ΣΥΡΙΖΑ: Ερχεται νέος «ξαφνικός θάνατος» δημόσιου φορέα


Σενάρια για κλείσιμο του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας









Για επαπειλούμενο νέο ξαφνικό κλείσιμο δημόσιου φορέα, όπως συνέβη το καλοκαίρι με την ΕΡΤ, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, προεξοφλώντας την κατάληξη των διαπραγματεύσεων των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα.

«Οι υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και οι υπερήφανες κραυγές πως δεν θα υπάρξουν νέα μετρά καταλήγουν σε ένα νέο ξαφνικό θάνατο δημόσιου φορέα για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών για νέες απολύσεις» ανέφερε το μεσημέρι της Τετάρτης σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, την ώρα που όντως οι πληροφορίες ήθελαν το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας να κλείνει στο πλαίσιο της «συμφωνίας» για τον αριθμό των απολύσεων που επετεύχθη ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους εκπροσώπους των δανειστών.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της τρόικας την Τετάρτη επήλθε συμφωνία για τα θέματα των απολύσεων και της διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο της συμφωνίας προβλέπει και τον «ξαφνικό θάνατο» ενός μικρού ή μεσαίου δημόσιου φορέα, κατά τα πρότυπα της ΕΡΤ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο πρώτος φορέας που θα κλείσει θα είναι το Εθνικό Ταμείο Οδοποιίας έπειτα από συμφωνία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείου Μεταφορών.

Ο ξαφνικός θάνατος του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας είχε ουσιαστικά «προαναγγελθεί» από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όταν πριν από λίγες εβδομάδες «ξήλωσε» το ΔΣ μετά το πόρισμα Ρακιντζή για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και προανήγγειλε την εκκαθάριση του οργανισμού.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ως εξής:

«Οι υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και οι υπερήφανες κραυγές πως δεν θα υπάρξουν νέα μετρά καταλήγουν σε ένα νέο ξαφνικό θάνατο δημόσιου φορέα για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών για νέες απολύσεις.

 Την ίδια στιγμή, δρομολογείται η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, ενώ η νέα φορολογία για τα ακίνητα αποτελεί την μεγαλύτερη φοροεπιδρομή που έχει γνωρίσει η ελληνική κοινωνία, καθώς οδηγεί στη δήμευση της ακίνητης περιουσίας για ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών μας.

Το αδιέξοδο των μνημονιακών πολιτικών, η διάλυση της οικονομίας και η κοινωνική ισοπέδωση έχουν αναδειχτεί σε όλες τους τις διαστάσεις και καμιά πλέον επικοινωνιακή προσπάθεια εκ μέρους της αδύναμης και πολιτικά απονομιμοποιημένης κυβέρνησης δεν μπορεί να σκεπάσει την τραγική πραγματικότητα.

Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει τάχιστα και, όσο πιο γρήγορα ανατραπεί, τόσο το καλύτερο για τον τόπο και το λαό μας».


Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ σε σχόλιό της για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα ανέφερε τα εξής:

«Η κυβέρνηση λαθεμένα προσήλθε στις διαπραγματεύσεις έχοντας εγκαταλείψει την επί ένα μήνα διακηρυσσόμενη άποψή της για δημοσιονομικό κενό 500 εκατ. Ευρώ.
Απέναντι στις γιγαντωμένες απαιτήσεις της τρόικας για όλα τα προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση οφείλει να αποκρούσει τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, να προστατεύσει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, να αποτρέψει την εκ νέου επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας, και να απορρίψει κάθε ιδέα για περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων»