Αλμανάκ: 21 Φεβρουαρίου


Επέτειοι:  Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, Παγκόσμια Ημέρα του Ξεναγού.

 Γεγονότα :μ. Χ.1821: Σημειώνεται η πρώτη ένοπλη...







 σύγκρουση Ελλήνων υπό τον Βασίλειο Καραβιά και Τούρκων στο Γαλάτσι της Μολδοβλαχίας, δύο μέρες πριν από την έναρξη της Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

1848: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από πρωθυπουργός, κατόπιν διαφωνίας του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, σηματοδοτώντας την αρχή του εθνικού διχασμού.

1947: Ο βρετανός πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον ενημερώνει τον Λευκό Οίκο ότι λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα του θα σταματήσει τη βοήθεια προς την Ελλάδα από την 1η Απριλίου. Στις 12 Μαρτίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, θα εξαγγείλει το λεγόμενο Δόγμα Τρούμαν, που προβλέπει την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και την ανάληψη της κηδεμονίας της χώρας.

2008: Το σχέδιο Νίμιτς για το Σκοπιανό διαρρέει στην εφημερίδα Το Βήμα. Τα πέντε ονόματα που προτείνει ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ: Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας.

ΠΗΓΗ: www.sansimera.gr