«Πρόκειται για γδάρσιμο»


Απαράδεκτη η φορολόγηση από το 1ο ευρώ για τους ...








αγροκτηνοτρόφους, σύμφωνα με την ΠΑΣΥ Πιερίας.

Από 400 έως 600 ευρώ θα κοστίσει σε κάθε έναν από τους 16.000 αγροκτηνοτρόφους της Πιερίας, η έναρξη επιτηδεύματος στην εφορία, σύμφωνα με τον Γιάννη Σκούφα.

Δεν πρόκειται να μείνει με «σταυρωμένα χέρια» η Παναγροτική Συσπείρωση, μπροστά στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για αγρότες και κτηνοτρόφους. Αυτό τόνισαν σε δηλώσεις τους τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ Πιερίας Γιάννης Σκούφας και Ανέστης Τσακαλάκης. Ήδη η ΠΑΣΥ, ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης των αγροτών με σκοπό μια σειρά κινητοποιήσεων συμβολικού χαρακτήρα σε πρώτη φάση.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη νέα πραγματικότητα πολύ γρήγορα, αφού από τις αρχές του 2014 καλούνται να προχωρήσουν σε έναρξη επιτηδεύματος στην εφορία, κάτι που όπως υποστήριξε ο κ. Σκούφας θα στοιχίσει σε κάθε αγροτοκτηνοτρόφο από 400 έως 600 ευρώ, ενώ θα σημάνει και την αρχή της φορολόγησής τους από το πρώτο ευρώ με 15%.

 «Πρόκεται, στην κυριολεξία για γδάρσιμο» είπε ο κ. Σκούφας σχολιάζοντας το νέο δεδομένο, συμπληρώνοντας πως αυτό σημαίνει εφάπαξ καταβολή 400 έως 600 ευρώ για τον κάθε αγρότη, ώστε να γίνει η έναρξη επιτηδεύματος. «Κάθε μία από τις 15, 16.000 οικογένειες του νομού θα δώσει από 400 έως 600 ευρώ προστάντζα! Επιπλέον, θα φορολογούνται από το 1ο ευρώ με 15%», είπε.

Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι η έναρξη επιτηδεύματος, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, αφού ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουν τι θα ισχύσει με το «χαράτσι» των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

 Για το ζήτημα της εφορίας ήδη γίνονται ζυμώσεις στους γεωργοκτηνοτρόφους, όπως ανέφερε, εκτιμώντας πως «είναι αδύνατον» μέσα σε ένα χρόνο να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος 16.000 αγρότες της Πιερίας. «Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη η φορολόγηση από το 1ο ευρώ και πιστεύουμε ότι πρέπει να φορολογηθεί όποιος έχει τζίρο πάνω από 50.000 ευρώ», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σκούφας είπε, ότι η ΠΑΣΥ απευθύνεται στον κόσμο εκείνον που πρώτα και κύρια πλήττει η κρίση. «Ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος, φορολογείται πρώτα από όλα μέσα από το πετρέλαιο, φορολογείται ανα στρέμα, ανά κεφαλή ζώου και κανένας δεν μπορεί να κρύψει ειδοσήματα», υποστήριξε.

Στη συνέχεια, κάλεσε τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της Πιερίας να αντιδράσει, τονίζοντας πως «αν δεν αντιδράσουμε και τώρα, οι μικρομεσαίοι γεωργοκτηνοτρόφοι θα σβήσουν ‘’από χέρι’’ κάτω από την φοορολογική πίεση. Αυτή η πολιτική είναι το τελικό ‘’λιώσιμο’’», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την άποψη πως είναι δεδομένο, ότι θέλουν τον αγροτικό πληθυσμό στο 2 με 3% και ουσιαστικά ανύπαρκτο. «Δεν είναι λογικό να καθίσουμε για μια ακόμη φορά με σταυρωμένα χέρια. Η ΠΑΣΥ θα τραβήξει όπως πάντα, μπροστά ώστε με αγώνα να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές», κατέληξε ο κ. Σκούφας.

Στις δράσεις που προγραμματίζει η ΠΑΣΥ Πιερίας, αναφέρθηκε και το μέλος της Ανέστης Τσακαλάκης, τονίζοντας πως η Παναγροτική Συσπείρωση ετοιμάζεται για νέες κινητοποιήσεις. «Ήδη συνήλθε η Πανελλαδική γραμματεία της ΠΑΣΥ στη Λάρισα, είδαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σε διάφορους νομούς, σε σχέση και με τη νέα ΚΑΠ η οποία θα είναι πολύ πιο αντιαγροτική».

Σε επίπεδο νομού, σημείωσε ότι θα συνεδριάσει η γραμματεία της ΠΑΣΥ, για να εξετάσει κάποιους τρόπους διαμαρτυρίας, επαναλαμβάνοντας πως στόχος είναι να γίνουν συναντήσεις σε όλα τα χωριά και συζήτηση με παραγωγούς. «Τα προβλήματα είναι γνωστά, τα ξέρουμε και για αυτό καλούμε τους αγρότες σε κοινό μέτωπο αγώνα, ώστε να βάλουμε φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική», κατέληξε ο κ. Τσακαλάκης.

«Πανικός» στα μητρώα κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης

Οι δηλώσεις των δύο μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ Πιερίας, έγιναν στο χώρο όπου οι κτηνοτρόφοι συμπληρώνουν τις αιτήσεις για τα μητρώα κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης. Κάθε μέρα, από πολύ νωρίς, δεκάδες κτηνοτρόφοι περιμένουν επί ώρες αφού η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η 31η Δεκεμβρίου 2013.

Η εικόνα «πανικού» δεν έμεινε ασχολίαστη από τον Γιάννη Σκούφα (αυτός έκανε λόγο για «πανικό που επικρατεί), τονίζοντας πως είναι αναγκαία η παράταση της προθεσμίας και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου, αφού όπως υποστήριξε, «είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν 1260 κτηνοτρόφοι της Κατερίνης, που έχουν δικαίωμα υποβολής της συγκεκριμένης αίτησης».