Euroworking Group: Κεκλεισμένων των θυρών ξεκινούν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους


«Θα πάρει μήνες και δεν είναι αυτονόητη» λένε στην κυβέρνηση

Να υποβληθούν στο «μαρτύριο της σταγόνας» προετοιμάζονται πλέον στο...





 οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWoking Group) συνεδριάζει επισήμως για τη δόση των 6,3 δισ. ευρώ που θα δοθεί στη χώρα μας, αλλά η Αθήνα σκοπεύει να βάλει στην ατζέντα τα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους, προετοιμάζοντας τη σύνοδο του Eurogroup της 5ης Μαΐου.

Ο Γιάννης Στουρνάρας γνωρίζει όμως ότι, παρότι η ανακοίνωση της Eurostat επισφραγίζει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, δεν ανοίγει αυτομάτως και το δρόμο για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας για το χρέος, όπως έχουν δεσμευτεί οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Στις «κεκλεισμένων των θυρών» συζητήσεις που ήδη διεξάγονται, η συζήτηση για μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορεί να σκιαστούν από προεκλογικές σκοπιμότητες στα κράτη-μέλη. Ο Γιάννης Στουρνάρας κρατά χαμηλούς τόνους, ξέροντας πως οι συζητήσεις θα κορυφωθούν μετά τις ευρωεκλογές και η όποια λύση, θα αργήσει πιθανώς ως το φθινόπωρο.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως όλα είναι ακόμα εύθραυστα και η πολιτική πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να συνοδεύεται από φανφάρες, ούτε εντός, ούτε εκτός Ελλάδος. Στο εξωτερικό η συζήτηση «αβαντάρει» τους ευρωσκεπτικιστές και η Ελλάδα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολιτικό διακύβευμα για την Ευρώπη. Στο εσωτερικό αντιθέτως, η θριαμβολογία περιττεύει, καθώς οι δανειστές έχουν «και το μαχαίρι και το πεπόνι», με συνέπεια να διατρέχει η κυβέρνηση και τον κίνδυνο να εκτεθεί πολιτικά, αν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τής «τραβήξουν το χαλί» με άκομψες δηλώσεις, όπως κατά καιρούς στο παρελθόν έχουν πολλές φορές κάνει (με αναφορές περί χρεοκοπίας, εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη κλπ).

«Επί 4 χρόνια η Ελλάδα απειλείτο με πλήρη χρεοκοπία, πολλοί στο εξωτερικό στοιχημάτιζαν ότι θα της ήταν αδύνατο να επιστρέψει, τη θεωρούσαν βαρίδι στα πόδια της Ευρώπης, απειλή για την παγκόσμια οικονομία. Η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να κλείσει έτσι εύκολα, θα πάρει μήνες και η επιτυχία δεν είναι αυτονόητη» λένε στο οικονομικό επιτελείο.