Τίτλοι τέλους για το «Καλλιστώ»


Εκτός μάχης τίθεται οριστικά ...

το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), μετά την καταστροφική σύγκρουση με το φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Maersk Launceston». 

Το πολεμικό πλοίο μεταφέρθηκε χθες στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας από δύο ρυμουλκά, καθώς η σύγκρουση με το φορτηγό το έκοψε στα δύο. Πέρα από την έρευνα του Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ.) για τις συνθήκες του ατυχήματος, αλλά και του Π.Ν. για τις ευθύνες του κυβερνήτη του «Καλλιστώ», στρατιωτικοί κύκλοι επαναφέρουν στην επιφάνεια τη συζήτηση για την αναγκαιότητα εξεύρεσης ενός νέου ναυστάθμου, καθώς ο νυν δημιουργήθηκε προ σχεδόν 135 ετών, σε εποχές που η ευρύτερη περιοχή δεν παρουσίαζε αυτή την εμπορευματική κίνηση. Πλέον ο Πειραιάς είναι στα τρία μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης σε εμπορευματική κίνηση.

Από τα πρώτα στοιχεία της προανάκρισης που διενεργείται από το Λ.Σ., φαίνεται ότι κατά τον απόπλου στη γέφυρα του φορτηγού πλοίου υπήρχε πλοηγός, όπως προβλέπεται. Οταν ο πλοηγός αποβιβάστηκε, το φορτηγό έπλεε με ταχύτητα 16 κόμβων, εντός των προβλεπόμενων ορίων. 

Το εκτοπίσματος σχεδόν 70.000 τόνων του «Maersk Launceston» μείωσε στη συνέχεια την ταχύτητα μέχρι και στους πέντε κόμβους, επιχείρησε ελιγμό και έπεσε στο ναρκοθηρευτικό του Π.Ν. (εκτοπίσματος περίπου 700 τόνων), το οποίο βρισκόταν εν πλω και, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ο κυβερνήτης του επίσης έκανε προσπάθεια να αποφύγει το φορτηγό. 

Τελικά, παρά τις προσπάθειες αποφυγής, στις 07.30 το πρωί το φορτηγό διαπέρασε το ναρκοθηρευτικό προτού σταματήσει. Από τα 27 άτομα πληρώματος του «Καλλιστώ» τραυματίστηκαν ελαφρά μόνο δύο, γεγονός το οποίο αποκαλύπτει ότι η επικείμενη σύγκρουση είχε προβλεφθεί και είχαν όλοι μεταφερθεί στο πρωραίο τμήμα. 

Η σύγκρουση έκοψε το πλοίο στα δύο, το οποίο δεν βυθίστηκε διότι είναι κατασκευασμένο, όπως όλα τα ναρκοθηρευτικά της κλάσης του, από ένα μείγμα υαλονήματος και πολυουρεθάνης, προκειμένου να μειώνεται το μαγνητικό ίχνος του. 

Κατά τη ρυμούλκηση του πρωραίου τμήματος στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, στο «Καλλιστώ» επέβαιναν συνολικά τέσσερα στελέχη του Π.Ν., περιλαμβανομένου του κυβερνήτη, ενώ οι δύο τραυματίες υπαξιωματικοί μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ). Στα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος έγιναν προληπτικές εξετάσεις στο ΝΝΑ και έλαβαν εν συνεχεία άμεσα εξιτήριο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από το Λ.Σ., ο Πολωνός καπετάνιος του φορτηγού πλοίου κατέθεσε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά. Στο, υπό πορτογαλική σημαία, πλοίο επέβαιναν συνολικά 22 ναυτικοί, όλοι τους αλλοδαποί, και αποφασίστηκε να παραμείνει αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού του Πειραιά. 

Όπως συμβαίνει σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις, το «Maersk Launceston» θα ελεγχθεί από νηογνώμονα για να διαπιστωθεί αν παραμένει αξιόπλοο. Στο πλαίσιο της προανάκρισης θα αναζητηθούν επιβάτες και χειριστές και από άλλα παραπλέοντα σκάφη που ενδεχομένως να έχουν δει τη σύγκρουση, προφανώς και τα μέλη του πληρώματος του πλοίου του Π.Ν. 

Οι λιμενικές αρχές θα εξετάσουν και το «μαύρο κουτί» του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα στοιχεία που έχουν προκύψει έως τώρα από την προανάκριση διασταυρώνονται, μέσω της εξέτασης της ταχύτητας πλου, του στίγματος, των συνομιλιών του κυβερνήτη με παραπλέοντα ή τον κυβερνήτη του «Καλλιστώ».