ΔΝΤ: Μετά το καλοκαίρι η συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας


Το πικρό φάρμακο που συνέστησε η...











 τρόικα στις χώρες της ευρωζώνης με οικονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, φαίνεται πως έχει τελικά αποτελέσματα, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Ρεζά Μογαντάμ, σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και πρόσθεσε ότι το καλοκαίρι θα αρχίσουν οι συζητήσεις για θέμα του χρέους της Ελλάδας.

H κατάσταση στην Ελλάδα θεωρείται πιο περίπλοκη, καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) μόλις ολοκλήρωσαν τον έλεγχο των οικονομικών της χώρας έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Τώρα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες από την Ελλάδα ώστε να μπορέσουμε να συστήσουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (...). Μετά από αυτό θα εξετάσουμε το θέμα του χρέους, και το πώς θα προχωρήσουμε μετά το καλοκαίρι», δήλωσε ο Μογαντάμ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προαπαιτούμενες δράσεις που έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση, προτού η Αθήνα λάβει την επόμενη δόση του δανείου.

«Θα γίνει μια συζήτηση στο Eurogroup μεταξύ των Ευρωπαίων ώστε να αποφασίσουν τους όρους της συνεισφοράς τους. Και μετά από αυτό, το ΔΝΤ, βάσει της εφαρμογής των ενεργειών (…) θα εξετάσει την παροχή της δόσης λίγο αργότερα».

Ανάλογη δήλωσε για τις συζητήσεις σχετικά με την απομείωση του χρέους της Ελλάδας είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βελτιώνεται, επηρεάζοντας τις συζητήσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είπε ο κ.Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι «θα τα εξετάσουμε όλα μετά το καλοκαίρι».