Νίκολας Μπερνς: «Βόμβες» κατά Τουρκίας και Ερντογάν


Δεν κρύβει την ανησυχία του ...

για την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου από την Τουρκία, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA, ο Νίκολας Μπερνς τονίζει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν το έχει παρατραβήξει, ενώ υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα έχει εξελιχθεί σε σοβαρό πονοκέφαλο για το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη.

O έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην αποκλειστική συνέντευξη στο MEGA και στη Ράνια Τζίμα έριξε “βόμβες” κατά της Άγκυρας.

Σε ερώτηση για το αν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο ανάμεσα στους στόλους των δύο χωρών και στο ό,τι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Ορούτς Ρέις” έφτασε μέχρι και τα 7 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, πριν από μερικές ημέρες, ο Νίκολας Μπερνς απάντησε:

“Φυσικά ανησυχώ για κάτι τέτοιο ως κάποιος που θέλει να βλέπει την ελληνική εδαφική κυριαρχία σεβαστή. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν το παρατράβηξε, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία και Ελληνικά Χωρικά Ύδατα. 

Δεν τίθεται ερώτημα, με βάση την Διεθνή Νομοθεσία δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς τα σύνορα. Δεν είναι φυσικά κάτι καινούργιο, οι Τούρκοι επί μακρόν αμφισβητούν την Ελληνική κυριαρχία στο ανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Νομίζω ότι οι Τούρκοι πρέπει να κάνουν πίσω. 

Είναι η προσωπική μου άποψη και να σταματήσουν αυτές τις πολύ επιθετικές κινήσεις εναντίον Ελλάδας και Κύπρου και να επιστρέψουν σε συζητήσεις. Αν έχουν διαφορετική άποψη υπάρχει ένα μέρος για να το διατυπώσουν. Το Διεθνές Δικαστήριο είναι ένα από αυτά τα μέρη να το πράξουν”, διαμηνύει ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Σε άλλη ερώτηση του MEGA αναφορικά με το ότι τους προηγούμενους μήνες ο Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε με ιδιαίτερη εκτίμηση για τον Ερντογάν, αποκαλώντας ακόμα και παγκόσμιο παίκτη, θα αλλάξει κάτι με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Νίκολας Μπερνς απάντησε:

“Δεν γνωρίζω, δεν μπορώ να προβλέψω τί θα πράξει ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν όταν αναλάβει την εξουσία, δεν θα ήθελα να προβλέψω, είναι πολύ νωρίς, απλά παραθέτω την προσωπική μου άποψη. Η Τουρκία έχει μετεξελιχθεί σε ένα σοβαρό πονοκέφαλο για όλο το ΝΑΤΟ και φυσικά για τις χώρες της ΕΕ”.