Κυριαρχία ΣΥΡΙΖΑ στο Λεκανοπέδιο


Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, απώλεια της πρωτιάς στην Α' Αθήνας για τη ΝΔ, σημάδια κατάρρευσης για...









 ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και σαφή μηνύματα για τις τάσεις του εκλογικού σώματος στο λεκανοπέδιο αυτήν την «ώρα», δίνει γκάλοπ που προκαλεί έντονο προβληματισμό όχι μόνο στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Το 21,7% δηλώνει αναποφάσιστο για το ποιο κόμμα θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές

Αναζητώντας «αλήθειες» που συνήθως κρύβονται στα ποιοτικά στοιχεία των γκάλοπ αλλά εμφανίζονται νωρίτερα στα ποσοτικά ευρήματα (όπως στις «κάρτες» με την πρόθεση ψήφου), τα επιτελεία των κομμάτων διεκδικούν ασφαλείς αναλύσεις για την πορεία προς τις ευρωεκλογές και τα διλήμματα που εκ των πραγμάτων τίθενται κατ' αρχάς στις ηγεσίες τους.

Στο γκάλοπ της GPO που παρουσίασε χθες το newpost.gr φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει τις δυνάμεις και στην Α' Αθήνας, όπου στις τελευταίες εκλογές (του Ιούνη του 2012) ακολουθούσε με διαφορά τη ΝΔ, ότι η ΝΔ αντέχει αλλά καταγράφει σημαντικές απώλειες (ειδικά στη Β' Αθήνας), η Χρυσή Αυγή παραμένει σταθερά τρίτη δύναμη και το ΚΚΕ δίνει μάχη για την αύξηση του ποσοστού του.

Συγκεκριμένα στην Α' Αθήνας (για τις ευρωεκλογές) ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 18,5 %, η ΝΔ 18%, η ΧΑ 9,1, το ΠΑΣΟΚ 3,6, οι ΑΝΕΛ 4,3, η ΔΗΜΑΡ 3,6, το ΚΚΕ 5,5, ο ΛΑΟΣ 2%, ενώ το 21,7% αποτελεί τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, το 5,7 αφορά αυτούς που δεν πρόκειται να ψηφίσουν κ.ά.

Στην ίδια περιφέρεια και στο ερώτημα που αφορά τις βουλευτικές εκλογές οι απαντήσεις δείχνουν ότι μειώνεται το ποσοστό των αναποφάσιστων, όπως και στην «κάρτα» για τη Β' Αθήνας όπου η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου 7 μονάδες υπέρ της Κουμουνδούρου.

 Αντίστοιχη εικόνα «απαθανατίζεται» και στην περιφέρεια της Αττικής, τη στιγμή που όλα τα κόμματα αναζητούν υποψηφίους και για τις δημοτικές εκλογές.

«Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται κυρίως χάρη στο γεγονός ότι πλέον έχει εισροές από όλα τα κόμματα», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, προσθέτοντας ωστόσο ότι χρειάζεται σχέδιο, σοβαρότητα, συνοχή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και τους προβληματίζουν τα ευρήματα του γκάλοπ, εκτιμούν ότι η κυβερνητική πολιτική που είναι η μόνη ασφαλής στρατηγική για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της χώρας θα έχει σύντομα θετικό αποτέλεσμα, το οποίο και θα επικροτήσουν οι πολίτες.

Ναι μεν ανησυχούν για τις «διαρροές» που σημειώνονται στην εν λόγω δημοσκόπηση αλλά προεξοφλούν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι θετικό για τη ΝΔ και για τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.

Αντιθέτως, στο ΠΑΣΟΚ τα μηνύματα κατάρρευσης προκάλεσαν αναταράξεις και συζητήσεις σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις. «Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης», δήλωσε στη «Le Figaro» ο Ευ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι περιορισμένη και έχει οροφή το 19 έως 20% - δεν το βλέπω να παίρνει την εξουσία».

 Πολιτικό Συνέδριο ζητούν οι «75» με επικεφαλής τον Μ. Καρχιμάκη, η Νεολαία κάνει αρνητικά σχόλια για δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά και η μάχη των «58» για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς συνεχίζεται - με τον κ. Τατσόπουλο να δηλώνει ότι αν τον προσκαλέσουν θα απαντήσει θετικά.