Αλμανάκ: 30 Μαρτίου


Γεγονότα :μ. Χ.1822 Οι Τούρκοι σφαγιάζουν τους...










 κατοίκους της Χίου, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη.

1856: Υπογράφεται η Συνθήκη των Παρισίων, που τερματίζει τον Κριμαϊκό Πόλεμο μεταξύ των Ρώσων από τη μία πλευρά και Άγγλων, Γάλλων και Οθωμανών από την άλλη.

1867: Οι Ρώσοι πουλάνε την Αλάσκα στην Αμερική για 7,2 εκατομμύρια δολάρια, μη γνωρίζοντας ότι κάτω από τους πάγους κρύβεται μαύρος χρυσός. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την κυβέρνησή τους ότι διασπάθισε το δημόσιο χρήμα για να αγοράσει ένα παγόβουνο.

1889: Ο Χαρίλαος Τρικούπης καταθέτει στη Βουλή των Ελλήνων το όνειρό του για την ένωση Ρίου - Αντιρρίου. Θα γίνει πραγματικότητα 115 χρόνια μετά, στις 12 Αυγούστου 2004, παραμονή έναρξης των Ολυμπιακών της Αθήνας, οπότε η γέφυρα θα παραδοθεί στην κυκλοφορία. Ωστόσο, πρώτοι τη διέσχισαν στις 8 Αυγούστου 2004 οι λαμπαδηδρόμοι που μετέφεραν την Ολυμπιακή φλόγα στην Αθήνα.

1952: Ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του Μπάτσης και Καλούμενος εκτελούνται στου Γουδή, πίσω από το νοσοκομείο Σωτηρία.

1980: Οι Police εμφανίζονται στο γήπεδο του Σπόρτινγκ, στην πρώτη μεγάλη ροκ συναυλία στην Αθήνα, μετά το επεισοδιακό κοντσέρτο των Rolling Stones τον Απρίλιο του 1967.