Ερχονται άτοκα δάνεια για φοιτητές


 Κριτήρια θα αποτελούν η οικονομική και οικογενειακή κατάσταση αλλά και επιδόσεις στα μαθήματα





 Τη χορήγηση άτοκων δανείων και υποτροφιών στους φοιτητές, με κριτήρια την οικονομική και οικογενειακή τους κατάσταση αλλά και τις επιδόσεις τους στα πανεπιστημιακά μαθήματα, σχεδιάζει τώρα η κυβέρνηση.

 Οι υπουργοί Παιδείας και Οικονομικών το επόμενο διάστημα θα προωθήσουν Προεδρικό Διάταγμα, κατ' εφαρμογήν νόμου που έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, προκειμένου να αρχίσει η χορήγηση των δανείων.
Αυτές τις ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», μελετάται το ανώτατο ύψος των δανείων, ο τρόπος χορήγησής τους (από τα ίδια τα πανεπιστήμια ή από συνεργαζόμενες τράπεζες) και τα ακριβή κριτήρια βάσει των οποίων θα χορηγούνται.

 Προφανής στόχος είναι η ανακούφιση των οικογενειών από το κόστος σπουδών, ειδικά όταν αυτές γίνονται σε άλλες πόλεις από αυτήν όπου κατοικεί η οικογένεια του φοιτητή.

Σημειώνεται ότι ο δανεισμός των φοιτητών είναι μια πρακτική ευρύτατα διαδεδομένη σε αρκετές ξένες χώρες και κυρίως στη Βρετανία, όπου τα φοιτητικά δάνεια (student loans) παρέχονται με απλές διαδικασίες σχεδόν σε όλους όσους έχουν γίνει δεκτοί στα βρετανικά πανεπιστήμια, εφόσον βέβαια το ζητήσουν.

 Στη χώρα αυτή βέβαια τα δάνεια χρησιμοποιούνται κυρίως για την αποπληρωμή των υψηλών διδάκτρων, πάντως είναι επίσης άτοκα και η αποπληρωμή τους γίνεται μετά την αποφοίτηση του δανειολήπτη και εφόσον βρει εργασία που θα του αποδίδει ετήσιες αποδοχές άνω των 24.000 λιρών.

Στην Ελλάδα πολλές τράπεζες χορηγούν σήμερα φοιτητικά δάνεια διαφόρων ποσών, τα οποία όμως είναι πάντοτε έντοκα (τα επιτόκια ποικίλλουν ανά τράπεζα), οι προϋποθέσεις για τη λήψη τους είναι αυστηρές, ενώ η αποπληρωμή τους αρχίζει άμεσα.

Τι προβλέπει ο νόμος. Η χορήγηση υποτροφιών και άτοκων δανείων στους προπτυχιακούς φοιτητές είχε θεσπιστεί στον πρόσφατο νόμο για την αναδιάρθρωση  της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 Εκεί προβλεπόταν ότι από φέτος το ΙΚΥ θα χορηγεί υποτροφίες µε τους εξής όρους: «Οι υποτροφίες χορηγούνται στους προπτυχιακούς φοιτητές µε πρώτο κριτήριο την οικονομική κατάσταση του ίδιου του φοιτητή και των γονέων του και δεύτερο κριτήριο την επίδοσή του, κατ' απόλυτη σειρά επιτυχίας, στις εισαγωγικές ή τις προαγωγικές εξετάσεις κάθε έτους σπουδών.

 Οι προπτυχιακοί φοιτητές ενδιάμεσων ετών, για να λάβουν υποτροφία, θα πρέπει να έχουν επιπλέον επιτύχει µέσο όρο βαθμολογίας τουλάχιστον 8,51 σε κλίμακα βαθμολογίας 0-10 στα µαθήµατα του ενδεικτικού προγράµµατος σπουδών, εντός της πρώτης ή τουλάχιστον της πρώτης και της δεύτερης εξεταστικής περιόδου».

Στον ίδιο νόμο, ορίστηκε επίσης ότι στους προπτυχιακούς φοιτητές µπορούν να παρέχονται από τα ιδρύματα στα οποία φοιτούν, από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, άτοκα δάνεια και οικονομικές ενισχύσεις για την κάλυψη ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους, με κριτήριο την ατομική ή την οικογενειακή τους κατάσταση και την επίδοσή τους στις σπουδές.

 Η έκταση, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις χορήγησης των δανείων και ενισχύσεων αυτών καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ