Μπροστά σε νέα πορεία


Το βήμα έγινε. Και το αποτέλεσμα δικαίωσε...



 εκείνους που το αποφάσισαν.

 Όταν μετά από 4 χρόνια αποκλεισμού από τις αγορές υπερκαλύπτεται θεαματικά το ποσό που έχει ζητηθεί, τότε είναι προφανές ότι η αξιοπιστία της οικονομίας έχει επανακτηθεί σε σημαντικό βαθμό και η ανταπόκριση των αγορών ισοδυναμεί με άτυπη, αλλά ουσιαστική ψήφο εμπιστοσύνης.

Αλλά φυσικά ένα πρώτο βήμα είναι και ούτε πανηγυρισμοί επιτρέπονται ούτε υπερεκτιμήσεις του γεγονότος. Έχοντας δεδομένη τη χθεσινή ανταπόκριση στην πρωτοβουλία της, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει με σύνεση και μεθοδικότητα στον προγραμματισμό των επόμενων κινήσεών της. Κι εκεί είναι που θα κληθεί να δώσει τις πραγματικές εξετάσεις της.

Όπως, όμως, δεν δικαιολογούνται πανηγυρισμοί από την πλευρά των κυβερνώντων, πολύ περισσότερο δεν δικαιολογούνται απαξιωτικές και αφοριστικές αποτιμήσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης για το αποτέλεσμα του κυβερνητικού εγχειρήματος.

 Κάποιες μάλιστα στερούνται σοβαρότητας και απλώς αποκαλύπτουν την αμηχανία που προκαλεί, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ιδιαίτερα, η προοπτική της δημιουργίας προϋποθέσεων ουσιαστικής ακύρωσης του Μνημονίου.

Η ρεαλιστική αντιμετώπιση της πραγματικότητας που ήδη διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία θέτει ως προτεραιότητα την αναζήτηση από κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενους σχεδίων και προτάσεων για τη νέα πορεία στην οποία εισέρχεται πλέον η χώρα. Η επίκληση του Μνημονίου από τη μία ή την άλλη πλευρά δεν είναι ικανή να αποτελέσει βάσιμη δικαιολογία για αδυναμίες και υστερήσεις στον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της επόμενης μέρας.

Η μάχη των δημοσιονομικών δεδομένων δείχνει να κερδίζεται. Τώρα είναι ώρα να ξεκινήσει και να κερδηθεί η μάχη της σταδιακής βελτίωσης της ζωής των εκατομμυρίων πολιτών, που στήριξαν με τις θυσίες τους την προσπάθεια αποτροπής της χρεοκοπίας.