Από το πλεόνασμα του 2014 εξαρτάται το "Κοινωνικό Μέρισμα"


 Και παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα θα ...










περιληφθούν στο "Κοινωνικό Μέρισμα" που θα διανείμει η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν μειώσεις στους βασικούς μισθούς του Δημοσίου αλλά θα υπάρξει εξορθολογισμός σε ειδικές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, "θα χρησιμοποιήσουμε την εκτιμώμενη υπέρβαση του προϋπολογισμού του 2014 για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος".

Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι το ποσό που θα διανεμηθεί θα αφορά στο ποσό που τρόικα και κυβέρνηση θα συμφωνήσουν ότι ξεπερνά τον στόχο των 2,9 δις ευρώ για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα διανείμει απ' ευθείας το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 αλλά υπό προϋποθέσεις.

 Επίσης, το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος υποστήριξε ότι η διανομή του μερίσματος θα αφορά τόσο σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση αλλά και σε αναπτυξιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις, όπως η επιπλέον του προγραμματισμένου εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους.

Πέραν αυτού και στο θέμα της ενδεχόμενης αλλαγής των μισθών στο Δημόσιο, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι έχει τεθεί στη διαπραγμάτευση με την τρόικα ζήτημα εξορθολογισμού σε ειδικές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, όπως για παράδειγμα, τα οδοιπορικά και οι ημερήσιες αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι όταν βρίσκονται εκτός έδρας. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης του βασικού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων.

Όλα αυτά τα ζητήματα μαζί και με τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, θα συζητηθούν με την επιστροφή της τρόικας και στόχος είναι μέχρι την Κυριακή (ή το αργότερο Δευτέρα ή Τρίτη) να έχουν κλείσει.

"Νομίζω ότι προλαβαίνουμε..." εκτίμησε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και δηλώνοντας επίσης ότι θα γίνει συζήτηση για το αν υπάρχει και τι μεγέθους θα είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015.