Αλμανάκ: 14 Μαρτίου


 Επέτειοι:  Παγκόσμια Ημέρα Μπριζόλας και Πεολειχίας, Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς Π.

Γιορτάζει:  Βενέδικτος, Βενεδίκτη.

Γεγονότα: μ. Χ.1489 :Η βασίλισσα της Κύπρου, Κατερίνα Κορνάρο, πουλάει το...



 βασίλειό της στους Βενετούς και αναχωρεί από το νησί. Αρχίζει η περίοδος της Βενετοκρατίας στην Κύπρο, που θα λήξει το 1571 με την κατάληψη της Μεγαλονήσου από τους Οθωμανούς.

1492: Η βασίλισσα Ισαβέλλα της Ισπανίας διατάσσει τους 150.000 Εβραίους του βασιλείου της να γίνουν Χριστιανοί, διαφορετικά θα απελαθούν.

1905: Εγκαινιάζεται το Αιγηνίτειο Νοσοκομείο, που στεγάζει τη Νευρολογική και Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, χάρη στο κληροδότημα του Διονυσίου και της Ελένης Αιγινήτου.

1952: Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα αντιτίθεται με ανακοίνωσή της στην επαναφορά της απλής αναλογικής και τάσσεται υπέρ του πλειοψηφικού. Η κυβέρνηση αντιδρά με δήλωσή της: «Ανήκει στον Ελληνικό Λαό και την κυβέρνησίν του να αποφασίζει εκάστοτε με ποίον εκλογικό σύστημα θα διοικηθεί η χώρα».

1989:  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου διαγράφει τους βουλευτές Αντώνη Τρίτση, Γεώργιο Μαγκάκη και Ρούλα Κακλαμανάκη, επειδή ήταν απόντες από την ψηφοφορία εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

1998: Ο Κώστας Σημίτης ανακοινώνει την υποτίμηση της δραχμής κατά 14%, προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης ισοτιμιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη. H νέα ισοτιμία της δραχμής με το ECU καθορίζεται στις 357 δραχμές. Θετικά αντιδρά η χρηματαγορά, καθώς τα επιτόκια στη διατραπεζική πέφτουν έξι έως επτά μονάδες, σημειώνονται εισροές συναλλάγματος πάνω από 450 εκατομμύρια δολάρια και παρατηρείται έκρηξη στο Χρηματιστήριο, όπου ο γενικός δείκτης τιμών σημειώνει άνοδο 7,31%. Ιδιαίτερα θετικά είναι και τα σχόλια ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οικονομικών οργανισμών και παραγόντων για την κίνηση της Ελλάδας να ενταχθεί η δραχμή στο σύστημα των ευρωπαϊκών ισοτιμιών.