Πιο κοντά στη δόση του 1 δισ. - Σήμερα η απάντηση της Τρόικας για τα ΕΑΣ


Εμφανίστηκε επίσης ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του...









 χθεσινού Eurogroup, όπου αναφέρθηκε εκτενώς στην κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας, ενώ είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δήλωσε ότι «η Ελλάδα συνολικά βρίσκεται σε καλό δρόμο». Θετικό για την Ελλάδα ήταν και το κλίμα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι κ. Ντάισελμπλουμ και Ρεν, οι οποίοι στάθηκαν στην πρόοδο που έχει σημειωθεί και όχι στα μέτωπα που μένουν ανοικτά και στην πολύμηνη παράταση της τρέχουσας αξιολόγησης που εκκρεμεί, γεγονός που αναμφισβήτητα ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση, επιβεβαίωσαν ότι η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα σήμερα με σκοπό να κλείσουν όσο περισσότερα μέτωπα γίνεται έως το τέλος του έτους. Σημειώνεται ότι στην Αθήνα θα επιστρέψουν και οι τρεις επικεφαλής της τρόικας, συμπεριλαμβανομένου και του εκπροσώπου της ΕΚΤ, καθώς πηγές της Φρανκφούρτης χαρακτήρισαν στην «Κ» «ανοησίες» τις φήμες ότι ο κ. Κλάους Μαζούχ «δεν θα έλθει λόγω του χάσματος με την ελληνική κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς».

Το μείζον σημείο από τη χθεσινή συνεδρίαση, πάντως, ήταν το πολιτικό μήνυμα που εστάλη: μολονότι η τρόικα αναμένεται να αποχωρήσει άπραγη για τρίτη φορά, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης κράτησαν ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους και δεν παρέλειψαν να εξάρουν τα επιτεύγματα της Ελλάδας έως σήμερα. Δήλωσαν ότι έχουν απόλυτη συναίσθηση της δύσκολης πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης, αλλά κάλεσαν την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος, προκειμένου να εδραιωθούν τα επιτεύγματα και να τεθούν οι βάσεις για τη βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας.