Προφυλακιστέοι οι Τούρκοι συλληφθέντες του Γκύζη


Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια οι τέσσερις Τούρκοι, κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα σε διαμέρισμα επί της οδού Γενναδίου, στου Γκύζη.




Σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη για τρομοκρατική οργάνωση και μεταξύ άλλων κατοχή πολεμικών όπλων και υλικού με σκοπό τη διάθεση σε άλλες ομάδες.

Χθες η ΕΛΑΣ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και τα στοιχεία της ταυτότητας των συλληφθέντων. Μέχρι στιγμής, έχουν ταυτοποιηθεί ο 49χρονος Τεκίν Χουσεΐν, ο 41χρονος Ισμαήλ Ακόλ και ο 32χρονος Κορκούτ Μουράτ, ενώ ο τέταρτος έχει δηλώσει ότι ονομάζεται Καρπάτ Μπιλγκενχάν.

Ο 49χρονος Τεκίν θεωρείται από τις τουρκικές Αρχές ο αρχηγός της οργάνωσης που πήρε τα ηνία μετά τον θάνατο του Ντερσούν Καρατάς το 2008. Είχε συλληφθεί στην Τουρκία το 1999 για σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

 Αφού εξέτισε την ποινή του, αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους, αλλά σύντομα εξαφανίστηκε και έκτοτε κατηγορείται ότι διοικεί την οργάνωση από την Ελλάδα. Μαζί με τον Χασάν Μπιμπέρ και τον Μεχμέτ Γιαϊλά κατηγορούνται για την επίθεση με ρουκέτα στα γραφεία του κόμματος του Ερντογάν, τον Μάρτιο του 2013.

Η δράση

Ο 41χρονος Ισμαήλ Ακόλ έχει δηλώσει στις ελληνικές Αρχές ότι ονομάζεται Μπεγίρ Τσεκίν. Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, αναζητείται από το 1996 όταν δολοφόνησε τον Οζντεμίρ Σαμπάντσι, ιδιοκτήτη της Tοyota. Ο 32χρονος Μουράτ Κορκούτ φέρεται να συμμετείχε στην επίθεση των γραφείων του Ταγίπ Ερντογάν με ρουκέτα και φλογοβόλα.

Ο 25χρονος Καρπάτ Μπιλγκενχάν είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2012. Στο DHKP-C μπήκε σχετικά πρόσφατα και εκτιμάται πως τον στρατολόγησε ο Τεκίν.

Καθαρά τα όπλα της γιάφκας

Στο διαμέρισμα το οποίο είχαν νοικιάσει, στην οδό Γενναδίου 43 βρέθηκαν όπλα, μεταξύ των οποίων Καλάσνικοφ, πιστόλια και υποπολυβόλα, εκρηκτικά, χάρτες της Αθήνας, της Αλεξανδρούπολης και της Τουρκίας, καθώς και μπερέδες και υλικό με το έμβλημα της οργάνωσης DHKP-C.

Από τις βαλλιστικές εξετάσεις στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών προέκυψε ότι τα όπλα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική ή άλλη εγκληματική ενέργεια στο παρελθόν.