Αυξάνει το ύψος του δημοσιονομικού κενού η τρόικα


Του Σωτήρη Νίκα

Ένα νέο «φασούλι» προέκυψε σήμερα στις συζητήσεις με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό.






 Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας αύξησαν το ύψους του δημοσιονομικού κενού εξαιτίας της αλλαγής του συστήματος εφαρμογής του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ), καθώς θεωρούν ότι δημιουργεί απώλεια εσόδων κατά τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.


Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αυτή τη στιγμή τρόικα και οικονομικό επιτελείο συζητούν για το εάν θα περικοπούν οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ενώ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές κουβεντιάζουν και για την κάλυψη «τρύπας» 100 εκατ. ευρώ και πλέον που προκύπτει από την αλλαγή του ΕΝΦΑ.

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση θα καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με την τρόικα έως τις 9 Δεκεμβρίου, το ίδιο στέλεχος δήλωσε ότι «θα το παλέψουμε», αλλά εκτίμησε ότι είναι δύσκολο.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό σχετικά με τις σημερινές διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε τη Δευτέρα δύο φορές με τους επικεφαλής των κλιμακίων της τριμερούς, με την πρώτη συνάντηση να γίνεται παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ο δεύτερος γύρος των επαφών που είχαν σήμερα, οι επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ολοκληρώθηκε, μετά από περίπου μιάμιση ώρα. Κύριο αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, οι οποίες σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη «έχουν πάρα πολύ δρόμο ακόμη», είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, το οποίο, κατά το υπουργείο Οικονομικών, προσδιορίζεται σε 1,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα δε, με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι σημερινές συναντήσεις ήταν εφ όλης της ύλης και, παράλληλα, δόθηκαν νέα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι, το κύριο βάρος για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 θα σηκώσει το υπουργείο Εργασίας, κορυφαίο στέλεχος του οποίου ανέφερε το μεσημέρι ότι «τα 700 εκατ. ευρώ είναι προσεγγίσιμα» ως προς το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει από τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής.

Επιμένει κατά της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών η κυβέρνηση

Νωρίτερα οι επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκαν με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επεσήμανε στους εκπροσώπους των δανειστών μας το ενδεχόμενο ρήγματος στη συνοχή του κυβερνητικού σχηματισμού, με αφορμή τις απαιτήσεις της τρόικας στο θέμα των πλειστηριασμών.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014 επισημαίνοντας στην τρόικα ότι οποία λύση είναι αυτή που θα επιλεγεί δεν θα πρέπει να θίγει τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά και επιπλέον να έχει την σύμφωνη γνώμη και των δυο κυβερνητικών εταίρων ώστε να περάσει από τη Βουλή.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισαν μετά τη συνάντηση ότι η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές προς τους εκπροσώπους των δανειστών πως το θέμα των πλειστηριασμών είναι το πιο ευαίσθητο θέμα που χειρίζεται και άρα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η απόφαση αφορά τις αποφάσεις και των δυο κομμάτων που την στηρίζουν. Παρά το γεγονός ότι στόχος είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου, η σημερινή συνάντηση με την τρόικα δεν κατέληξε σε συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Όπως σχολίαζαν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά τη συνάντηση: «Συζητήσαμε επί γενικών αρχών. Η τρόικα δεν ανοίγει θέμα ανατροπής των πάντων. Προκύπτει ότι δεν θίγει ζητήματα που να αφορούν τις ευαίσθητες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες». Αξιωματούχοι του υπουργείου σημείωσαν επίσης, πως αυτή η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα, αλλά «ούτε μπορεί να πει κανείς ότι συμφωνήσαμε ούτε ότι διαφωνήσαμε».

Ωστόσο, αν και στο θέμα των πλειστηριασμών δεν διαφάνηκε καμιά πρόοδος, στην περίπτωση των εμπορικών μισθώσεων που, επίσης, συζητήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, η τρόικα φαίνεται ότι υποχωρεί, όσον αφορά την προστασία των παλαιών μισθωτηρίων συμβολαίων.

Αντίθετα, για τα νέα συμβόλαια στις εμπορικές μισθώσεις, η τρόικα επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση. Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, έγινε σαφές ότι και σε αυτό το θέμα δεν υπήρξε συμφωνία, καθώς εκκρεμεί ακόμα η συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα των παρεμβάσεων στην αγορά που θα κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ που θα παρουσιαστεί στις 27 Νοεμβρίου 2013.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν ότι στις προθέσεις είναι να υιοθετηθούν οι περισσότερες προτάσεις του ΟΟΣΑ, με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών και την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά.

Συνεχή ραντεβού με την τρόικα έως την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή

Σύμφωνα με αρμόδιο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, θα υπάρχουν αλλεπάλληλα ραντεβού με την τρόικα έως ότου κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή την Πέμπτη, ενώ σε ερώτηση για το αν υπάρχει σύγκλιση δήλωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις.

«Ακολουθούν παρελκυστική πολιτική και δεν κλείνουν τίποτα, μέχρι να τα κλείσουν όλα μαζί» δήλωνε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών λίγο μετά το πέρας της πολύωρης σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό και λίγο πριν το νέο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας το απόγευμα. Ταυτόχρονα, το ίδιο στέλεχος ξεκαθάριζε ότι τα όποια διαρθρωτικά μέτρα αποφασιστούν για το 2014 δεν θα χρειάζονται την έγκριση της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιμένει σε μέτρα μείωσης των δαπανών για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της τάξης του 1,5 δις ευρώ. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι η επιχειρηματολογία της τρόικας – που συμβαδίζει με εκείνη χωρών του ευρωπαϊκού βορρά – πως το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η σπατάλη, δεν ευσταθεί πλέον «παρά μόνο σε μικρό βαθμό». Από εδώ και πέρα, προσθέτουν, θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά τις ελληνικές προτάσεις για διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα λύνουν τα προβλήματα, δίνοντας ως παράδειγμα τις αλλαγές στο σύστημα ελέγχου και είσπραξης εισφορών στο ΙΚΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαίοι παράγοντες θεωρούν ότι η στάση της τρόικας μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω τον στόχο για επίτευξη συμφωνίας επί του τρόπου κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2014 έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου. Δεν αποκλείεται η συμφωνία «πακέτο» που θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα μέτρα για το 2015, να κλείσει στα μέσα Δεκεμβρίου. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο δεν αλλάζει στάση έναντι των δανειστών και για την κάλυψη του κενού υποστηρίζει:

-Τις παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας για την βελτίωση των εσόδων από τις εισφορές, υιοθετώντας την εκτίμηση ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων κατά 600 εκατ. ευρώ το 2014. Πρόβλεψη που θα υιοθετηθεί στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού ο οποίος θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή.

-Ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο του αναμενόμενου πρωτογενές πλεόνασμα φέτος (στα 780 εκατ. ευρώ έναντι 344 εκατ. ευρώ), δημιουργώντας θετική επίπτωση στον προϋπολογισμό του 2014.

-Την βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και φορολογικής συμμόρφωσης.

-Την πλήρη εφαρμογή του ενιαίο μισθολογίου στις ΔΕΚΟ με προσδοκώμενο όφελος περίπου 50 εκατ. ευρώ. Επίσης, η περικοπή υπερβάσεων στις δαπάνες ΔΕΚΟ και φορέων του Δημοσίου.

-Την προώθηση των μέτρων για την κατάργηση περιορισμών στην οικονομία, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο στην πραγματική οικονομία και τους καταναλωτές, όσο και στον προϋπολογισμό.