Τζάμπα έργα σας φτιάχνω...(Εκ της ανωτάτης διοικήσεως Κατερίνης)


του Βασίλη Βασιλούδα, αρχιτέκτονα μηχανικού

 Η ιδέα του βιοκλιματικού θεάτρου που κατασκευάζεται στην πόλη μας, από το ...








κτηριολογικό πρόγραμμα που το διέπει, μέχρι τη χρηστικότητά του και την πραγματοποίησή του, ανήκει αποκλειστικά στη σημερινή Διοίκηση του Δήμου, δηλαδή στο Δήμαρχο. Βέβαια και η προηγούμενη διοίκηση προσπάθησε να υλοποιήσει ένα παρόμοιο έργο όχι όμως ως θέατρο αλλά ως «πολιτιστικό κέντρο»... Η μελέτη αυτή εκπονήθηκε, εγκρίθηκε, και πληρώθηκε από ίδιους πόρους και όχι από το ΕΣΠΑ.

Στη συνέχεια η σημερινή διοίκηση η οποία δεν είχε συμφωνήσει από την αρχή για αυτή τη μελέτη, επειδή δεν ήταν του γούστου της, την αρχειοθέτησε κάπου στα αζήτητα του δημοτικού γκαράζ και αποφάσισε να εκπονήσει μια νέα μελέτη που θα κάλυπτε τις «θεατρικές ανάγκες της πόλης». Η νέα μελέτη ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε με τη σειρά της στο Δήμο. Στη συνέχεια εκδόθηκαν οι απαραίτητες πολεοδομικές άδειες και το έργο δημοπρατήθηκε με έκπτωση περίπου 50%. Και πριν «αλέκτωρ λαλήσαι τρις», κάτι έγινε και δουλειά χάλασε.

Η εργοληπτική εταιρεία που ανέλαβε να εκτελέσει το έργο άρχισε να προβάλει ενστάσεις για την αρτιότητα της μελέτης.

Να κάτι για τα στατικά, να κάτι για τα μηχανολογικά, να και για κάτι άλλο εξ ίσου σημαντικό και μεγάλο.

Στο μεταξύ ο χρόνος περνούσε και ήταν ορατός ο κίνδυνος να χαθεί το τζάμπα έργο από το ΕΣΠΑ .Οι στιγμές ήταν κρίσιμες και η ιστορία θα τις καταγράψει.

Αποφάσισαν λοιπόν να δώσουν, το κάτι τις, στην εργοληπτική εταιρεία για να φύγει από τη μέση για να μπορέσουν να το ξαναδημοπρατήσουν. Έτσι και έγινε.

Δημοπρατήθηκε εκ νέου, αλλά αυτή τη φορά με έκπτωση 2% περίπου.

Οι επιχειρήσεις στη φιλελεύθερη οικονομία δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Τους ενδιαφέρει το κέρδος και οι κανόνες είναι γνωστοί. Όποιος λοιπόν διαχειρίζεται δημόσιες υποθέσεις, οφείλει να τους γνωρίζει. Διαφορετικά παίρνει δυο προβατάκια, τα βάζει και δυο κόκκινες κορδελίτσες στο λαιμό, στη συνέχεια τα πάει στο βουνό και με τη φλογέρα του μαθαίνει το δημοτικό « Τσομπανάκος ήμουνα προβατάκια φύλαγα...»

Αφού λοιπόν το Δημοτικό συμβούλιο και ο ΕΣΠΑΣ (Ποιος είναι πάλι αυτός ο ΕΣΠΑΣ) ενέκρινε τις διαδικασίες και την έκπτωση ως συμφέρουσα, εμένα προσωπικά δε μου πέφτει λόγος. Δεν θα ανακατευόμαστε εκεί που δεν μας σπέρνουν. Όλα αυτά τα ανέφερα για την ιστορία και για την αρτιότερη πληροφόρηση που απαιτεί ένα άρθρο, ώστε να συνεχίσω απερίσκεπτος με αυτά που με ενδιαφέρουν και ίσως να ενδιαφέρουν και εσάς.

Θα μιλήσουμε λοιπόν για το κτηριολογικό πρόγραμμα και τη χρηστικότητα του μελλοντικού θεάτρου.
Το νέο μας βιοκλιματικό θέατρο από την άποψη της λειτουργικότητας, σύμφωνα με την εντολή του Δημάρχου προς τους μελετητές, για να μην ρίχνουμε στη συνέχεια τα κακώς κείμενα σε αυτούς, περιλαμβάνει: Χώρο υποδοχής (φουαγιέ), γκισέ,W.С., υπόγειο, και μία αίθουσα για θεατρικές και άλλες καθιστικές εκδηλώσεις 480 ατόμων και φυσικά τα «γνωστά» χαρακτηριστικά των «βιοκλιματικών κτιρίων» (μονώσεις, ενεργειακά κουφώματα, φυτεμενα δώματα και νερα.

Πολλά νερά για δρόσισμά και εντυπωσιασμό και φώτα εξωτερικά για να φαίνεται από μακριά. Αυτά. Όταν ολοκληρωθεί και παραδοθεί, θα δούμε αν έχει και κάτι άλλο στον περιβάλλοντα χώρο που πιθανόν μας ξέφυγε. Με την ολοκλήρωση του έργου θα ακολουθήσουν τα γνωστά.

Πρώτη μέρα.

Τα εγκαίνια. Αι αρχαί της πόλεως, βουλευταί, προσερχόμενοι πολίτες αυτοβούλως, ίσως και κάποιος Γερμανός από την Άνω βουλή για ένα τυπικό «γκειά σας, εγκώ αγκαπάω φιλήσυχο πολίτες Κατερίνη και σπουδαίο Ντίμαρχο Σάββας» και φυσικά οι φωτογράφοι. Γιορτή πραγματική, γιατί το έργο ήταν τζάμπα και κάποιος όπως είθισται θα δοξαστεί. Και όταν η γιορτή θα κλείσει και τα φώτα χαμηλώσουν, θα είναι η στιγμή που το τζάμπα θα κοπεί και το έργο θα αρχίσει. Ώρα να κάνουμε ταμείο. Και επειδή προσωπικά δεν έχω εμμονές και αγκυλώσεις πολιτιστικές, θα σας μιλήσω από καρδιάς.

Δεύτερη μέρα.

Όλο αυτό το κατασκεύασμα, πως θα λειτουργήσει κ. Δήμαρχε; Οα ιδρύσετε Πολιτιστικό οργανισμό; Εντάξει. Οα βρούνε δουλειά λίγοι συμπολίτες μας και πριν τους διορίσετε, να σας ρωτήσουμε. Οα έχετε λεφτά να τους πληρώνετε; Επειδή γνωρίζουμε, ότι λεφτά δεν έχετε.
Αν είχατε λεφτά, θα σώζατε πρωτίστως, το ραδιόφωνο της πόλης μας ή τη ΔΕΔΑΚ, που τα χρωστούμενα τα φτάσατε στα 4.000.000 εκατομμύρια ευρώ. (να ρίξω μια ματιά ξανά, γιατί νούμερο με τόσα μηδενικά, πρώτη φορά γράφω. Εντάξει, σωστό είναι). Με τα αλλα τα λειτουργικά έξοδα (πετρελαια, φώτα, καθαρισμός περιμετρικών λιμνών, συντήρηση) τι θα κάνετε; Σε ποιόν λοιπόν θα το χρεώσετε;

Πάλι «εγκώ», θα χρεωθώ και τούτη τη ζημιά; Μη πείτε ναι, δεν θέλω ούτε να το ακούσω. Μήπως ελπίζετε σε έσοδα από τις παραστάσεις, ελληνικών και ξένων σχημάτων, που θα ποδοπατούνται ποιός θα παίξει πρώτος; Μακάρι, μήπως και γλιτώσω τη «λυπητερή» εγώ.

Αν όμως, πριν από την απόφαση που λάβατε για αυτό το θέατρο, ακούγατε και άλλους ανθρώπους, που ασχολούνται με τα πολιτιστικά και όχι μόνον;

Αν ακούγατε και κάποιους άλλους, πιο ειδικούς από εσάς που θα μπορούσαν να σας μεταφέρουν τη δική τους εμπειρία από παρόμοια έργα;

Αν είχατε στα χέρια σας μια μελέτη που θα σας ενημέρωνε για τα οικονομικά;

Αν δεν πιστεύατε τα golden boys που σας περιτριγυρίζουν;

Αν δεν νιώθατε σαν θεός που τα γνωρίζει όλα;

Τότε στην αρχή και πριν από την απόφασή σας, ίσως υπήρχε κάποια ελπίδα.

Ίσως να ακούγατε για τη πρόταση που ήθελε αντί του θεάτρου σας, να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος που η συνθετική του πρόταση, θα στηρίζονταν στην αρχή της πλαστικότητας των διακεκριμένων ορθογωνικών όγκων, που θα κάλυπταν όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Κτήρια ισόγεια, με διαφορετικές χρήσεις, οριοθετημένα χωροταξικά, γύρω από μια πλατεία, εκεί όπου θα υπήρχε χώρους για όλα. Αίθουσα θεάτρου, χώροι για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και παρουσιάσεις. Κτήριο για τη νεολαία αυτοδιαχειριζόμενο. Χώροι για τις φιλολογικές βραδιές και έναν περιβάλλοντα χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν υπαίθριες εκθέσεις και εκδηλώσεις. Σχήματα καλλιτεχνικά θα έβρισκαν μόνιμη στέγη, για να μπορούν να εκφραστούν. Cafe και μικρές ταβέρνες, που τα έσοδα από τα ενοίκια τις παραστάσεις και τις εκθέσεις, θα συνέβαλαν στη συντήρηση και την καθημερινή λειτουργία του. Ένας πολυχώρος ικανός να καλύψει τις πολιτιστικές ανάγκες του Δήμου μας. Σε αυτόν το πολυχώρο του πολιτισμού, δεν θα έσβηναν ποτέ τα φώτα.

Με την απόφαση που πήρατε, όλα αυτά τα χάσατε και μαζί με σας και εμείς. Αγνοήσατε μια ιδέα για ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και επιλέξατε, ένα κουφάρι τσιμεντένιο με τα φώτα ανοιχτά, δέκα φορές το χρόνο και μετά σκοτάδι. Τώρα βέβαια, είναι αργά. Καλή τύχη σε όλους μας. Το έργο ήταν τζάμπα, μακάρι και να πιάσει τόπο.

Στη κεντρική σας ομιλία:

Από μικροφώνου απαριθμήσατε, τα τζάμπα έργα που μας φτιάξατε:
αρδευτικά, κράσπεδα, τρία σχολεία βιοκλιματικά, μια αίθουσα στο ισόγειο του Δημαρχείου, ένα μελλοντικό κανάλι, ένα θέατρο και ασφαλοστρώσεις πολλές ασφαλτοστρώσεις, βάλτε και τον περιφερειακό και αν θέλετε από δίκτυο εθνικό, ονομάστε τον και δημοτικό, δε με χαλάει διόλου).

Εκτος μικροφώνου, θυμηθείτε τα προηγούμενα που είχατε υποσχεθεί.
Αυτά που χρόνια στέκουνε βουβά και ξεχασμένα στο γραφείο σας. Σημάδια μιας παλαιοκομματικής γραφής και στείρας νοοτροπίας, επιλέγοντας συνειδητά για όλα αυτά, το ρόλο του πρωταγωνιστή στους βυθισμένους κάδους.

-Αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος (Λεύκος ή Πέλεκας) της περιοχής της Νεοκαισάρειας και του Σβορώνου μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Ξεχάστηκε.

-Δημιουργία Δημοτικής Τράπεζας Αίματος. Ξεχάστηκε.

-Προμήθεια μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ειδικού εξοπλισμού για ανακύκλωση οικοδομικών απορριμμάτων. Ξεχάστηκε.

-Τηλεθέρμανση - φυσικό αέριο. Ξεχάστηκε.

-Δημοτικές Επιχειρήσεις. Ξεχάστηκε.

-Ίδρυση Δημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρίας. Ξεχάστηκε.

-Ιδρυση Δημοτικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας. Ξεχάστηκε.

-Δημοτική Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης. Ξεχάστηκε.

-Δημοτική Εταιρία διαχείρισης προγραμμάτων επιμόρφωσης ανέργων. Ξεχάστηκε.

-Ίδρυση μεικτών οικονομικών επιχειρήσεων. Ξεχάστηκε.

-Ίδρυση Δημοτικής Αγροτικής Αναπτυξιακής Εταιρίας. Ξεχάστηκε.

-Βιοτεχνικό Πάρκο. Ξεχάστηκε.

-Μειώσεις των δημοτικών τελών. Ξεχάστηκε.

-Κατασκευή φυλασσόμενων χώρων στάθμευσης για φορτηγά. Ξεχάστηκε.

-Δημιουργία Διεύθυνσης Συγκοινωνιών στο Δήμο. Ξεχάστηκε.

-Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Ξεχάστηκε.

-Αξιοποίηση παλαιών στρατοπέδων. Ξεχάστηκε.

-Συνεργασία Μετσοβείου Πολυτεχνείου και Δήμου Κατερίνης για το πρωτοποριακό Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης με τη χρήση κινητού τηλεφώνου (μηνυμάτων SMS), το επονομαζόμενο MobiPark. Ξεχάστηκε.

-Χώρος στάθμευσης στην πλατεία Ευκαρπίδη. Ξεχάστηκε.

Τα θα... ήταν πολλά, τόσα πολλά που δε χωράνε να γραφούνε ούτε και να ειπωθούνε. Με αυτά τα «ξεχάστηκε», οι δημότες εντυπωσιασμένοι σας ανακήρυξαν Δήμαρχο για τέσσερα χρόνια και εσείς στη συνέχεια τα ξεχάστε όπως και αυτούς.

Εμείς όμως δεν τα ξεχάσαμε όπως και αυτά, που στα χέρια σας γινήκαν στάχτη. Ολυμπιακή Αναπτυξιακή, Κατασκευαστική εταιρία, Δημοτική επιχείρηση αγοράς, Κυνοκομείο, Γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών και ψηφιακός Δήμος.

Κυρίες και Κύριοι Οι εκλογές πλησίασαν πολύ κοντά.

Όσοι γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή, θα κάνουν τις αθροίσεις.

Η 18ηΜαΐου, είναι η μέρα που όλοι μας θα ερωτηθούμε εκ των υστέρων για τις επιλογές μας. Ο κυρίαρχος λαός, για μία και μοναδική μέρα, θα ανέβει στη σκηνή ως πρωταγωνιστής και η ετυμηγορία του θα είναι απολύτως σεβαστή.

Άλλωστε, σε όλους είναι γνωστό ότι μετά την απομάκρυνση από τις κάλπες, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Η δικαιολογία του υποψήφιου ξαδέλφου και κουμπάρου, σχεδόν φαντάζει παιδική και άκρως μνημονιακή.

Το επιχείρημα του «καλού παιδιού» αντί του ικανού, το εξαντλήσαμε ως λαός όλα αυτά τα χρόνια και τώρα μείναμε να χάσκουμε ως γελωτοποιοί κοιτάζοντας το υπερπέραν.

Κυρίες και Κύριοι Με τα ερασιτεχνικά μου χρονογραφήματα αυτές τις μέρες, ολοκληρώθηκε μια προσπάθεια ενημέρωσης και προβληματισμού για όλα αυτά που αφορούν τα δημοτικά μας πράγματα.

Τέλος, θα ήθελα να απευθυνθώ στους καλούς μου φίλους και υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του «άλλου δρόμου».

Καλές εκλογές φίλοι και μη φοβηθείτε ούτε στιγμή, τα δήθεν «βαριά» ονόματα που συνωστίζονταν στις παρελάσεις με τις καρώ γραβάτες.

Άφωνοι παραπολιτικοί απρόσκλητοι σωτήρες.

Άρχοντες με έπαρση, ταγοί της κακομοίρας. Ρουσφετολόγοι ικανοί, στο τάξιμο φωστήρες. Δήθεν για το λαό αγωνιούν, όμως τη κρίση του φοβούνται,
και στα μπαούλα ψάχνουνε, ημερολόγια να βρούνε,
τα έργα να θυμίσουνε, μήπως και ξεχαστούνε. Την εξουσία θέλουνε, μήπως και βολευτούνε.

Γiαυτό μαζεύτηκαν προχθές, τις θέσεις να μοιράσουν,
για τη γιορτή που έρχεται και πρέπει να προφτάσουν.

Τίποτε λοιπόν σπουδαίο. Άνευ λόγου.

Μην ασχολείστε.

Διαδώστε την αλήθεια μας παντού, με το πάθος που σας διακρίνει.

Καλέστε τους συμπολίτες μας, να απλώσουνε τα χέρια τους να ενωθούν με τα δικά μας, γιατί το σύνθημα μας είναι

Μια τζάμπα αγκαλιά ο Δήμος μας για όλους
...και επειδή πολλοί φίλοι με ρωτάνε, αφού διατυπώνεις δημόσια την άποψη σου, γιατί δεν εκθέτεις και τον εαυτό σου στις εκλογές, ως υποψήφιος; Θα τους έλεγα ότι δεν ξέρω, ίσως γιατί και 'γώ θα ήθελα κάτι, για να μετανιώσω αργότερα στη ζωή μου όπως αυτοί που θα επιβραβεύσουν τις επιλογές της σημερινής διοίκησης αλλά και οι άλλοι, φίλοι από τα παλιά, που απογοητευμένοι από τις κεντρικές επιλογές άλλων, αποφάσισαν να ακολουθήσουν λάθος δρόμους.
και για να μη ξεχάσω και εγώ, αν σας υποσχεθούν απαλλαγή από τους λογαριασμούς τηςΔΕΥΑΚ, μην τους πιστέψετε, τη δουλειά τους κάνουν, λόγω της ημέρας.

Την Κυριακή μπροστά από τις κάλπες όλοι θα γνωρίζετε την αλήθεια.

Εσείς αποφασίζετε.