Απολογισμός αντικαπνιστικών ελέγχων: Συμμόρφωση στο 75% των περιπτώσεων


Το τελευταίο τρίμηνο του ...

2019 έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα στη μάχη κατά του καπνού.
 Ο νόμος, η εφαρμογή του οποίου αποτέλεσε στοίχημα και αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, όχι μόνον εφαρμόζεται αλλά έχει και εντυπωσιακά αποτελέσματα με πρωτόγνωρα ποσοστά αποδοχής, σύμφωνα με το απολογιστικό δελτίο τύπου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Ο απολογισμός των ελέγχων που διενήργησαν τα κλιμάκια των ΕΑΔ-ΕΛ.ΑΣ, σε όλη την επικράτεια, σε καταστήματα όπως εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, παιδότοπους, ιντερνέτ καφέ, κυλικεία θεάτρων αλλά και νυχτερινά κέντρα έως το τέλος τους έτους καταγράφουν τη συμμόρφωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και επιχειρηματιών.
Σύμφωνα με τον  συνοπτικό απολογισμό των ελέγχων, από την έναρξη της περιόδου επιβολής προστίμων σε όλη την επικράτεια, στις 20 Νοεμβρίου μέχρι και τις 29 Δεκεμβρίου, συνολικά ελέχθησαν  568 καταστήματα.
 Στο 75% των περιπτώσεων, δεν καταγράφηκε καμία παράβαση.
Στα 568 καταστήματα που ελέγχθηκαν, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 21 φυσικά πρόσωπα (καπνίζοντες) γιατί κάπνιζαν σε χώρο που δεν επιτρέπονταν.
Οι έλεγχοι έγινα στις περιοχές: Δ. Αθηναίων (Κολωνάκι, Πλ. Αγίας Ειρήνης ,Μοναστηράκι ), Νέα Ιωνία, Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Σμύρνη, Καισαριανή, Πειραιάς, Περιστέρι (κέντρο και Μπουρνάζι), Λεωφ. Συγγρού, Λεωφ. Πειραιώς, Δ. Θεσσαλονίκη (κέντρο και περιφέρεια), Σέρρες, Καβάλα, Λάρισα, Βόλος, Φάρσαλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πρέβεζα, Ναύπακτος, Αγρίνιο, Πάτρα, Ρίο, Πύργος, Τρίπολη, Καλαμάτα, Άργος, Ναύπλιο, Ηράκλειο.