Προς συμφωνία με την τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013


Οδεύουμε σε συμφωνία με την τρόικα για το...













 πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι θα είναι υψηλότερο του στόχου για 812 εκατ. ευρώ και αποφεύγοντας να προσδιορίσει το ακριβές ύψος του.

 Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τα στοιχεία του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης του 2013 ότι σε ταμειακή βάση «το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2013 ήταν περίπου 900 εκατ. ευρώ καλύτερο από τους στόχους».

Παράλληλα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου υποστήριξε πως τρόικα και οικονομικό επιτελείο έχουν συμφωνήσει στους αριθμούς για την πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού έως το Δεκέμβριο του 2013.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες οριακές διαφορές στα νούμερα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου που εγγράφονται στον προϋπολογισμό του 2013, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε ασφαλή πρόβλεψη για το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 σε δημοσιονομική βάση.

Σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2014, το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργού Οικονομικών υποστήριξε πως ακόμα δεν γνωρίζουμε το ακριβές ύψος της θετικής επίπτωσης του πλεονάσματος του 2013 στο φετινό προϋπολογισμό.

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι από την αρχή το υπουργείο Οικονομικών «δεν θεωρούσε ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014 καιτα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν».

Πέραν αυτών, ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού κατά τον Ιανουάριο του 2014. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 811 εκατ. ευρώ ή στο 0,5% του ΑΕΠ, έναντι 415 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ τον περυσινό Ιανουάριο, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.