Προεκλογική «κατάρρευση» 4,63% στο Χ.Α.


Κατέρρευσε η χρηματιστηριακή αγορά υπό το...



 βάρος της πολιτικής αβεβαιότητας που δημιουργεί η επερχόμενη διπλή εκλογική αναμέτρηση.

Ο γενικός δείκτης υπέστη απώλειες 4,63% που αποτελεί την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του 2014 και ήδη η Αθήνα υποαποδίδει (-3,36%) από τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Όπως ανέφεραν χρηματιστηριακά γραφεία, οι αφορμές της σημερινής καθίζησης που είχε στοιχεία μαζικών ρευστοποιήσεων ήταν οι εξής: α) η έξοδος hedge funds υπό τη μορφή αγελαίας συμπεριφοράς σε τίτλους του Ftse Large Cap για να κατοχυρώσουν τα ισχυρά βραχυπρόθεσμα κέρδη του τελευταίου ανοδικού διμήνου Μαρτίου-Απριλίου, β) οι  αλλαγές στους δείκτες  MSCI Greece με την έξοδο της μετοχής των Ελληνικών Πετρελαίων ή και άλλων  εμποροβιομηχανικών blue chips γ) το  υψηλό πολιτικό ρίσκο που ενισχύεται από τις αποκαλύψεις των Financial Times και δ) οι ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Εθνικής τράπεζας καθώς από την ερχόμενη Τρίτη εισέρχονται οι νέες μετοχές της αύξησης κεφαλαίου.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δείχνει αμήχανη από την πόλωση του πολιτικού κλίματος όταν η προσπάθεια της κυβέρνησης θα πρέπει να επιταχυνθεί για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τις μεταρρυθμίσεις από την 26η Μαΐου.

Οι ξένοι επενδυτές αντιλαμβάνονται και γι αυτό αποχώρησαν σήμερα μαζικά ότι εφόσον υπάρξουν ανεπιθύμητες πολιτικές εξελίξεις, η αγορά θα εισέλθει σε μια περίοδο εσωστρέφειας.

Το σημαντικότερο είναι πάντως ότι τα hedge funds -περίπου 270- που σήμερα δραστηριοποιούνται στην Αθήνα έχουν πολύ βραχύ επενδυτικό ορίζοντα και δεν διστάζουν να ξεφορτώνονται μετοχές αδιαφορώντας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.