Οι ευρωεκλογές δεν φέρνουν εθνικές εκλογές


Της Μαρίας Αντωνίου

Αναμφισβήτητα, ο θεσμός των Ευρωεκλογών ήταν...






 ανέκαθεν ιδιαίτερα σημαντικός για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά για τη χώρα μας. Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές του Μαΐου αποκτούν ωστόσο ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα αν λάβει κανείς υπόψη του δύο στοιχεία. Πρώτον, είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε, αναγκαία σήμερα η δυναμική και αποτελεσματική εκπροσώπηση της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια εποχή που βρισκόμαστε στο μηχανισμό στήριξης και διαπραγματευόμαστε νέες λύσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Το δεύτερο, είναι ότι με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης μας καταργείται πλέον η λίστα στα ευρωψηφοδέλτια των πολιτικών σχηματισμών και οι Έλληνες ψηφοφόροι θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να εκλέξουν απευθείας με σταυρό τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ερχόμενη τώρα στην ουσία του ερωτήματος κατά πόσο οι επερχόμενες Ευρωεκλογές μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρες εθνικές εκλογές, η απάντηση που δίνω είναι ξεκάθαρα αρνητική. Η Κυβέρνηση μας χάρη στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού κατάφερε να σώσει τη χώρα μας από τον όλεθρο της χρεωκοπίας και να της εξασφαλίσει την αναγκαία σταθερότητα. Ήδη από το 2013, μιλάμε για πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό που περιμένει ο ελληνικός λαός είναι να αποτυπωθεί αυτό στην καθημερινότητα του και να επιστραφεί το πλεόνασμα στην κοινωνία, και ιδιαίτερα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Αυτό επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες και όχι να δουν τη χώρα μας να σύρεται ξανά στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που θα προκαλούσε η διενέργεια πρόωρων εκλογών, κάτι που αποτυπώνεται άλλωστε ξεκάθαρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις ανεξαρτήτως εκτίμησης εκλογικού αποτελέσματος.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι ένα σενάριο καταστροφικό όχι μόνο για τα εσωτερικά μας αλλά θα ισοδυναμούσε και με πολιτική αυτοκτονία της χώρας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την πιο κρίσιμη μάλιστα στιγμή. Η μόνιμη και βασικότερη προϋπόθεση που έθεταν πάντοτε οι εταίροι δανειστές μας για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής μας στήριξης ήταν και είναι η ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας. Αυτή είναι και η σημαντικότερη συμβολή και επιτυχία της Κυβέρνησης μας αλλά και η απαίτηση των Ελλήνων πολιτών για να δουν τις θυσίες τους να πιάνουν τόπο. Πόσο μάλλον σήμερα, που διαπραγματευόμαστε την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων μας και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και την επιστροφή μας στις αγορές. Και είναι αυτή η πολιτική σταθερότητα το στοιχείο που θα ενισχύσει τις προοπτικές της χώρας μας, θα προσελκύσει άφοβα ξένους επενδυτές και θα επαναφέρει τη ρευστότητα στην αγορά.

Το να μιλάμε διαρκώς για πρόωρες εκλογές είναι ένδειξη πολιτικής ανωριμότητας. Όπως άλλωστε είναι και η προσπάθεια του Σύριζα να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη ποντάροντας στο ανύπαρκτο ενδεχόμενο της πολιτικής αστάθειας από τις Ευρωεκλογές. Ο Πρωθυπουργός το έχει πει πολλές φορές και ευτυχώς για τον Ελληνικό λαό, το εννοεί. Εθνικές Εκλογές θα γίνουν το 2016 και η Κυβέρνηση μας θα έχει όλο το χρόνο να ολοκληρώσει το έργο της, να οδηγήσει μια και καλή τη χώρα εκτός κρίσης αλλά και να αποκαταστήσει τυχόν στρεβλώσεις και αδικίες εις βάρος ιδιαίτερα ευπαθών κοινωνικών ομάδων που έλαβαν χώρα κατά τη διαδικασία της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας μας.

*Μαρία Αντωνίου: βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ