Συνωστισμός στις πύλες του Χρηματιστηρίου Αθηνών


Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Οι πύλες της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ανοίγουν...








 διάπλατα το επόμενο διάστημα καθώς επιχειρείται το χρηματιστήριο να επανακάμψει ως χρηματοδότης των ελληνικών επιχειρήσεων. Σειρά μεγάλων ομίλων, των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων, δρομολογούν αυξήσεις  κεφαλαίου αλλά και δημόσιες εγγραφές με στόχο την άντληση δισεκατομμυρίων ευρώ από ξένους και Έλληνες θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Εφόσον όλα τα σχέδια αυτά ευοδωθούν αναμένεται να αντληθούν χρηματοδοτήσεις άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ επαναφέρουν το ΧΑ δυναμικά στο προσκήνιο. Τόσο η Πειραιώς όσο και η Alpha Bank προχωρούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε αυξήσεις  κεφαλαίου ενώ άλλοι σχεδιασμοί θέλουν αργότερα φέτος την εισαγωγή στο ΧΑ μέσω δημόσιας εγγραφής της ΔΕΠΑ στα πλαίσια της αποκρατικοποίησής της αλλά και της Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και ελέγχεται σε ποσοστό 86% από τον όμιλο Ελλάκτωρ.

 Ανάλογα σχέδια εχουν καταρτιστεί βέβαια και για την Eurobank, την Γενική Τράπεζα αλλά και για σειρά άλλων μικρότερων επιχειρήσεων. Παράλληλα ενεργοποιείται από την ΕΧΑΕ η Εναλλακτική Αγορά ΣΤΕΠ η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με την Εναλλακτική Αγορά προσφέροντας τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων έως 5 εκατ. ευρώ για τις μικρότερες επιχειρήσεις καθώς ο πρόεδρος του Χ.Α Σωκράτης Λαζαρίδης προωθεί τη δημιουργία καναλιού ρευστότητας και άντλησης κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση νεοσύστατων αλλά και αναπτυσσόμενων εταιρειών.

Η επιχείρηση διαμόρφωσης εναλλακτικών, των τραπεζών, πηγών χρηματοδότησης σηματοδοτήθηκε και επίσημα στα μέσα Ιανουαρίου οπότε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος προσδιόρισε το χρηματιστήριο, τις ομολογιακές εκδόσεις και τα προγράμματα  συγχρηματοδότησης δανείων και εγγυοδοσίας με πόρους των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ως κλειδί για τα επόμενα βήματα  του ελληνικού επιχειρείν.

Σε αυτό το κλίμα η Πειραιώς προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ και η Alpha Bank σε αύξηση 1,2 δισ. ευρώ. Η Eurobank, όταν και εφόσον οι εξελίξεις το επιτρέψουν, αναμένεται να ζητήσει κεφάλαια της τάξης των  3 δισ. ευρώ.  Η ΔΕΠΑ εφόσον προκριθεί το σχέδιο αποκρατικοποίησή της μέσω του ΧΑ αναμένεται να προχωρήσει με πώληση έως και του 100% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ σε μια δημόσια εγγραφή ανάλογη με τις πωλήσεις του ομίλου οι οποίες υπερβαίνουν το ένα δισ. ευρώ, σημειώνουν κύκλοι της αγοράς.

Μεγάλα ονόματα μεταξύ των διεθνών επενδυτικών τραπεζών έχουν ήδη αναλάβει ανάδοχοι ή ερίζουν προς τούτο το σκοπό. Στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς ανάδοχοι έιναι Credit Suisse, Deutsche Bank και Goldman Sachs ενώ Citigroup Global Markets Ltd και J.P. Morgan Securities plc ενεργούν ως Global Coordinators και Joint Bookrunners και έχουν δεσμευθεί να καλύψουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha.

Ακόμα και πριν από αυτές τις μεγάλες αυξήσεις από το ΧΑ έχουν ήδη αντληθεί το 2014 ή αντλούνται αυτές τις μέρες, 265,9 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις εισηγμένων όπως η Eurobank Properties, η ΓΕΚ Τερνα, η Αθηνά Τεχνική, οι Μινωικές και η Καθημερινή.

Το Χρηματιστήριο όμως αναμένεται να λειτουργήσει παράλληλα και ως χρηματοδότης των επιχειρήσεων μέσω της  δυνατότητας έκδοσης ομολογιακών δανείων ελληνικού ή αλλοδαπού δικαίου, όλων των κατηγοριών (κοινά, μετατρέψιμα, ανταλλάξιμα κ.α.) και ένταξης των ομολογιών αυτών προς διαπραγμάτευση στην ΕΝ.Α., με βάση το υφιστάμενο ολοκληρωμένο κανονιστικό πλαίσιο της Εναλλακτικής Αγοράς Εταιρικών Ομολόγων.

Πηγή:www.capital.gr