Ετοιμοι για την κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα


Του Σωτήρη Νίκα

Μετά από τρεις ημέρες επικοινωνιακών παιχνιδιών για το εάν θα έρθει και πότε η τρόικα, αύριο ξεκινάει και επίσημα ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων αυτού του ελέγχου.





 Το μεγάλο θέμα αυτή τη φορά είναι να προσδιοριστεί το ύψος των νέων μέτρων που απαιτούνται για το 2014, καθώς οι δύο πλευρές επιμένουν στη θέση τους και δεν δείχνουν σημάδια υπαναχώρησης.


Από την μία πλευρά η κυβέρνηση που θεωρεί ότι τα μέτρα δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 500-800 εκατ. ευρώ. Από την άλλη η τρόικα που τα υπολογίζει σε 2-2,5 δις ευρώ.

 Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουνάρας, μιλώντας στην «Κ» της Κυριακής κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν «ρεαλισμό» και εκτίμησε ότι όπως πάντα έτσι και τώρα θα υπάρξει μία κοινώς αποδεκτή λύση.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, τρόικα και κυβέρνηση θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό για νέα μέτρα της τάξης του 1 δις ευρώ. Ωστόσο, τα ίδια στελέχη προσθέτουν ότι είναι νωρίς ακόμα για να δηλώσει κανείς με βεβαιότητα το ποιο θα είναι το σημείο σύγκλισης.

 Ενδεικτικό είναι ότι από την τρόικα υποστηρίζουν ότι ακόμα βρίσκονται σε διαδικασία προσδιορισμού του δημοσιονομικού κενού του 2014, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο να γίνει αντιληπτή η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών και το πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει άμεσα συμφωνία.

Για το λόγο αυτό και τόσο από την τρόικα, όσο και από το υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι για να επέλθει συμφωνία θα πρέπει να φθάσει Δεκέμβριος. Δηλαδή, στον επόμενο κύκλο διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Πάντως, στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να μην προχωρήσουν σε περικοπές συντάξεων και τα μέτρα θα επικεντρωθούν στην περιστολή δαπανών των ΔΕΚΟ.

Πέραν αυτών, η τρόικα έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι εκτός του δημοσιονομικού κενού του 2014, θα πρέπει να συμφωνηθεί και ο τρόπος κάλυψης του κενού του 2015.

 Και αυτό γιατί θεωρεί πως θα πρέπει από τώρα να είναι ξεκάθαρο το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι των επόμενων ετών, καθώς σταδιακά η Ελλάδα θα εισέρχεται σε εκλογικό κύκλο (τουλάχιστον ευρωεκλογές και δημοτικές, ενώ το 2015 είναι έτος αλλαγής του Προέδρου της Δημοκρατίας) και μπορεί να ανακοπεί η δημοσιονομική προσπάθεια.