείς συνεργασίας που απαιτούνται.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι ο δήμος Αθηναίων παραχωρεί στην αστυνομία κτίρια, οχήματα και εξοπλισμό για τις ανάγκες της ειδικής υπηρεσίας δημοτικής αστυνόμευσης, που δημιουργείται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη  τόνισε ότι θα συζητήσει με τον Γ. Καμίνη για μια «λογική διαχείριση των μικρών διαδηλώσεων», για να μην κλείνει το κέντρο, καθώς και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Ο Ν. Δένδιας ανέφερε ότι έχει αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο κέντρο, όμως υπάρχουν προβλήματα που το μνημόνιο συνεργασίας φιλοδοξεί να επιλύσει.

Ο υπουργός δήλωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει καλή συνεργασία με τον κ. Καμίνη και συμπλήρωσε ότι η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας δεν είναι όπως πριν το 2012.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ