Πολιτική πόλωση επιλέγουν NΔ και ΣΥΡΙΖΑ


Εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο και ...



Συνταγματική αναθεώρηση στην φαρέτρα της κυβέρνησης

Καθώς ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας της διπλής αναμέτρησης του Μαΐου δεν αμφισβητείται οι δύο βασικοί αντίπαλοι ΝΔ και  ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνουν την αντιπαράθεση με σκληρές εκατέρωθεν βολές επιχειρώντας να πλήξουν ο ένας τα αδύνατα σημεία του άλλου.

Είναι σαφές ότι στον έναν μήνα που απομένει και είναι πολύς χρόνος η πολιτική πόλωση θα αγγίξει το ακρότατο σημείο. Η κυβέρνηση και η ΝΔ ανέδειξαν όσο μπορούσαν τις “εθνομηδενιστικές” θέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το μειονοτικό της Θράκης και για τα Σκόπια ενώ ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού κ. Γιώργος Μουρούτης παρενέβη και στο θέμα της απουσίας του κ. Αλέξη Τσίπρα από το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαικής Ένωσης.

Η Κουμουνδούρου από την πλευρά της αντέδρασε με επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Βαγγέλη Μειμαράκη με την οποία ζητά να οριστεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα Μπαλτάκου.

 Στην ίδια επιστολή ο κ. Τσίπρας επιτίθεται στον πρωθυπουργό γιατί από τις 15 ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό που έχει καταθέσει ο κ. Σαμαράς δεν έχει παραβρεθεί στην Βουλή σε καμία. Το Μαξίμου πάλι αντέταξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμπορεύτεται με την ατζέντα που θέλει να βάλλει η Χρυσή Αυγή κάτι το οποίο δεν θα επιτρέψει.

Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι δεν υπάρχουν ημερομηνίες για την συζήτηση που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το κλείσιμο της Βουλής στις 9 Μαίου. Πάντως μέχρι τις 5 Μαίου την ημέρα της συνεδρίασης του Eurogroup η βουλή θα έχει εγκρίνει με διαδικασία εξπρές το μεσοπρόθεσμο. Η κυβέρνηση αναμένει μία θετική δήλωση για την βιωσιμότητα του χρέους η οποία να επαναλαμβάνει την δέσμευση των ευρωπαίων και ενδεχομένως να δίνει μία τάξη μεγέθους για την ελάφρυνση. Θα είναι αυτό το τελευταίο προεκλογικό δώρο Βερολίνου-Βρυξελλών προς την κυβέρνηση Σαμαρά για να αποσοβήσουν τον κίνδυνο από μία επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνταγματική αναθεώρηση

Στις προσεχείς ημέρες πάντως ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει σε κεντρική εκδήλωση το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο οι βασικές γραμμές του οποίου θα παρουσιαστούν και στο Eurogroup από τον υπουργό Οικονομικών. Σε σχέση με την απόφαση για την βιωσιμότητα του χρέους η κυβέρνηση θα προβάλλει ότι έχει συνολικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και για το πως θα αξιοποιήσει την ευρωπαική βοήθεια για να βάλλει την χώρα σε μόνιμη τροχιά ανάπτυξης.

Παράλληλα πάλι μέσα στις επόμενες ημέρες ο κ. Σαμαράς θα ρίξει στην προεκλογική αναμέτρηση και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Με τις θεσμικές μεταρρυθίσεις στο πολιτικό σύστημα ο πρωθυπουργός πλαισιώνει το σχέδιο του για την Οικονομία χτίζοντας το συνολικό του αφήγημα για αλλαγής της χώρας στην κατεύθυνση της Νέας Ελλάδας και σηματοδοτώντας τη Νέα Μεταπολίτευση.

Στις θεσμικές αλλαγές που θα βασιστούν στο παλαιότερο σχέδιο που είχε συντάξει επιτροπή υπό τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο περιλαμβάνονται ο περιορισμός του αριθμού των βουλευτών σε 200-250, οι αλλαγές στην εκλογή και στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, διατάξεις για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, η σταθεροποίηση του εκλογικού συστήματος, σταθερή κοινοβουλευτική θητεία και περιορισμοί στις πρόωρες εκλογές, καθιέρωση ασυμβίβαστου μεταξύ υπουργού και βουλευτή, αλλαγή στις διατάξεις περί ποινικής ευθύνης υπουργών και περί ασυλίας των βουλευτών, ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η μεταρρυθμιστική πρόταση του πρωθυπουργού θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο και θα είναι πιθανώς ένα από τα θέματα της προεκλογικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση θεωρεί η κυβέρνηση ότι βγαίνει κερδισμένη αφού πιστώνεται την πρωτοβουλία ενώ αναμένει ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ σε επιμέρους θέματα.

Φυσικά η κυβέρνηση θα επιμείνει μέχρι τέλους στο βασικό δίλημμα που έχει θέσει “πολιτική σταθερότητα ή περιπέτεια με άγνωστη έκβαση” καθώς εκτιμά ότι έστω και δυσανασχετώντας τελικά οι συντηρητικοί ψηφοφόροι θα απορρίψουν την πολιτική αστάθεια που εγγυμονεί τυχόν επικράτηση με μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ.