Συνεχίζεται με ένταση στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση μομφής


Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, την οποία...








 υπέβαλλε το απόγευμα της Πέμπτης ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με 71 βουλευτές.

Η πρωινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στις 16:00 και θα αρχίσει εκ νέου στις 18:00, προκειμένου να διαρκέσει μέχρι τις 23:00

Το Σάββατο η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα, εκτός αν εκτιμηθεί (λόγω πολλών ομιλητών) ότι θα χρειαστεί εμβόλιμη πρωινή συνεδρίαση.

Ίδιο πρόγραμμα αναμένεται να ακολουθηθεί και την Κυριακή, οπότε η τρίημερη συζήτηση θα κλείσει με ονομαστική ψηφοφορία το αργότερο τα μεσάνυχτα.

Βενιζέλος: Πράξη απροκάλυπτης εθνικής ανευθυνότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Βαριές κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος, λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «πράξη απροκάλυπτης εθνικής ανευθυνότητας» την πρόταση μομφής, που «υπονομεύει τις προσπάθειες της χώρας να εμφανιστεί ενιαία σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε, επίσης, ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα επιχειρεί να στείλει, όπως δικαιούται, ένα μήνυμα αισιοδοξίας και σταθερότητας και όταν υπάρχει ανοιχτή η προοπτική εξόδου από την κρίση.

Δραγασάκης: Πολιτικό και ηθικό χρέος η πρόταση δυσπιστίας

Με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Τον κ. Δραγασάκη διαδέχθηκε στο βήμα και ο δεύτερος εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, καθώς ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει δύο εισηγητές από το κόμμα που καταθέτει το σχετικό αίτημα.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης δεν αποτελεί μόνο δικαίωμα, αλλά ηθικό και πολιτικό χρέος, ενώ πρόσθεσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνει μία πλήρως τεκμηριωμένη μομφή προς την κυβέρνηση, γιατί με την πολιτική της φέρνει την απόγνωση σε ολοένα και περισσότερους Έλληνες. Υπογράμμισε μάλιστα ότι υπάρχει μία «πρωτοφανής δυσαρμονία» της ασκούμενης πολιτικής με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας, συμπληρώνοντας ότι «με τη στάση της δημιουργεί κινδύνους για τη δημοκρατία και για τη λειτουργία των θεσμών».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Βούτσης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το καντήλι της κυβέρνησής σας έχει τελειώσει. Ο λαός θα το σβήσει», θέτοντας μία σειρά ερωτημάτων προς την κυβέρνηση:

«Χτίζετε μία δημοκρατία εκτάκτων μέτρων; Ένα κράτος εκτάκτου ανάγκης; Η ΠΝΠ δεν ήρθε ποτέ στη Βουλή. Η εισβολή στην ΕΡΤ ήταν έκνομη ενέργεια. Η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει εκδοθεί 5 μήνες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Δόθηκε δώρο στους εκπροσώπους της διαπλοκής η ψηφιακή άδεια».

«Ποιος μιλά, λοιπόν, για νομιμότητα; Ποιος ενισχύει την αποσταθεροποίηση; Ποιος απαγορεύει στους βουλευτές να περπατούν στους δρόμους; Ποιος υποβαθμίζει τη Βουλή; Όχι εμείς».

Για «προσπάθεια αποσταθεροποίησης» έκαναν λόγο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Σε κοινή γραμμή επίθεσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησαν για προσπάθεια αποσταθεροποίησης του πολιτικού κλίματος και υπονόμευσης της διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας, αλλά και για προσπάθεια να ξεπεράσει τα εσωκομματικά του προβλήματα, κινήθηκαν οι δύο εισηγητές από την κυβέρνηση, Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ) και Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ).

Λαμβάνοντας το λόγο, η βουλευτής της ΝΔ Φ. Πατριανάκου, διερωτήθηκε από την γιατί επέλεξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής «την ώρα που οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, με την Ελλάδα για πρώτη φορά σε πλεονεκτική θέση, γιατί έχει πλεόνασμα».

«Αποτελεί πρόκληση για το κοινό περί δικαίου αίσθημα το τέλος μίας ανομίας να αποτελεί αίτιο για τον ΣΥΡΙΖΑ για να αμφισβητήσει την πολιτική σταθερότητα», τόνισε η κ. Πατριανάκου, προσθέτοντας ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση ακόμη ταλαιπωρείται τι θα κάνει με το μνημόνιο».

«Προσπαθείτε να κρύψετε από το λαό ότι δεν έχετε πρόταση. Ο κόσμος το έχει τούμπανο και σεις κρυφό καμάρι», είπε η βουλευτής της ΝΔ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «παρά την πισώπλατη μαχαιριά την ώρα της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση θα βγει τελικά ενισχυμένη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Ρήγας, υποστήριξε ότι «η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι πράξη πολιτικής ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να πείσουμε για την αναγκαιότητα συμμετοχής μας στην κυβέρνηση»,

«Η στρατηγική σας είναι αδιέξοδη και αυτή είναι η αιτία που έγινε η πρόταση μομφής. Στους δικούς σας θέλετε να απαντήσετε, στον Π. Λαφαζάνη», συμπλήρωσε.

Πηγή: AΠE-MΠΕ