Του Σωτήρη Νίκα
Πολύ κοντά σε συμφωνία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των...
Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) βρίσκονται τρόικα και κυβέρνηση μετά τη σύσκεψη που είχαν οι δύο πλευρές την Κυριακή το βράδυ. Διατηρείται το αδιέξοδο για τα κριτήρια σχετικά με τους πλειστηριασμούς ακινήτων.
Σήμερα η κυβέρνηση αναμένει να έχει μία καλύτερη εικόνα για τη στάση που θα τηρήσει η τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών, ενώ ανοικτά παραμένουν τα θέματα του ΦΠΑ στην εστίαση και της εισπραξιμότητας του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων.
Η συζήτηση για τα ΕΑΣ ήταν «αρκετά έως πολύ δημιουργική, αλλά δεν τελείωσε» δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο εκτίμησε πως «ίσως την Δευτέρα να καταλήξουμε». Μάλιστα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι «θα εκπλαγώ εάν δεν κλείσουμε την Δευτέρα».
Την Κυριακή το βράδυ η ελληνική πλευρά απέστειλε περαιτέρω στοιχεία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας «για το πώς εξελίσσεται η οικονομική κατάσταση της εταιρείας μήνα - μήνα για το επόμενο 12μηνο», ενώ και η τρόικα από την πλευρά της θα προετοιμάσει την σχετική έκθεση για το συγκεκριμένο θέμα. Εκτός απροόπτου η έκθεση αυτή θα σταλεί τη Δευτέρα στοEuroworking Group το οποίο θα συνεδριάσει την Τρίτη το πρωί και είτε θα εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ (υπό την προϋπόθεση ότι η έκθεση της τρόικας είναι θετική), είτε θα παραπέμψει την σχετική απόφαση στο Eurogroup που συνεδριάζει το απόγευμα της Τρίτης.
Να σημειωθεί ότι η υποδόση του 1 δις ευρώ έχει εγκριθεί από το Eurogroup του Ιουλίου και η τρόικα έχει έκτοτε εξουσιοδοτηθεί για να διαπιστώσει εάν έχει υλοποιηθεί το μέτρο της αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ. Την Δευτέρα ενδέχεται να υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου για να «κλείσει» και τυπικά η συμφωνία. Εφόσον δεν υπάρξει κάποια ανατροπή, έχει προγραμματιστεί την Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, να εκταμιευθεί το 1 δις ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης προς την Ελλάδα. Κάτι που θα δώσει «ανάσα» στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας έως τις αρχές Ιανουαρίου.
Σε ότι αφορά στο θέμα των πλειστηριασμών, δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα και σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης «έχουμε κολλήσει αρκετά» σε ότι έχει να κάνει με τις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει ο νόμος κατά τη 12μηνη μεταβατική περίοδο έως ότου εφαρμοστεί το νέο μόνιμο καθεστώς από το 2015. Η διαφωνία για το πώς θα λειτουργήσει ο μεταβατικός μηχανισμός σχετίζεται με τα κριτήρια τα οποία θα θεσπιστούν για τα νοικοκυριά που θα εξαιρεθούν.
Μάλιστα, οι επικεφαλής της τρόικας είχαν το βράδυ της Κυριακής επαφή με τους προϊσταμένους τους για να καθορίσουν τη στάση τους επί του ζητήματος. Επί της ουσίας το θέμα θα επιλυθεί με πολιτική απόφαση, καθώς σε τεχνοκρατικό επίπεδο είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν πλέον πολλά περιθώρια ελιγμών ούτε από την τρόικα, ούτε από το υπουργείο Ανάπτυξης. Εκτός απροόπτου οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν νέα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη, προτού οι πρώτοι αναχωρήσουν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, για το Eurogroup.
Για το θέμα της διατήρησης του χαμηλού ΦΠΑ στης εστίαση (13%) και μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το ζήτημα στην σύσκεψη της Κυριακής. Ωστόσο, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς (χωρίς την έγκριση της τρόικας) για την διατήρηση του χαμηλού συντελεστή, υποστήριξε πως θα κάνουμε αυτό που πρέπει «πάντα σε κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης». Πάντως, κυβερνητικό στέλεχος διευκρίνιζε αργά χθες το βράδυ ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται και σήμερα, Δευτέρα, καθώς υπάρχει διαφορά στις εκτιμήσεις της τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών για την «τρύπα» που δημιουργεί η διατήρηση του ΦΠΑ στο 13% στα έσοδα του 2014.
Πέραν αυτών, ανταλλαγή στοιχείων υπάρχει και για την αποδοτικότητα του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που συζητείται στη Βουλή. Μάλιστα, κυβερνητικό στέλεχος εξηγούσε ότι η τρόικα συμπεριλαμβάνει στην εκτίμησή της για το δημοσιονομικό κενό του 2014 (το υπολογίζει σε 1,2 δις ευρώ) και ποσό 315 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ. Όπως εξηγούσε, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι ο νέος φόρος θα αποδώσει στα κρατικά ταμεία 2,65 δις ευρώ το 2014, ενώ η τρόικα θεωρεί ότι θα αποφέρει 2,335 δις ευρώ.
Το ζήτημα αυτό, καθώς και ο ΦΠΑ ενδέχεται να συζητηθούν και στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα (εφόσον πραγματοποιηθεί), ώστε να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση πριν το Eurogroup. Πάντως, οι επαφές των δύο πλευρών θα συνεχιστούν και κατά το διάστημα απουσίας της τρόικας. Όπως αναφέρουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, στόχος είναι όταν επιστρέψει οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας (υπολογίζεται στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου) να μπορέσουν κυβέρνηση και τρόικα να καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 27 Ιανουαρίου που συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup.