Βενιζέλος: «Η ΔΗΜΑΡ λειτουργεί παρασιτικά προς το ΠΑΣΟΚ»


Ευθεία επίθεση στη Δημοκρατική Αριστερά και...



 στον πρόεδρο της Φώτη Κουβέλη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Εξωτερικών, Βαγγέλης Βενιζέλος, σε διακαναλική συνέντευξη τριών περιφερειακών καναλιών (Kontra, Εxtra και το Action24) που μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Η επίθεσή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης προκάλεσε την αντίδραση της ΔΗΜΑΡ, η οποία σε ανακοίνωσή της κατηγορεί τον κ. Βενιζέλο ότι «έχασε κάθε αίσθηση μέτρου».    

«Ο κ. Κουβέλης είναι αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ και μολονότι για τον ίδιο δεν έχω να πω κάτι, η ΔΗΜΑΡ λειτουργεί παρασιτικά προς το ΠΑΣΟΚ και επιχειρεί να κλέψει ιδέες και στελέχη απο εδώ και από εκεί», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Συνεχίζοντας μάλιστα - αν και χωρίς να απευθύνεται άμεσα για τον κ. Κουβέλη - ότι «πολιτικό ήθος σημαίνει έχω σταθερότητα, θάρρος, αναλαμβάνω ρόλο και κόστος και δεν είναι οι υποκρισίες, τα καλά λόγια οι γλυκές συμπεριφορές».

Ερωτηθείς για τον κ. Παπανδρέου αφού ξεκαθάρισε ότι δεν τον θεωρεί αντίπαλο, σημείωσε με νόημα ότι «αν υπάρχει ένας Έλληνας που πρέπει να ενδιαφέρεται για την επιτυχία μας, αυτός θα έπρεπε να είναι ο Γιώργος Παπανδρέου».

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι δεν προχώρησε στη διαγραφή του μετά την καταψήφιση του άρθρου για τις τράπεζες στην ψηφοφορία της 30ης Μαρτίου «γιατί αυτό είναι παλιές πρακτικές. Επειδή, δηλαδή, ο Παπανδρέου διέγραψε τον Σημίτη, το ίδιο θα έπρεπε να κάνουμε κι εμείς;» αναρωτήθηκε.

Μιλώντας γενικότερα για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και τυχόν απορρόφησή του από την Ελιά ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι χρήσιμο ως κοινοβουλευτική ομάδα επειδή ελέγχει την κυβέρνηση.

«Το πρόβλημα των εκλογών (σ.σ. του Μαΐου) είναι του ΣΥΡΙΖΑ και των δημοσκοπήσεων» τόνισε ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση για τα χαμηλά ποσοστά της Ελιάς στις δημοσκοπήσεις ενόψει ευρωεκλογών.

Μιλώντας για τα θέματα της οικονομιάς με επίκεντρο τη συζητήση για τη μείωση του δημοσίου χρέους, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τους δημοσιογράφους να σημειώσουν ότι «η Ελλάδα θα επιβεβαιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της με μικρές παραμετρικές αλλαγές σε ποσοστό επί του ΑΕΠ εντυπωσιακά μικρότερο πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Αναφερόμενος, δε, στη συνεργασία με τη ΝΔ ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η χώρα θα έχει ανάγκη για τα πολλά επόμενα χρόνια από κυβερνήσεις συνεργασίας που πρέπει να είναι πρωτίστως προοδευτικές ή τουλάχιστον φιλοευρωπαϊκές.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα:

Για τη Νέα Δημοκρατία: «Η Νέα Δημοκρατία με την ίδια ευκολία που ήταν αντιμνημονιακή, με την ίδια ευκολία είναι μνημονιακή γιατί έχει και την οσμή της εξουσίας. Έχει την αίσθηση ότι έχει τον Πρωθυπουργό και τον κεντρικό ρόλο στην κυβέρνηση. Άρα ακολουθεί έναν δρόμο. Εμείς έχουμε στεγάσει διάφορα φαινόμενα συμπεριφορών προσωπικών. Μεγάλη ποικιλία»

Για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα: «Δεν είναι το θέμα μου η αλλαγή του κ. Στουρνάρα, το θέμα μου είναι ο κ. Στουρνάρας να εφαρμόζει την οικονομική πολιτική που συμφωνούμε ο κ. Σαμαράς κι εγώ. Το κάνει όσο μπορεί καλύτερα, έχω απαντήσει σε αυτό. Προφανώς, δεν υπάρχουν μεγάλα θέματα τα οποία να τα χειρίζεται ένας υπουργός, τα μεγάλα θέματα τα χειριζόμαστε ο Πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των κομμάτων που συνεργαζόμαστε, τα χειρίζονται οι βουλευτές».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Γέφυρα με την Αξιωματική Αντιπολίτευση υπάρχει, εμείς ήμασταν πάντα ανοιχτοί, αλλά η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά έκανε την επιλογή να μας βρίζει, να χυδαιολογεί, να συκοφαντεί, να απειλεί, να εκβιάζει.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια επιλογή. Λέει: Δε μου αρέσει η συνεννόηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας.

»Μάλιστα και ποια είναι η δική σου πρόταση; Η δική μου πρόταση είναι να έχω τους δικούς μου συμμάχους. Ποιους; Τους Ανεξάρτητους Έλληνες του κ. Καμένου; Το νέο κόμμα που έκανε ο κ. Πολύδωρας; Και όταν λέει κάνω πρόταση μομφής να ρίξω την Κυβέρνηση, χρειάζεται 151 ψήφους για να ρίξει την Κυβέρνηση, ποιες ψήφους υπολογίζει για να φτάσει στο 151 και να ρίξει την Κυβέρνηση; Τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, τις ψήφους του κ. Μιχαλολιάκου και του κ. Παππά και του κ. Κασιδιάρη.

» Δεν θέλω να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δε θέλω να αμφισβητηθεί η πορεία της χώρας στο όνομα ποιου πράγματος; Εδώ πήγαν να φτιάξουν ψηφοδέλτιο ευρωεκλογών και διαλύθηκαν στα εξ ω συνετέθησαν.

»Δεν συμφωνούν για την ευρωπαϊκή πολιτική, δεν συμφωνούν για το αν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για το ευρώ, δεν συμφωνούν για τα μεγάλα εθνικά θέματα, ούτε για τη μειονότητα, ούτε για τα Σκόπια, ούτε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τίποτα, ποιο θέμα θα χειριστούν;

»Υπάρχουν πολύ μεγάλα θέματα, θ' αντιληφθούν όλοι ότι το αστείο φαινόμενο να κλαίνε και να οδύρονται υπέρ του μνημονίου και υπέρ της τρόικας οι δήθεν αντίπαλοι του μνημονίου και της τρόικας, σταματάει. Γιατί εδώ έχουμε φτάσει τώρα.

»Τους βλέπεις, βγαίνουμε στις αγορές και σου λέει «όχι δε μπορείς να βγεις, έρχεται το νέο μνημόνιο. Κακώς πήρες τα επιτόκια, το ομόλογο που βγήκε στις αγορές, γιατί έχεις καλύτερα επιτόκια από το μνημόνιο και την τρόικα». Σ' ευχαριστώ που το λες γιατί εγώ διαπραγματεύθηκα τα καλά αυτά επιτόκια, τα πολύ μικρά, αλλά εδώ σου λέω ότι τα επιτόκια που μας έδωσε η αγορά είναι ίδια με τα επιτόκια με τα οποία μας δανείζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Για τη συνταγματική αναθεώρηση: «Η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν είναι αρμοδιότητα της Κυβέρνησης, είναι αρμοδιότητα της Βουλής των κομμάτων και των Βουλευτών.

»Η ανακοίνωσή μας αφορούσε δημοσιεύματα πανομοιότυπα πως έχει υπάρξει συζήτηση μεταξύ του κ. Σαμαρά και εμού και συμφωνία των δύο κομμάτων στο επίπεδο των Αρχηγών τους για τις πρωτοβουλίες αναθεώρησης του Συντάγματος. Αυτό δεν έχει γίνει, δεν έχει συμβεί κι άρα έπρεπε να το διευκρινίσουμε.

»Επιπλέον, η χώρα σίγουρα πρέπει να συζητήσει με ηρεμία και υπευθυνότητα για το συνταγματικό της πλαίσιο και σίγουρα το Σύνταγμά μας, όπως και κάθε Σύνταγμα στην Ευρώπη, έχει ανάγκη αλλαγών κι από την τελευταία πραγματική αναθεώρηση πέρασαν περίπου 15 χρόνια από το 2001 και μεσολάβησε μια κρίση που μας έχει κάνει όλους σοφότερους και πρέπει να δούμε τι θεσμικές αλλαγές απαιτούνται σε σχέση και με την εμπειρία της κρίσης.

»Αλλά για να πάμε σε αναθεώρηση πρέπει να υπάρχει συναίνεση, το Σύνταγμα επιβάλλει τη συναίνεση, επιβάλει 180 ψήφους και θα ήταν τραγικό λάθος και επικίνδυνο να πούμε ότι συμφωνούμε όλοι πως υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης και ψηφίζουμε με 180 ανοίγει η διαδικασία αναθεώρησης χωρίς να έχουμε πει προς ποια κατεύθυνση και με ποιο συγκεκριμένο τρόπο θα αλλάξουμε κάτι και στην επόμενη Βουλή να έρθει η απλή πλειοψηφία με 151 να διαμορφώσει το Σύνταγμα όπως θέλει».

Για το αν θα τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή: «Η Δικαιοσύνη με τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί και διερευνώνται αυτή τη στιγμή ανακριτικά, κάνει μία διάκριση ανάμεσα στο κόμμα που λέγεται Χρυσή Αυγή και μία εγκληματική οργάνωση που καλύπτεται πίσω από το κόμμα ή μέσα στο κόμμα και την ηγεσία αυτής της εγκληματικής οργάνωσης την έχει προφυλακισμένη, την έχει υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης.

»Δεν ασχολείται αυτή τη στιγμή η Δικαιοσύνη αυτή τη στιγμή με το αν το κόμμα είναι νόμιμο ή είναι παράνομο, διότι δεν υπάρχει μηχανισμός στην Ελλάδα να κηρυχθεί εκτός νόμου ένα κόμμα, αλλά είναι εκτός νόμου μια εγκληματική οργάνωση.

»Τώρα, εάν πει κάποιος ότι δε θα κατέβει η Χρυσή Αυγή αλλά θα κατέβει η Αργυρή Αυγή ή θα κατέβει η Εθνική Αυγή, δεν κερδίσουμε τίποτα, το πρόβλημα δεν είναι αυτό, το πρόβλημα είναι ότι έχουμε στις δημοσκοπήσεις ένα ποσοστό της κοινωνίας που αποδέχεται που ανέχεται που υποστηρίζει που ενθαρρύνει αυτές τις συμπεριφορές. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, είναι ένα μεγάλο θέμα για τη Δημοκρατία, είναι ένα μεγάλο θέμα για την κοινωνία.

»Δεν είναι το πρόβλημά μου λοιπόν η αλλαγή του ονόματος, για να εμφανίζονται ως θύματα της Δημοκρατίας, το θέμα μου είναι ότι υπάρχουν αυτοί οι πολίτες που δημοσκοπικά τουλάχιστον τους στηρίζουν τους ανέχονται τους χειροκροτούν, αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα κι εδώ πέρα από τη συσπείρωση των δημοκρατικών συνταγματικών δυνάμεων, πέρα από τη λειτουργία της δικαιοσύνης με αποφασιστικότητα, υπάρχει ένα θέμα κοινωνίας.

»Λέει ο κ. Κουρής "μήπως φταίνε τα άλλα κόμματα"; Βεβαίως φταίει και το πολιτικό σύστημα, φταίει και η κρίση, αλλά στην περίοδο του μεσοπολέμου υπήρξε μια παγκόσμια οικονομική κρίση, το μεγάλο κραχ του 1929.

»Γιατί το κραχ αυτό στην Αμερική οδήγησε στην εκλογή του Προέδρου Ρούσβελτ στο new deal σε μία αναγέννηση της αμερικανικής οικονομίας και κοινωνίας και στη Γερμανία του μεσοπολέμου οδήγησε στον Χίτλερ, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το ολοκαύτωμα;

»Υπάρχει ευθύνη ιστορική και των κοινωνιών και των πολιτών, υπάρχουν ζητήματα ιδεολογικά, ζητήματα αξιακά, δεν είναι οι οικονομικές κρίσεις οι οποίες παράγουν το φαινόμενο αυτό.

»Στην Ολλανδία έχουμε ακροδεξιούς, στην Αυστρία έχουμε ακροδεξιούς, στη Γαλλία έχουμε ακροδεξιούς, υπάρχει λοιπόν ένα σύνθετο φαινόμενο στο οποίο μπαίνουν μέσα και ζητήματα τα οποία είναι ζητήματα ιδεολογικά, εκπαιδευτικά, συνείδησης, ενστίκτων, ζητήματα τα οποία είναι βαθύτατα και τα οποία δεν τα συζητάμε.

Για το κούρεμα του χρέους: «Το χρέος αυτό είναι έτσι διαρθρωμένο με πάρα πολύ μικρά επιτόκια, με πολύ μεγάλη διάρκεια, με περίοδο χάριτος, ώστε είναι ένα βιώσιμο χρέος. Οι ίδιοι οι δανειστές μας, δηλαδή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας που τον διοικεί ο κ. Ρέγκλιν, εξηγούν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

»Επειδή το χρέος είναι βιώσιμο βγαίνουμε στις αγορές. Παίρνουμε καλά επιτόκια. Επειδή το χρέος είναι βώσιμο, έρχονται ξένοι και μπαίνουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Επειδή το χρέος είναι βιώσιμο, αρχίζουν οι επενδύσεις. Λένε οι φίλοι μας της αντιπολίτευσης: «Όχι, πρέπει να ζητάμε κούρεμα».

»Τι κούρεμα; Να σας εξηγήσω τι κούρεμα: Να πάμε να πούμε όχι στο Γερμανό ή στο Γάλλο, αλλά στον Κύπριο, στο Σλοβένο, στο Φιλανδό , στον Ολλανδό, «θα σου κουρέψουμε αυτά που σου χρωστάμε, αυτό που έχουμε εμείς ως χρέος θα το φορτωθείς στο δικό σου χρέος και στο δικό σου έλλειμμα».

»Και περιμένουμε ο λαός το Κοινοβούλιό του να το ψηφίσει. Δε θα το ψηφίσει ποτέ. θα οδηγηθούμε σ' ένα αδιέξοδο, θ' αρχίσει πάλι όλος ο κόσμος να μιλάει για την Ελλάδα, η οποία δεν είναι βιώσιμη, θα χάσουμε τα επιτόκια, θα χάσουμε τους επενδυτές, θα χάσουμε την αισιοδοξία, θα χάσουμε τις θέσεις εργασίας, θα μείνουμε άνεργοι στη φτώχια και στη μιζέρια μας λέγοντας ψέματα ότι θα κουρέψουμε το χρέος που χρωστάμε σε χώρες.


«Άρα μετακυλύουμε στις επόμενες γενιές..», ρωτήθηκε «Όχι, δε μετακυλύουμε τίποτα. Αυτό που λέτε είναι ντροπή. Να σας πω γιατί; Διότι μιλάτε με τον Υπουργό Οικονομικών, που αφήρεσε από τις πλάτες των επόμενων γενεών 160 δισεκατομμύρια χρέος.. .

»Όλα αυτά είναι ένα αριθμητικό παιχνίδι. Να σας πω το παιχνίδι για να καταλάβετε; Χρωστάμε 100. Με ένα επιτόκιο το οποίο είναι εξαιρετικά μικρό, 2%, αν αυτό το 100 αρχίσουμε να το εκφράζουμε ως κεφάλαιο με κάπως μεγαλύτερο επιτόκιο, μπορούμε ν' αυξάνουμε λίγο το επιτόκιο και να μειώνουμε το κεφάλαιο.

»Θα δείτε λοιπόν ότι αυτή η σχέση χρέους προς ΑΕΠ, μειώνεται δραματικά. Τώρα εδώ που το καταλαβαίνουν αυτό όλοι, τώρα ενοχλούνται.

»Ξέρετε ποιοι ενοχλούνται; Η αντιπολίτευση γιατί χάνει το πολιτικό της ψωμί και οι διάφοροι κύκλοι οι οποίοι έκαναν επένδυση στη δραχμή λέγοντας ότι η Ελλάδα θα καταστραφεί και θα βγει από το ευρώ γιατί είχαν βγάλει τα ευρώ έξω για να τα φέρουν μέσα ν' αγοράσουν μετά με δραχμές φθηνά τη χώρα και βέβαια, όλοι οι ιδεοληπτικοί υπερσυντηρητικοί κύκλοι, στη Γερμανία, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δε δέχονται ότι η Ελλάδα μπορεί να σωθεί».

ΔΗΜΑΡ:  «Ο Βενιζέλος έχασε κάθε αίσθηση του μέτρου»

Την έντονη αντίδραση της ΔΗΜΑΡ προκάλεσε η δήλωση του Βαγγέλη Βενιζέλου ότι το κόμμα του Φώτη Κουβέλη λειτουργεί συχνά παρασιτικά σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ.

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχασε απλώς την ψυχραιμία του. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του περί παρασιτικής λειτουργίας της ΔΗΜΑΡ, απώλεσε κάθε αίσθηση μέτρου. Δεν θα τον παρακολουθήσουμε. Ας απολαύσει μόνος τον πολιτικό πολιτισμό του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.