Reuters: “Αυτό είναι το σχέδιο για τη μείωση του ελληνικού χρέους”


Tο σχέδιο περιλαμβάνει την ...










επέκταση της ωρίμανσης των δανείων διάσωσης από 30 σε 50 χρόνια και ταυτόχρονη μείωση των ελληνικών επιτοκίων...

Το σχέδιο για τη μείωση του ελληνικού χρέους αποκάλυψε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, που επικαλείται ως πηγές αξιωματούχους της Ε.Ε.. Σύμφωνα με το σχέδιο, η λύση που προτείνεται είναι η επιμήκυνση των δανείων σε 50 χρόνια και η μείωση επιτοκίων, χωρίς όμως το κούρεμα του χρέους, μία λύση που δεν γίνεται αποδεκτή από τους Ευρωπαίους.

Πιο αναλυτικά το σχέδιο περιλαμβάνει την επέκταση της ωρίμανσης των δανείων διάσωσης από 30 σε 50 χρόνια και ταυτόχρονη μείωση των ελληνικών επιτοκίων.

Το πρακτορείο σημειώνει πως ένας από τους λόγους πίσω από την επιτυχία της επιστροφής στις αγορές την Πέμπτη, ήταν η γενικευμένη προσδοκία των επενδυτών πως η Ευρώπη θα διευκολύνει την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Πάντως αν και πάντοτε μία χώρα που έχει χρέη επιδιώκει τη μείωση τους ώστε να γίνουν πιο διαχειρίσιμα αξίζει να σημειωθεί ότι η Βρετανία μόλις πρόσφατα αποπλήρωσε τα χρέη της προς τις ΗΠΑ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ακόμη δεν έχουν πληρωθεί τα χρέη της Βρετανίας στις ΗΠΑ από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και στην περίπτωση του γερμανικού δανείου που η Ελλάδα έδωσε στις δύο δυνάμεις του Άξονα, Γερμανία και Ιταλία το ποσό των 215-258 εκατ. δολαρίων το 1941 σε ισοτιμία της εποχής αυτής.

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι, μόνο η Ιταλία έχει αποπληρώσει το τμήμα του δανείου που έλαβε από την Ελλάδα το 1941, ενώ η Γερμανία από το 1945 και μετά πάντοτε έβρισκε επιχειρήματα-δικαιολογίες για να μην επιστρέψει στην Ελλάδα το τμήμα του δανείου και φυσικά τους τόκους που της αναλογούν.    

Το ζήτημα του χρέους αναμένεται να τεθεί επισήμως επί τάπητος μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 από την Eurostat στα τέλη Απριλίου. Το Eurogroup έχει τοποθετήσει την έναρξη της συζήτησης το φθινόπωρο, ωστόσο η Αθήνα επιδιώκει να θέσει το ζήτημα πριν το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται πως, βάσει της συμφωνίας Eurogroup-ΔΝΤ από το Νοέμβριο του 2012, οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευθεί πως θα στηρίξουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εφόσον η χώρα μας τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Κατά τη συμφωνία, το χρέος της Ελλάδας πρέπει να καταπέσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και «σημαντικά κάτω» από το 110% το 2022.