Στουρνάρας: «Δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα»

 

Διορθωτικές παρεμβάσεις που οδηγούν σε ηπιότερη επιβάρυνση των αγροτεμαχίων αποφασίστηκαν την Πέμπτη αναφορικά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.






Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο φόρος θα είναι δικαιότερος από τον προηγούμενο γιατί, όπως είπε, παίρνει λιγότερα από περισσότερους. Όπως είπε, η επιβάρυνση σε αγροτεμάχια και σε οικόπεδα μέσα σε αγροτικές περιοχές θα είναι ελάχιστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πήχης των προσδοκώμενων εσόδων από το νέο φόρο τίθεται στα 2,850 δις ευρώ ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο παράλληλης μείωσης και όχι κατάργησης ( όπως ζητούσε η τρόικα) του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Μετά τις τελικές διορθώσεις, το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων μέτρων και, σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ, τόνισε πως στη σελίδα 14, υπάρχει η φράση που λέει ότι «για τις ανεπτυγμένες χώρες, το κριτήριο πρέπει να είναι το κυκλικό έλλειμμα ή πλεόνασμα"»

«Η Ελλάδα έχει πλεόνασμα 4,5% το 2013 και ενδεχομένως περισσότερο από 6% το 2014. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα» ξεκαθάρισε ο υπουργός λέγοντας πως τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι διαρθρωτικά.

Εν τω μεταξύ, στις 18 Οκτωβρίου αναμένεται να επανέλθει στην Αθήνα η τρόικα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων ενώ το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών έχει προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη με την τρόικα για το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών.

Σήμερα άλλωστε αναμένεται εκτός απροόπτου και η απάντηση της τρόικας στο αίτημα μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15%, μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μετείχε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, ενδεικτικό γεγονός της ανησυχίας του ΠΑΣΟΚ για τις πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία, τόσο με την έκθεση του ΔΝΤ όσο και με τις εκκρεμότητες με το πετρέλαιο θέρμανσης και τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Αλλωστε στη σκιά της έκθεσης του ΔΝΤ έγινε και σύσκεψη του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.