Σε τροχιά περιδίνησης βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ


του Βασίλη Νέδου

Αναταραχή και εξελίξεις προοιωνίζεται η...








 επιστολή 11 στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ζητούν την ταχεία σύγκληση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, με αιτιολογία την ενημέρωση και τη συζήτηση για τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς και τη θέση του κόμματος σε αυτές.

Η κίνηση των «11», οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στη λεγόμενη «παπανδρεϊκή» πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ (Φίλ. Σαχινίδης, Γ. Ντόλιος, Θ. Μωραΐτης, Γ. Πεταλωτής, Μαν. Οθωνας, Α. Μακρυπίδης, Αφροδίτη Παπαθανάση, Α. Κελεπούρης, Β. Κίτσιος, Στ. Ξεκαλάκης και Κ. Τάτσης) προκάλεσε την ενόχληση της Χαρ. Τρικούπη.

Συνεργάτες του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου έλεγαν ότι εκ των υπογραφόντων, οι βουλευτές (Σαχινίδης, Μωραΐτης, Ντόλιος) γνώριζαν πως η Κεντρική Επιτροπή επρόκειτο να συνεδριάσει κάποια εκ των ερχομένων ημερών (20 ή 21 Δεκεμβρίου), αλλά επέλεξαν να προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση της επιστολής τους. Σημειώνεται, πάντως, ότι η ακριβής ημερομηνία για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν αντικείμενο συζήτησης στη Χαρ. Τρικούπη για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Οι ίδιες πηγές περιέγραφαν τον κ. Βενιζέλο ως ιδιαίτερα ενοχλημένο με τον κ. Σαχινίδη, με τον οποίο το πρωί της Πέμπτης είχαν συναντήσει την τρόικα, δίχως, όπως αναφέρουν, να γίνει κάποια νύξη από τον βουλευτή για το συγκεκριμένο θέμα. Στις διαρροές της Χαρ. Τρικούπη απάντησαν ο κ. Πεταλωτής, ο οποίος επισήμανε ότι οι «κύκλοι» του ΠΑΣΟΚ «πέφτουν σε όλα έξω» και ο κ. Μωραΐτης, που δήλωσε ότι «απόφασή μας είναι να υπερασπιστούμε την παράταξη και όχι να τη “διαπραγματευτούμε”», γεγονός που υποδεικνύει ότι οι σχέσεις του κ. Βενιζέλου με το «παπανδρεϊκό» στρατόπεδο στην παρούσα φάση βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών.

Η εξέλιξη αυτή εγκαινιάζει μια περίοδο αστάθειας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και επιτείνει την ήδη υπάρχουσα αβεβαιότητα για το μέλλον του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι συμβαίνει μόλις λίγα 24ωρα μετά τη σύναξη των «58» στο Ακροπόλ και την ίδια ημέρα με τις διακηρύξεις του κ. Φ. Κουβέλη από το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, στο οποίο, μάλιστα, παρευρέθησαν τρεις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Αννυ Ποδηματά, Μαριλένα Κοππά και Σπ. Δανέλλης), καθώς επίσης και ο κ. Π. Μπεγλίτης που προσχώρησε στο κόμμα της Αγ. Κωνσταντίνου.

Αν και η «παπανδρεϊκή» ταυτότητα των υπογραφόντων είναι ορατή, πηγές από το περιβάλλον του κ. Γ. Παπανδρέου επισήμαιναν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε καμία πληροφόρηση για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Εκ των πραγμάτων, η συγκεκριμένη εξέλιξη πυροδοτεί και τα σενάρια διαδοχής που διακινούνται τις τελευταίες εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, δεν τίθεται ζήτημα διαδοχής πριν από τις επόμενες ευρωεκλογές. Και τούτο διότι αφενός ένας πιθανός διάδοχος θα προτιμούσε ευλόγως να αντιμετωπίζει τον ορίζοντα μιας εθνικής αναμέτρησης, αφετέρου επειδή ουδείς επιθυμεί να διαταραχθεί η σταθερότητα της κυβέρνησης και τούτο να προκύψει από ενδοκομματικές διεργασίες του ΠΑΣΟΚ.

Η επιστολή των «11» είναι απλώς ένα ακόμη επεισόδιο στη μακρά σειρά των αμήχανων τριγωνικών σχέσεων οι οποίες υπάρχουν μεταξύ των κ. Βενιζέλου, Παπανδρέου, αλλά και Κ. Σημίτη. Η κίνηση των «11», εμμέσως επικριτική και προς το εγχείρημα των «58», κρύβει και την παλαιά αντιπαλότητα που υπήρχε στο ΠΑΣΟΚ μεταξύ των «παπανδρεϊκών» και του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, μεγάλο τμήμα του οποίου έχει ταχθεί ευθέως υπέρ της λεγόμενης «Πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς».