Πάταξη λαθροϋλοτομίας χωρίς μείωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης


Κι ενώ είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις για πτώση του ΕΦΚ κατά 15%, η κυβέρνηση...










 κωφεύει και τον διατηρεί στα 330 ευρώ στο χιλιόλιτρο, ποσό στο οποίο προστίθεται και ο ΦΠΑ (23%), με σημερινές του δηλώσεις ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας  στην Κατερίνη, είπε:

 "Συνεχίζουμε την προσπάθεια, λαμβάνοντας υπόψη και τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία αλλά και τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων ειδικά των ορεινών περιοχών για προμήθεια ξυλείας".

Αντί, λοιπόν, για την μείωση του ΕΦΚ, η κυβέρνηση επιλέγει τους πιο εντατικούς ελέγχους. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Αναπληρωτής υπουργός τον Οκτώβριο του 2013 σε Μακεδονία - Θράκη έγιναν 1883 έλεγχοι για περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας, ενώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι είχαν γίνει μόλις 345 έλεγχοι.

 Μόνο σε διάστημα τριών μηνών στην Πιερία έγιναν 314 έλεγχοι, εντοπίστηκαν 24 παραβάτες, κατασχέθηκαν 46 τόνοι ξύλου, 2 οχήματα και 10 αλυσοπρίονα.

 "Οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι στις τοποθετήσεις τους απέδωσαν την έξαρση του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας στην οικονομική κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά και η πλειοψηφία των πολιτών χρησιμοποιεί τα ξύλα για καύσιμη ύλη, αλλά δεν παραλείφθηκε η διάσταση της δράσης οργανωμένων κυκλωμάτων", σχολιάζει.

Ο Αναπληρωτής υπουργός σημειώνει μάλιστα πως "έχοντας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, υπάρχει η δυνατότητα στους ορεινούς όγκους ο πολίτης με την άδεια και παρακολούθηση της αρμόδιας αρχής να μπορέσει να προμηθευτεί ένα - ενάμιση τόνο, που είναι η ποσότητα που θα καλύψει την προσωπική του ανάγκη για τον χειμώνα".