Η φωνή ιερέα της Αρχαίας Αιγύπτου ακούγεται ξανά, 3.000 χρόνια μετά τον θάνατό του


Ομάδα ερευνητών - επιστημόνων ...

πραγματοποίησε την επιθυμία ενός ιερέα της Αρχαίας Αιγύπτου, δίνοντας ξανά «ζωή» στη φωνή του, σχεδόν 3000 χρόνια μετά τον θάνατό του.   

Ο Αιγύπτιος ιερέας έζησε κατά τη διάρκεια της ασταθούς πολιτικά ηγεμονίας του Φαραώ Ραμσή ΙΑ΄, ανάμεσα στο 1099 και 1069 π.Χ. Ως ιερέας, ο Nesyamun χρειαζόταν δυνατή φωνή για να εκπληρώνει τα καθήκοντά του, ανάμεσα στα οποία ήταν και το τραγούδι. 
Όταν ο ιερέας πέθανε, η φωνή του σιώπησε, αλλά περισσότερο από 3.000 χρόνια μετά, μια ομάδα ερευνητών  έφερε τη φωνή του  πίσω στη ζωή. 
Οι ερευνητές το κατάφεραν δημιουργώντας ένα φωνητικό σύστημα, με τη χρήση εκτυπωτή 3-D, ο οποίος κατασκευάστηκε βάσει της φωνητικής οδού του Nesyamun,  που σαρώθηκε για να προσδιοριστούν οι ακριβείς της διαστάσεις.    
Συνδυάζοντας τη φωνητική οδό με έναν τεχνητό λάρυγγα, δημιούργησαν έναν ήχο παρόμοιο με τη φωνή του Nesyamun. 

Πιστεύεται ότι είναι το πρώτο εγχείρημα στο οποίο δημιουργήθηκε εκ νέου η φωνή ενός νεκρού ανθρώπου με αυτά τα μέσα. Μελλοντικός στόχος των επιστημόνων είναι η εκφορά ολόκληρων προτάσεων με τη φωνή του ιερέα. 

Το εγχείρημα, στο οποίο συμμετείχαν Ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Γιορκ και το Μουσείο του Λιντς, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.  
Το εγχείρημα «μας έδωσε τη μοναδική ευκαιρία να ακούσουμε τη φωνή κάποιου νεκρού», δήλωσε ο Joann Fletcher, Καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του York, που συμμετείχε στο εγχείρημα. 
Ο Καθηγητής είπε στο BBC ότι  ο Nesyamun ήθελε  να ακουστεί η φωνή του στη μετά θάνατον ζωή, επιθυμία που αποτελούσε κομμάτι των θρησκευτικών του πεποιθήσεών. «Ήταν γραμμένο στο φέρετρό του, ήταν αυτό που ήθελε», είπε ο Καθηγητής Fletcher.  
Για την αναδημιουργία του ήχου που παραγόταν από το φωνητικό σύστημα του ιερέα, οι ακριβείς διαστάσεις της φωνητικής οδού αποτυπώθηκαν σε τρισδιάστατη μορφή. 
Μετά τις αποτυπώσεις, δημιουργήθηκε μία τρισδιάστατη φωνητική οδός και η φωνή παράχθηκε από έναν τεχνητό λαρυγγικό ήχο -μέθοδος που χρησιμοποιείται συχνά στα σύγχρονα συστήματα σύνθεσης τεχνητής φωνής.   
Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να χρησιμοποιήσουν μοντέλα υπολογιστών για να παράξουν λέξεις και, στη συνέχεια, να συνδέσουν τις λέξεις αυτές σε προτάσεις. «Ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε μία εκδοχή των όσων θα έλεγε στον ναό», προσθέτει ο Καθηγητής Fletcher.
Ο Nesyamun ήταν ιερέας στον ναό του Amun στις Θήβες της Αρχαίας Αιγύπτου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπέφερε από ασθένεια στα ούλα, ενώ αντιμετώπιζε προβλήματα και στα δόντια.   Θεωρείται ότι πέθανε στην ηλικία των 50 ετών, πιθανότατα έπειτα από σοβαρή αλλεργική αντίδραση.
Ως η μοναδική μούμια που χρονολογείται από τη βασιλεία του Φαραώ Ραμσή ΙΑ΄, ο Nesyamun προσφέρει σημαντικές πληροφορίες και οι αναλύσεις που διεξάγονται συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση της αρχαίας Αιγύπτου. 

Η μούμια του εκτίθεται στο Μουσείο της πόλης του Λιντς.