Πλειστηριασμοί: Υστατη προσπάθεια για συμφωνία


Συνάντηση τρόικας - Χατζηδάκη







Ύστατη προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους τραπεζικούς πλειστηριασμούς, καταβάλλουν στις 4.30 το μεσημέρι το υπουργείο Ανάπτυξης με την τρόικα.

Το ραντεβού έγινε γνωστό και οι δύο πλευρές θα αποπειραθούν να βρουν κοινά σημεία στους όρους και τις προϋποθέσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας μόνο για το 2014. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να κάνουν γνωστές και τις εντολές των προϊσταμένων τους ως προς τις τελικές θέσεις τους για το εύρος της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

Οι διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου, τρεις στον αριθμό, ανάμεσα στους υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, υφυπουργό Θανάση Σκορδά και γεν. γραμματέα Καταναλωτή Γιώργο Στεργίου με τους Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, κατέληξαν σε αδιέξοδο.

 Οι τρεις εντεταλμένοι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ «έφτασαν σε ένα σημείο», αναφέρει στο «Εθνος» στέλεχος της ελληνικής πλευράς, «που δεν είχαν τη δικαιοδοσία να προχωρήσουν πιο πέρα.

Μας ζήτησαν να ενημερώσουν τους προϊσταμένους τους προκειμένου να πάρουν νέες εντολές ως προς τη στάση που θα κρατήσει η τρόικα».

Ανώτερος αξιωματούχος εξηγούσε στο «Έθνος» πως «οι συναντήσεις και ιδίως η τελευταία ήταν μόνο και μόνο για το ποιος θα μείνει με τον... μουντζούρη στο χέρι. Υπάρχει μεγάλη απόσταση στα κριτήρια και στις προϋποθέσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας». Πάντως, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου υποστηρίζει πως «η τρόικα έκανε βήματα ίσαμε τα 20 μέτρα σε σύνολο μιας απόστασης 100 μέτρων που χωρίζει τις δύο πλευρές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και η τρόικα συμφωνούν στο να παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση των πλειστηριασμών μόνο για το 2014. Υπάρχει επίσης μεγάλη προσέγγιση και ως προς την καθιέρωση ενός συστήματος ρύθμισης δανείων από το 2015, που θα συνοδεύσει την πλήρη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

Σε ό,τι αφορά το 2014, η ελληνική πλευρά προτείνει την προστασία της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών εφόσον αυτή δεν ξεπερνά τις 180.000 με 200.000 ευρώ (είναι το εύρος που κινείται το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης).

 Η τρόικα ζητά το όριο αυτό να είναι στις 140.000 ευρώ, έχοντας ανέβει από τις 120.000 ευρώ. Σημείο διαφωνίας παραμένει το εισοδηματικό κριτήριο. Πληροφορίες θέλουν, στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, η ελληνική πλευρά να μην το συζητά παρά μόνο όταν η τρόικα εμφανίζεται διατεθειμένη να ανεβάσει το όριο της αντικειμενικής αξίας.

 Εέτσι, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης βάζει τον πήχη στα 25.000 με 30.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα). Η τρόικα έχει το όριο στα 16.000 ευρώ. Επίσης οι δανειστές βάζουν και ως προϋπόθεση την καταβολή ενός ποσού έναντι της μηνιαίας δόσης, στο διάστημα του 2014.
Αν και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην κατάργηση της διάταξης που προβλέπει την προστασία των ακινήτων για οφειλές έως 200.000 ευρώ, εντούτοις η ελληνική πλευρά φέρεται να επιμένει στη διατήρησή της όταν η τρόικα στις συζητήσεις παρουσιάζει κάποιο παράλογο αίτημα.